Buna seara,
in luna Decembrie am decis sa intrerup raporturile de munca cu compania la care lucram. Am semnat documentele (Notificarea si Decizia), ultima zi de munca fiind 31 Decembrie. Primul document semnat a fost Decizia, in temeiul art. 31, al. 3. Am acceptat, eu fiind in perioada de proba. Al doilea document semnat a fost Notificarea. In prima faza, Notificarea a fost din partea companiei, cum ca, am fost disponibilizata. Am urmarit sa corespunda articolul, restul am observat ulterior. Am discutat cu Directorul, a spus, initial, ca asa e procedura, am cerut nr. persoanei de la HR, a dat el un sms, apoi a primit de la HR Notificarea cea corecta (cererea mea de a intrerupe CIM). Ideea este ca eu detin doar Notificarea (cererea mea) si Decizia. Ambele notificari avand acelasi nr. de inregistrare, aceeasi data. Mi s-a spus ca a fost luata in calcul cererea mea.
Insa, azi, 8 Ianuarie, am fost anuntata de HR, ca eu inca sunt activa in cadrul companiei, neinregistrandu-se in Revisal, la momentul respectiv.
Din punctul lor de vedere, ar trebui sa merg sa semnez din nou actele, pentru ca luni sa se inregistreze in Revisal.
Atitudinea lor, chiar a lasat de dorit, pana in ultimul moment. Si in privinta solicitarii mele (transfer pe alt departament), si a Notificarii (disponibilizare, in prima faza!) si a zilelor de CO neefectuate, etc.
Vin cu rugamintea de a-mi da un raspuns oficial, pertinent, astfel incat sa fiu in legalitate, fara a avea surprize neplacute!
Multumesc anticipat!
1. Daca vorbim despre incetarea pe durata perioadei de proba ,atunci :
art.31 C.mun.
.....
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
....
Prin urmare, denunţarea unilaterală a contractului individual de muncă în baza art. 31 alin. (3) C.mun. nu este condiţionată de urmarea unei proceduri, singura condiţie de formă, stipulată ad validitatem, fiind cerinţa formei scrise a notificării.
"Introducerea cuvântului "numai" în cuprinsul alin. (4^1) al art. 31 din Codul muncii - in prezent art.31 alin.3 - are drept consecinţă inadmisibilitatea oricărei alte modalităţi de încetare a contractului individual de muncă în perioada de probă, în afara notificării scrise a oricăreia dintre părţi. Însă forma scrisă a notificării reprezintă o condiţie ad validitatem. (Alexandru Ţiclea, Modificările aduse Codului muncii în urma aprobării Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 65/2005 prin Legea nr. 371/2005, în Revista română de dreptul muncii nr. 4/2005, p. 13)".
In practica, unii angajatori emit si decizii de incetare.
2. Disponibilizarea poate avea ca temei de drept si alt articol din Codul MUncii.
Insa, actele de incetare CIM nu au fost transmise in Revisal. Drept urmare, a trecut o saptamana, timp in care, figurez ca si angajat, scriptic, dar nu faptic. Fostul angajator solicita resemnarea actelor, cu data actuala. Cum ar trebui sa procedez, in acest caz?
Ideea este ca, nu am incredere in ei. Mi-au dovedit-o in repetate randuri, din pacate!
Pentru mine, imi doresc legalitate. Eu consider ca am facut demersurile necesare, la momentul potrivit. Partea mea mi-am respectat-o.
In cazul in care nu semnez niciun fel de acte, eu avand dovada actelor semnate, in Decembrie, care sunt consecintele? Pentru ambele parti.