avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 155 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiunea dupa decesul unuia dintre pariti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiunea dupa decesul unuia dintre pariti

Buna ziua. Ma numesc Sabin si as dori sa clarific unele aspecte in legatura cu succesiunea dupa decesul mamei mele. In primul rand, un detaliu destul de important este ca sunt singur la parinti. De ce m-ar interesa succesiunea atunci ? Tatal meu a intalnit o femeie (OK pana aici) dar nu as dori sa faca vreo prostie in sensul ca ar vinde apartamentul. Nu locuim impreuna dar totusi nu pot sa accept ca ar ramane fara nimic acum la ceasta varsta. Apartamentul a fost bun comun (inscris in cartea funciara ca fiind bun comun ) insa contractul de vanzare-cumparare este pe numele tatalui meu.
Mi-ar prinde bine un sfat pentru ca totusi as vrea sa il protejez de eventualele probleme care i s-ar putea intampla.
As putea sa fac succesiunea dupa mama mea astfel incat sa nu poata sa vanda acest apartament?
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 01:25, 30 Decembrie 2009
Da, ar fi bine daca ati incepe procedura sucesorala, astfel incat sa obtineti si dvs. certificatul de mostenitor pentru cota care va revine din jumatatea mamei . Totusi, si asa, daca tatal dvs. doreste sa instraineze apartamentul, deoarece nu este obligat sa ramana in indiviziune cu dvs. , poate sa o faca . Si chiar daca nu veti fi de acord, tatal poate porni o actiune in instanta in vederea iesirii din indiviziune.
Chiar daca este pe numele tatalui contractul, fiind achizitionat in timpul casatoriei cu mama dvs., intra in masa succesorala.
Chiar daca sunteti singur la parinti este bine sa dezbateti succesiunea, pt ca la decesul tatalui o sa fie nevoie si de aceasta, si le veti face atunci pe amandoua, va costa si va dura mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt unicul copil al părinților mei. cum se procedează după ce unul dintre ei a decedat, astfel încât apartamentul lor să-mi rămână mie? Valli50 Valli50 Apartamentul este pe numele mamri si al tatalui meu. Tata a murit zilele trecute. Eu sint singurul copil. Trebuie mama sa treaca apartamentul pe numele meu ca ... (vezi toată discuția)
Succesiune/renuntare/partaj succesoral/donatie 010101 010101 Tatăl meu a decedat în aprilie 2020, mama mea, cu sora mea si cu mine vrem sa facem succesiunea. Ideea e ca sunt mai multe terenuri de împărțit, o ... (vezi toată discuția)
Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. intre timp mama ... Perr Perr Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Intre timp mama mea a decedat. Eu, ca unicul copil ( baiat ), nu am fost trecut in actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)