avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune/renuntare/partaj succesoral/donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune/renuntare/partaj succesoral/donatie

Tatăl meu a decedat în aprilie 2020, mama mea, cu sora mea si cu mine vrem sa facem succesiunea.
Ideea e ca sunt mai multe terenuri de împărțit, o mașină, o societate comercială si 2 case. Am stabilit de comun acord ca ar fi mai bine ca mama sa moștenească tot, ca să nu mai stam mereu pe drumuri alergând după acte, ne intelegem bine si nu sunt probleme.
Ideea e ca aceasta succesiune o facem pentru bunurile/proprietățile care au aparținut tatalui sau care sunt bunuri comune cu mama.
Tatăl meu mai avea de făcut succesiune după fiecare părinte al lui (părinții lui, ambii decedați acum multi ani, s au despărțit, fiecare s a recăsătorit si au rezultat alți copii din aceste casatorii, în total 5 copii, 2 din partea tatălui lui si inca 3 din partea mamei lui).
Noi am fi vrut să facem succesiunea si sa renunțăm la mostenire in favoarea mamei, doar ca am inteles ca odata ce am renuntat, nu vom mai avea dreptul, pe viitor, la ce i s ar cuveni tatălui meu din succesiunile ce vor urma a fi facute de pe urma părinților lui.
Cum putem sa facem astfel încât în urma succesiunii facute de noi, mama sa ia tot dar noi sa nu pierdem dreptul la ce ni s ar cuveni pe viitor din dreptul tatălui meu din partea părinților lui?
Am citit ca se poate face donatie sau partaj succesoral după ce se face succesiunea, dar as vrea o modalitate prin care in timpul dezbaterii succesiunii, noi sa fim de acord ca ea sa primească totul, dar in acelasi timp, nu vreau sa renunț la mostenire.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 12:27, 19 Ianuarie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
stabilit de comun acord ca ar fi mai bine ca mama sa moștenească tot

cea mai proasta decizie, din mai multe puncte de vedere.
dezbateti impreuna mostenirea si apoi ii dati procuri ca sa nu mai fie nevoie de prezenta dvs.

Noi am fi vrut să facem succesiunea si sa renunțăm la mostenire in favoarea mamei, doar ca am inteles ca odata ce am renuntat, nu vom mai avea dreptul, pe viitor, la ce i s ar cuveni tatălui meu din succesiunile ce vor urma a fi facute de pe urma părinților lui.

ati inteles bine, daca renuntati la mostenire, renuntati la tot ce are si ar fi putut obtine.
Am citit ca se poate face donatie sau partaj succesoral după ce se face succesiunea, dar as vrea o modalitate prin care in timpul dezbaterii succesiunii, noi sa fim de acord ca ea sa primească totul, dar in acelasi timp, nu vreau sa renunț la mostenire.

da, dupa ce dezbateti mostenirea, ii donati sau faceti partaj, alta cale nu e.
dar repet, nu e o decizie buna, nu va incurca cu absolut nimic ca ramaneti in indiviziune.
Ganditi-va ca o sa platiti niste acte de mai multe ori, aiurea.. ii dati acum, ca sa mai platiti apoi inca o data pt aceasta parte cand va fi vb sa dezbateti mostenirea dupa mama.

au fost cazuri si pe forum, cand au vrut copiii sa ii de atot mamei si apoi mama a facut ce a vrut cu averea.. i-a dat-o doar unuia din copii, e un ex.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
"Am stabilit de comun acord ca ar fi mai bine ca mama sa moștenească tot, ca să nu mai stam mereu pe drumuri alergând după acte"

Exact asta o sa se intample. Este o decizie foarte neinspirata si nepractica. Mama...sa fie sanatoasa, dar ca noi toti o sa ajunga la o varsta la care sanatatea o sa i se subrezeasca si nu stiti ce se va intampla: poate cadea la pat, poate o sa isi piarda discernamantul si avand in vedere ca sunt multe bunuri in joc, printre care si o firma, o sa aveti de voie de procuri din partea mamei pentru absolut orice. O sa va rugati de notari sa vina acasa, pentru ca mama sa va faca diverse imputerniciri. Apoi, la deces o sa trebuiasca dezbatuta din nou succesiunea.

In al doilea rand, succesiunea este in termen. Daca dvs dati declaratii de renuntare la succesiune, vor fi chemati descendentii de grad urmator, respectiv copiii dvs. si ai surorii.

In al treilea rand, optiunea succesorala este indivizibila. Asta inseamna ca renuntarea priveste toate bunurile defunctului, prezente si viitoare. Deci inclusiv bunurile pe care tata le va dobandi de la bunici , dupa ce va veti clarifica situatia.

.

raluk0207 a scris:

"Am stabilit de comun acord ca ar fi mai bine ca mama sa moștenească tot, ca să nu mai stam mereu pe drumuri alergând după acte"

Exact asta o sa se intample. Este o decizie foarte neinspirata si nepractica. Mama...sa fie sanatoasa, dar ca noi toti o sa ajunga la o varsta la care sanatatea o sa i se subrezeasca si nu stiti ce se va intampla: poate cadea la pat, poate o sa isi piarda discernamantul si avand in vedere ca sunt multe bunuri in joc, printre care si o firma, o sa aveti de voie de procuri din partea mamei pentru absolut orice. O sa va rugati de notari sa vina acasa, pentru ca mama sa va faca diverse imputerniciri. Apoi, la deces o sa trebuiasca dezbatuta din nou succesiunea.

In al doilea rand, succesiunea este in termen. Daca dvs dati declaratii de renuntare la succesiune, vor fi chemati descendentii de grad urmator, respectiv copiii dvs. si ai surorii.

In al treilea rand, optiunea succesorala este indivizibila. Asta inseamna ca renuntarea priveste toate bunurile defunctului, prezente si viitoare. Deci inclusiv bunurile pe care tata le va dobandi de la bunici , dupa ce va veti clarifica situatia.

.

Multumesc pentru raspuns, nici nu stiu ce sa mai cred pentru ca am discutat astazi la telefon cu notarul care se ocupa de succesiunea noastra, inclusiv de cea care o avea deschisa taica miu cu frații din partea mamei lui si mi a spus ca declaratia mea de renunțare la mostenire nu afectează pentru că tatăl meu era deja intrat în indiviziune si mama va moșteni si partea noastră (este vorba doar despre niste câțiva zeci de mii de mp de pădure pe care îi avea de împărțit cu frații vitregi, nu mai sunt alte bunuri de împărțit). Chiar ma depășesc toate detaliile astea si din acest motiv am cerut un punct de vedere.
Nu ma deranjează absolut deloc ca mama va rămâne cu tot, pentru ca noi avem deja cumparatori pentru ce am stabilit sa vindem si ulterior vom împărți banii, doar asteptam sa avem actele in regula, chiar nu asta e problema. Si eu si sora mea suntem stabilite în alte colțuri ale țării, la sute de km si suntem amandoua conștiente ca nu ne vom mai intoarce acolo ca să locuim. Problema mea e strict legată de aceasta declarație, nimic mai mult, alte scenarii chiar nu ma intereseaza.
Multumesc mult pentru răspunsuri.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
ca am discutat astazi la telefon cu notarul care se ocupa de succesiunea noastra, inclusiv de cea care o avea deschisa taica miu cu frații din partea mamei lui si mi a spus ca declaratia mea de renunțare la mostenire
eu sper ca ati inteles dvs gresit si ca in realitate sa nu va fi zis o asa gogomanie, notarul.
daca dati declaratie de renuntare, e ca si cum tata nu are copii, asa ca la mostenirea lui in afara de mama care e sotie supravietuitoare, vin si din alte clase de mostenitori, tocmai ati zis ca are frati in viata... daca vreti sa va treziti cu ei in povestea mostenirii tatalui dvs, nu aveti decat sa renuntati.
Succes!

ps aveti in josul ecranului bution pe care scrie raspunde, nu mai apasati pe citeaza.
Ultima modificare: Marți, 19 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare la mostenire, consecinte mediaset mediaset Eu si fratele meu am dat declaratie la notar ca renuntam la mostenirea dupa tata in favorea mamei,urmand ea sa mosteneasca de la tata tot si noi sa mostenim ... (vezi toată discuția)
Dreptul la succesiune coddani coddani as avea nevoie de o informatie in problema mea. suntem 4 frati (toti suntem majori), iar in primavara anului 2009 mama noastra a decedat; la 3 luni dupa ... (vezi toată discuția)
Mostenire b2niza72 b2niza72 Buna ziua, tatal meu a murit in august 2009, suntem 3 copii, si vrem sa dezbatem mostenirea, mama are un apartament in Galati si vrem sa-i lasam ei tot. Nu ... (vezi toată discuția)