In cazul unei actiuni de intoarcerea executarii pe langa reclamant cine mai este parte ? Creditorul sau executorul judecatoresc , care a prestat o activitate negativa in realizarea executarii ? Persoana careia i s-a adjudecat imobilul , pentru a da relatii fiind chemat ca martor, poate depune intampinare prin avocat ?
In cazul unei intoarceri la executare silita, partile in proces sunt : debitorul si creditorul din cadrul executarii silite, numai ca rolurile sunt schimbate acum : reclamant fiind debitorul, iar parat creditorul.
Contestator este debitorul iar creditorul este intimat pentru ca in contradictoriu cu acesta se cere stabilirea dreptului potrivnic iar executorul judecatoresc nu este parte in proces. Tertul adjudecatar, daca este martor, nu poate depune intampinare. In mod normal tertul adjudecatar ar trebui chemat in judecata in calitate de intimat alaturi de creditor.
In cazul , in care , actiunea a fost depusa ,ca adjudecatarul sa fie audiat ca martor , instanta poate modifica , contrar vointei reclamnatului ,in sensul , ca acesta sa nu fie martor ,ci sa devina intimat . Sau poate doar - fiind cauza civila - sa accepte sau sa respinga actiunea , sau sa solicite reclamantului nodificarea actiunii , daca vrea . Altfel , ar judeca si ar solutiona altfel , decat cum solicita cererea depusa .
Conform principiului disponibilităţii, consacrat de art. 129 alin. 6 Cod procedură civilă, instanţele sunt obligate să se pronunţe în limitele în care au fost învestite prin cererea de chemare în judecată şi prin eventualele cereri reconvenţionale sau de intervenţie.
Cadrul procesual, atât sub aspectul obiectului cât şi al părţilor între care se derulează litigiul, este cel fixat de părţi, nefiind permis instanţei ca, din oficiu, să se pronunţe în afara limitelor în care a fost învestită, prin introducerea în cauză a altor persoane decât cele între care se poartă procesul.