Buna ziua,sunt din orasul Buhusi, jud. Bacau si locuiesc in Italia din 1998. In Buhusi sunt proprietarul unui apartament de 54 mp, care nu este locuit din 2001. Cind vin in Romania, o data pe an, pentru 2-3 saptamani, stau la casa parinteasca situata in aceiasi localitate. In luna august 2008 cind am intrat in apartament pentru a vedea cum se prezinta acesta, am gasit o scrisoare de la Primaria orasului prin care eram instiintat ca, conform unei Hotarari a Consiliului Local din decembrie 2007, trebuie sa platesc o TAXA DE SALUBRITATE in valoare de 54 ron/an. Am facut o contestatie scrisa, prin care demonstram cu documente ca eu sunt rezident in Italia din 1998. Totul a fost in zadar. Mi-au raspuns la contestatie ca nu are nici o importanta daca stau in Italia, sunt proprietar de apartament si trebuie sa platesc. M-am dus din nou la Primarie si am vorbit cu juristul de acolo spunandu-i ca e ceva aberant si non principial ce fac ei acolo. Mi-a spus ca asta-i treaba si daca nu-mi convine sa ma duc sa-i dau in judecata ca el( juristul) abia asteapta sa mai dea cineva in judecata Primaria, ca asa mai iese si el din plictiseala de zi cu zi. Acum va intreb pe dumneavoastra daca, ce se intampla acolo e normal sau e un abuz? Va multumesc anticipat.
Este ilegala Hotararea Consiliului Local privind obligativitatea platii taxei de salubrizare in cazul D-vs deoarece:
Conform LEGII nr. 101 din 25 aprilie 2006 a serviciului de salubrizare a localitatilor,
"Art. 3Serviciul de salubrizare se organizează si functioneaza pe baza urmatoarelor principii: d)conservarea si protectia mediului înconjurator;
e)asigurarea calitatii si continuitatii serviciului;
f)tarifarea echitabila, corelata cu calitatea si cantitatea serviciului prestat;
g)nediscriminarea si egalitatea de tratament al utilizatorilor;
h)transparenta, consultarea si antrenarea in decizii a cetatenilor;"
Taxa de salubrizare are ca scop protectia mediului inconjurator, in baza principiului "poluatorul plateste"conform OUG 195/2005 privind protectia mediului art.3 lit.e. Deoarece nu sunteti un generator de deseuri in localitatea unde detineti imobilul cu pricina nu aveti obligatia de a plati taxa de salubrizare. Art.3, litera e (Legea 101/2006) spune tot: tarifare corelata la cantitatea ... care in cazul D-vs este 0.
2. "Art. 26 (legea 101/2006)
(1)In functie de natura, tipul si caracteristicile activitatilor desfasurate, serviciul de salubrizare se realizeaza, indiferent de forma de gestiune adoptata, numai pe baza unor contracte de prestare a serviciului incheiate intre:
a)operatori si autoritătile administratiei publice locale sau asociatiile de dezvoltare comunitara, dupa caz, in calitatea acestora de utilizatori;
b)operatori si utilizatorii individuali ai serviciului de salubrizare, generatori de deseuri, persoane fizice sau juridice."
Nu sunteti nici utilizator, nici generator de deseuri intr-o localitate in care nu locuiti, deci este clar ca nu aveti obligativitatea de a plati taxa de salubrizare.
am observat discutia si vin si eu cu o problema: este normal ca taxa de salubritate sa fie solicitata unei persoane scoase din evidenta directiei de taxe si impozite intrucat a fost evacuata de la domiciliu? persoana locuieste tot in municipiu dar la o alta adresa...iar adresa legala este cea la care se solicita taxa.
Taxa salubrizare
radu99wuu
Buna ziua. Detin un apartament situat intr-o comuna limitrofa orasului resedinta de judet , de aproximativ 2 ani. Nu am locuit si nici nu locuiesc in acel ... (vezi toată discuția)
Salubrizare
fidelia22
Buna ziua,
Daca exista posibilitatea sa nu platesc in doua locuri salubritatea.,adica la doua adrese diferite?Cum procedez?(Primaria spune ca trebuie platit ... (vezi toată discuția)