avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, acum 4 ani a decedat mama dar nu am facut ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, acum 4 ani a decedat mama dar nu am facut succesiunea ...

Buna ziua, acum 4 ani a decedat mama dar nu am facut succesiunea impreuna cu tatal meu. Tatal meu se afla acum intr o alta relatie. Intrebarea mea este daca el ar putea face testament sa lase acelei persoane o parte din partea lui. In ideea ca se gandeste ca poate ea il va ingriji mai tarziu...ar putea face asta fara acordul meu ca si unic mostenitor? Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 20:24, 4 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
Insa beneficiarul testamentului nu va putea sa il valorifice (adica sa dezbata succesiunea testamentara si sa intre in posesia cotei tatalui), fara dezbaterea in prealabil a succesiunii dupa mama.
Multumesc pentru raspuns. Sa inteleg ca daca nu facem succesiunea cat el este in viata nu poate beneficia de cota parte persoana din testament? Dar daca succesiunea s ar face dupa decesul lui, poate atunci sa beneficieze? Toate acestea ma intereseaza doar in cazul decesului lui.
Mai ales ma interseaza daca aceasta persoana in caz de nevoie se va sustrage la nevoie asteptand doar partea ce i se cuvine.

Are totul vreo legatura cu scoaterea din indiviziune?
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2021
Atreya, utilizator
Deci.....
X are un testament din partea tatălui.
Testamentul e redactat la modul: "Subsemnatul (tata)..... las după decesul meu, toată averea mea lui X"

Toată averea tatălui = cota moștenită de la mama, în calitate de sot supraviețuitor.
Pentru ca testamentul nu este act de proprietate, X se duce la notar, cu testamentul și solicita dezbaterea succesiunii tata.
Notarul ii cere actul de proprietate ale bunurilor tatălui.
Si care este actul pentru cota tatălui?
Certificatul de moștenitor după mama.
Deci cat timp nu se dezbate succesiunea după mama și tata nu are un act de proprietate pentru cota sa, X, nu are cum să intre în posesia bunurilor lăsate de tata prin testament.
Si asta pentru că bunurile se transmit de la un defunct la altul, în ordinea deceselor.
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2021
raluk0207, utilizator
In regula. Multumesc mult inca o data.
Si dupa ce fac eu ca si mostenitor succesiunea se poate lua in considerare testamentul? Ulterior poate primi partea nu?
Presupunand ca el lasa o parte din cota ce este doar a lui. Fara sa luam in considerare partea mostenita de la mama mea, fosta sotie decedata...sper ca am exprimat clar. :)
Raportat la intreg, tata are 5/8 din bunurile comune.
Iar acesti 5/8 sunt alcătuiti din cota de la mama, plus cota de drept a tatălui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre moºtenire cristinadima cristinadima Încerc sa redau pe scurt speta în speranţa ca primesc un raspuns. Detin un testament notarial de la tatal meu care a decedat in anul 2008 . in acesta se ... (vezi toată discuția)
Succesiune Vlad2013 Vlad2013 Buna ziua, Parintii au decedat; Mai intai,tata,apoi mama. Mama a lasat testament,ca intreaga sa parte din avere,sa ramana unuia dintre cei doi copii. ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna dimineata, Incers sa va expun situatia cat mai clar si concret,sa pot primi un raspuns corect . Tata a decedat,de curand. In timpul vietii ... (vezi toată discuția)