avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas in urma decesului sotului
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas in urma decesului sotului

Salutare, tuturor.

Se da urmatoarea situatie:
Mama va implini 57 de ani in februarie anul acesta. In momentul de fata are 32 de ani si cateva luni de carte de munca. Ar dori sa iasa la pensie anticipat. Din ce am citit pe www.cnpp.ro, poate sa obtina pensie anticipata partiala, cu penalizarea cuantumului. Tot cf CNPP, varsta la care ar trebui sa iasa la pensie este 62 de ani si 7 luni, in septembrie 2026. Toate acestea imi sunt clare.

Intrebarea mea se refera la pensia de urmas. Tata a decedat acum 5 ani si as dori sa stiu daca ea poate sa aiba acces la pensia de urmas (pensia tatalui meu ar fi fost mai mare decat este a ei, chiar si fara penalizari).
Sau nu poate sa depuna actele respective decat daca ajunge la varsta legala de pensionare?
Cel mai recent răspuns: josh28 , utilizator 08:42, 20 Ianuarie 2021
În situaţia decesului asiguratului sau pensionarului, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii:
[ link extern ]
Ok, mulțumesc pentru răspuns. găsisem și eu pagina respectiva, dar situația mamei e un pic diferita.
Tata a decedat acum 5 ani (2015), la vârsta de 55 ani, moment în care intrase la pensie pe caz de boala și aștepta să se pensioneze anticipat. Mama poate beneficia de pensie de urmaș in cazul acesta sau nu?
Dar pilonul 2 cu pensia privata poate fi transferat la mama?

Cornel Vasile a scris:

În situaţia decesului asiguratului sau pensionarului, soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, în următoarele condiţii:
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata tuilleries tuilleries Buna ziua! Sunt nascuta in data de 9.mai.1961. Lucrez din data de 1.octombrie.1984 cu o intrerupere de 2 ani. As dori sa stiu la ce data ma pot pensiona ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata sau de urmas gabrielvisan gabrielvisan Tatal meu face anul acesta 55 de ani. Are 30 ani pe cartea de munca. poate primi vreun fel de pensie? Mama mea are 10 ani pe cartea de munca cu grupa. a murit ... (vezi toată discuția)
Pensia anticipata femei jalb jalb Daca sunt nascuta in septembrie 1963, vechime 34 de ani, la ce varsta ma pot pensiona anticipat? (vezi toată discuția)