avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dezmembrare teren fara coproprietar constructie. Buna ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dezmembrare teren fara coproprietar constructie. Buna ziua! Intentionez ...

Dezmembrare teren fara coproprietar constructie.
Buna ziua!
Intentionez sa cumpar un teren dar a aparut o problema. Terenul are aproximativ 3000mp si vanzatorul a efectuat o dezmembrare in trei loturi. Pe acel teren este si o constructie C1 pe care sunt proprietari vanzatorul si un nepot al acestuia. In extrasul de carte funciara scrie clar ca acel nepot este proprietar pe 1/2 din C1 adica constructia.
Terenul are 3000 mp cu tot cu cel de sub casa.
Acum la notariat se refuza dezmembrarea pe motiv ca trebuie sa fie prezent si nepotul.
Aici nu inteleg de ce este necesara prezenta nepotului din moment ce vanzatorul este unic proprietar pe teren (cf extrasului de carte funciara). Cartea funciara a fost rectificata si reflecta realitatea. Casa este construita inainte de 1960.
Nepotul este de negasit. Nr devtelefon nu mai este valabil, nu are conturi pe retelele de socializare si nu mai locuieste la adresa declarata.
Cum poate vanzatorul sa faca dezmembrarea notariala in lipsa nepotului?
Va multumesc si va urez "La multi ani!"
Cel mai recent răspuns: Alex Valea , utilizator 12:53, 1 Noiembrie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Încercați la un alt birou notarial.
Nici eu nu vad motivul pentru care ar fi necesară și prezenta nepotului, din moment ce se dezmembreaza doar terenul.
Am trimis mesaje si actele terenului la cateva birouri notariale.
Fiecare interpreteaza legea cum vrea si cum stie. Problema este ca nu analizeaza atent actele si se uita direct pe extras la numele persoanelor mentionate.
Dupa o discutie de aproximativ 30 cu cineva de la un birou notarial am primit confirmarea ca se poate efectua dezmembrarea notariala fara prezenta coproprietarului.
In extras scrie clar ca vanzatorul este proprietar pe A1 (adica terenul) si mai jos scrie ca vanzatorul si nepotul acestuia sunt proprietari pe A1.1 (adica constructia).
In certificatul de mostenitor al nepotului scrie ca nepotul mosteneste cota de 1/2 din locuinta situata pe terenul de 562mp, teren care apartine in ecxlusivitate vanzatorului.
In baza acestui certificat s-a efectuat si rectificarea de carte funciara si cred ca nu este normal ca nepotul sa isi poata exprima acordul cu privire la dezmembrare.
Daca ar fi un lot de 100000 mp si o casa de 100 mp pe acel lot nu cred ca este normal ca cel care detin 1/2 doar din casa sa poata opri lotizarea. Efectiv se blocheaza dreptul la proprietate.
De retinut ca nu se limiteaza accesul la proprietate. Terenul s-a dezmembrat in partea din spate a casei.

Buna ziua. Si eu am aceiasi problema, imi puteti recomanda biroul notarial unde ati reusit sa lamuriti situatia? La mine in oras (Deva) am incercat peste tot si raspunsul e mereu scurt si la obiect "nu se poate fara proprietarul cladirii".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren, dezmembrare. buna ziua! am intalnit o problema ... vitalsmart vitalsmart Vanzare teren, dezmembrare. Buna ziua! Am intalnit o problema la achizitia unui teren. Vanzatorul are un lot de 5000mp. Pe acest teren este o casa. La OCPI ... (vezi toată discuția)
Dezmembrare constr( c1+c2) + teren in ilfov marius.anton marius.anton Am un teren 500 mp in ilfov( jumate jumate cu fratele meu). am construit si o casa tip duplex pe care am luat autorizatie de constructie ca \" locuinta cuplata ... (vezi toată discuția)
As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa ... nellyy nellyy As dori sa cumpar un teren,mai precis o suprafata de 1000mp,insa deoarece proprietarul trebuie sa faca dezmembrarea aa cestei parcele,pt ca el are o suprafata ... (vezi toată discuția)