avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua ,Presedintele si membri asociatiei au ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua ,Presedintele si membri asociatiei au dreptul sa introduca ...

Buna ziua ,Presedintele si membri asociatiei au dreptul sa introduca taxe care nu au legatura cu cheltuielile asociatiei? Au hotarit sa puna o taxa de 100 lei apartamentelor care au chiriasi cu toate ca nu au restante .Mentionez ca apartamentele sunt platite de proprietari din bani proprii Au denumot taxa ,Fond chirii;; spun dansi .dar nu are nimeni nimic inchiriat de la bloc .In ce baza a legi au voie sa-ti bage mana in buzunar si sa te fure (pentru ca asta fac )daca locuieste o persoana si vine cineva in vizita o zi doua ,i-ti trece imediat 2 pesoane .Nimeni nu a platit aceea 100 de lei fond de chirii si fireste sunt restantieri cu aceea suma plus penalizari ,acum au primit instintare ca -i trimite in instanta .Este corect? Au castig de cauza proprietari sau presedintele .Oricum mie mi se pare o excrocherie sa se erijeze in instituie a statului ..Multumesc anticipat pt. raspuns
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 11:56, 14 Ianuarie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este necesar ca proprietarii sa conteste cotele de intretinere.
Sa sesizeze si primaria deoarece nu este legal asa ceva.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este evident un abuz, nici nu-mi vine sa cred ca exista asa ceva.
Presupun totusi ca nu presedintele si niste membri ai asociatiei au decis asa ceva. Orice fond special, fie el si cu denumirea aia de "Fond chirii" trebuie sa fie aprobat de adunarea generala.

Legea asociatiilor de proprietari, 196/2018 spune asa:
Articolul 73
(1)In cadrul adunarii generale, proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special, precum si modul de constituire al acestora.

Daca proprietarii sunt, in majoritate, nemultumiti de asemenea abuz, atunci prima cale e sa faca reclamatie la primarie, in conformitate cu art. 102 din legea 196, pentru depasirea atributiilor de catre presedintele de asociatie, scriind in detaliu ce se intimpla in asociatia dvs. :

Articolul 102
(1)Urmatoarele fapte constituie contraventii, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat sa constituie, potrivit legii penale, infractiuni:
.......................
e)nerespectarea statutului, a acordului de asociere, precum si neindeplinirea sau depasirea atributiilor de catre presedinte, membrii comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de catre administrator;
.......................................
(2)Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
.....................
c)faptele prevazute la alin. (1) lit. e) si j), cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei;
....................................
(4)Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1), facuta la sesizarea oricarei persoane interesate sau din oficiu, precum si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare se fac dupa cum urmeaza:
.......................
b)de catre primari sau de imputernicitii acestora sau de catre Politia Locala in cazul faptelor prevazute la alin. (1) lit. a)-e), i)-m) si o)-s);
[ link extern ]






2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc frumos .Am primit instintare de plata sau ma dau in judecata . asa ca vom merge in instanta
N-au niciun temei legal pentru instituirea acestei taxe. As fi foarte curios sa vad ce ar putea invoca pentru chemarea dvs. in instanta
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
La primarie NU SE REZOLVA NIMIC. Un serviciu pentru nimic- te indruma catre instanta de judecata. Cel putin eu la Primaria sector 3 Bucuresti nu am rezolvat nimic- spun ca ei nu au nici o competenta. Doar plimba hartii de la un birou la altul. Singura rezolvare a abuzurilor este in instanta (bani multi la avocati, zeci de termene si slabe sperante sa recuperezi integral sumele cheltuite- vorbesc din proprie experienta)

Alte discuții în legătură

Amenzile aplicate conform legii nr. 196/2018, art. 102, se aplică și în cazul în care se încalcă doar un singur articol sau o literă din articolele 56-58 din aceeași lege ? flory_mr flory_mr PRIMĂRIILE SUNT OBLIGATE SĂ DEA AMENZI PREȘEDINTELUI ȘI MEMBRILOR COMITETULUI EXECUTIV AL ASOCIAȚIEI DE PROPRIETARI DACĂ ACEȘTIA ÎȘI ÎNCALCĂ ... (vezi toată discuția)
Primăria este obligată să facă controale în asociațiile de proprietari, chiar și din oficiu ! flory_mr flory_mr Primăria este obligată să controleze Asociațiile de Proprietari reclamate de către proprietarii păgubiți, care au și dovezi explicite de abuzuri și de ... (vezi toată discuția)