avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua, Va supun discutiei urmatoarea situatie. Am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua, Va supun discutiei urmatoarea situatie. Am avut o ...

Buna ziua,
Va supun discutiei urmatoarea situatie. Am avut o ruda (sora) casatorita. Din casatorie au rezultat 3 copii. Cei trei copii (fete) s-au casatorit si au familiile lor. Apropiindu-se de batranete, parintii copiilor s-au gandit ca nu toti copii pot avea grija de ei la batranete asa ca au hotarat sa lase averea lor ( casa si terenul) copilului cel mai mare fara a instiinta pe ceilalti doi copii. In acest sens au mers la un Notariat si au facut Contract de vanzare cumparare numai catre acest copil, document semnat de ambii parinti. Ulterior zona in care era casa si terenul a devenit o zona calamitata iar persoanelor (proprietarilor) de acolo li s-au contruit in alta localitate niste case cu teren cu toate utilitatile iar parintii copiilor s-au mutat acolo. Aceasta noua locatie (casa si teren) a fost construita probabil prin ajutoare de la stat. Persoanele mutate acolo nu li s-au facut pana in acest moment documente de proprietar si ele locuiesc acolo in baza unui Contract de comodat. In cazul prezentat, contractul de comodat a fost facut pe numele copilului cel mai mare. Pe baza acestui contract de comodat persoanele mutate si-au facut contracte de utilitati cu diversi furnizori (apa, electric, gunoi etc). Deasemenea toate persoanele mutate au tot asteptat de peste 10 ani sa li se faca documente de proprietar pentru casa si terenul primit si problema este in derulare cu promisiuni la fiecare campanie electorala si nu cunosc stadiul actual. In acest timp scurs, tatal copiilor a decedat (in 2018) iar de curand (Ianuarie 2021) a decedat si mama copiilor. Abia dupa decesul parintilor, copilul cel mare a instiintat ceilalti doi frati ca singurul mostenitor (proprietar) al casei si terenului este el!!! desi acolo este doar contract de comodat facut este drept pe numele lui. Toti cei trei copii au o situatie financiara precara. Ca un detaliu, parintii copiilor au avut ceva economii (bani) adunati pentru inmormantare si alte cheltuieli cu pomenile ulterioare. Cu circa jumatate de an inainte sa moara mama copiilor a transferat toate economiile intr-un cont detinut doar de copilul mai mare. Acesta avand probleme financiare a cheltuit toti banii (fara stirea mamei) astfel ca inmormantarea s-a facut pe banii unei firme de catering care asteapta plata dupa primirea ajutorului de inmormantare de la stat.
Intrebarea este: Ar mai putea ceilalti doi copii sa solicite pretentii de mostenire pentru casa si terenul actual? Ce legi reglementeaza aceasta situatie si cum ar trebui sa actioneze ei in situatia prezentata?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: dinumarcel , utilizator 14:45, 20 Ianuarie 2021
~ Conținut șters la cerere ~
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ar mai putea ceilalti doi copii sa solicite pretentii de mostenire pentru casa si terenul actual?

Nu, terenul si casa sunt cu contract de comodat de la primarie pe num;e copilului, deci ce sa revendice de aici ?
iar in privinta a ce i-au vandut parintii, acel imobil, nu mai exista.
o sa va luptati aiurea pt nimic.
si daca castigati sa va dea o suma din ce s-a daramat, de unde o sa o recuperati?
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2021
gi-jane2, moderator
Va multumesc pt raspunsul foarte documentat. Am mai discutat azi cu unul din cei doi copii (mijlociu si cel mic), dezavantajati la mostenire. Exista unele modificari fata de ce am expus eu in ipotezele problemei si anume:
1. La momentul mutarii parintilor din casa din zona calamitata in noua casa primita de la stat in conditii de comodat, (anul 2010) proprietari pe casa si terenul vechi erau parintii, mai exact capul de familie adica, tatal.
2. Ulterior adica in anul 2014, parintii au facut acel act de vanzare cumparare al casei si teren vechi, catre copilul cel mare, iar in acest act nu apare conditie de uzufruct din cate inteleg dar abia zilele urmatoare am sa pot sa stiu exact. deoarece actele sunt bine tinute in secret de catre copilul cel mare si se incearca obtinerea acestor documente din alte surse.
3. Pentru noua locatie ( de comodat) in acte apare ca proprietar tot tatal copiilor iar dupa decesul acestuia in 2018 abia pe facturile de utilitati apare numele mamei copiilor deoarece aceasta a fost cu un act de la notariat pe la furnizorii de utilitati si a schimbat numele beneficiarului de utilitati. Acum in Ianuarie 2021 a decedat si mama copiilor.
Cu aceste noi date ale problemei, cum se schimba sansele celor doi copii referitoare la pretentiile de mostenire?
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2021
dinumarcel, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
deci dvs sunteti un tert care nu cunoaste in totalitate amanunte . Cred ca mai bine e ca cel interesat sa mearga la un avocat si sa ii dea toate detaliile.
Buna ziua, Eu incerc sa ajut cum pot pe cei doi copii dezavantajaticare au o situatie precara. Toate documentele referitoare la situatie au fost tinute sub secret intre mama copiilor si copilul mai mare. Mama copiilor a fost inmormantata acum o saptamana in urma. Detaliile despre situatia imobiliara pentru discutia de mostenire abia ies la iveala. daca puteti sa ne ajutati cu o informatie va multumim anticipat. Si daca nu ne ajutati tot va multumim si imi cer scuze pentru deranj.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, la o tranzactie de vanzare cumparare de teren si casa ... dinumarcel dinumarcel Buna ziua, La o tranzactie de vanzare cumparare de teren si casa in jud. Valcea in contractul de vanzare cumparare se scrie: ,,imobilul descris ... ce face ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa ambii parinti nicoletaX32 nicoletaX32 Succesiune cu acte false? Suntem 2 surori ( eu cea mare am ramas in casa cu cei 2 parinti, am avut grija de ei, operatii suportate din banii mei, ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare cu drept de uz viager incheiat intre tata-fiu diana74 diana74 Buna seara,se poate ataca in instanta contractul de vanzare-cumparare incheiat intre tata si fiul din a doua casatorie in anul 2012 .Defunctul a murit in anul ... (vezi toată discuția)