Este prenatalul/postnatalul obligatoriu? Am muncit 2 ani,am intrat in somaj 6 luni si nasc la 2 luni distanta de finalizarea somajului. Pot depune direct pentru indemnizatie?
Postnatalul (de minim 42 de zile) este obligatoriu.
OUG 96/2003
art. 16
Pentru protecția sănătății lor și a copilului lor, după naștere, salariatele au obligația de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lăuzie, în condițiile prevăzute la art. 2 lit. g) și în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare.
Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor
art. 23
(1) Dreptul reprezentând indemnizația pentru creșterea copilului se cuvine după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nașterii copilului, indiferent de persoana îndreptățită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
.....
Va multumesc pentru raspuns! Va rog sa ma corectati daca nu interpretez bine : eu termin somajul pe 1 Martie si nasc la inceputul lui Mai. Daca nu iau postnatalul obligatoriu ,pierd 42 de zile din indemnizatie si pot depune dosarul incepand cu ziua 43 dupa nastere ?
Intampin dificultati cu medicul de familie deoarece sunt somera si refuza sa imi dea concediu /prenatal(am decizia de somaj,card de sanatate ,dar imi cere si carnetul de somaj vizat iar in aceasta perioada nu se lucreaza cu publicul,si adeverinta ca sunt somera iar cei de la somaj mi-au spus ca nu exista asa ceva ,ca este doar decizia). Adica as renunta la postnatal ca sa scap de atatea drumuri si sa ma rog la atatea usi,chiar daca pierd din indemnizatie,doar ca nimeni nu mi-a zis daca nu reusesc sa imi dea medicul concediu ce se va intampla clar cu indemnizatia.