avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Cum se calculeaza impozitul pe venit si impozitul pe ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Cum se calculeaza impozitul pe venit si impozitul pe profit ?

Buna ziua! Imi puteti explica cum se calculeaza impozitul pe venit, impozitul pe profit si dividendele?

Sa luam un exemplu pentru a putea intelege mai bine. In cazul unui magazin general:

* avem stocurile de marfa luate cu un pret si vandute la un pret mai mare ( adaos 30%)
* avem de platit 2 vanzatori si un contabil
* avem de platit o chirie lunara + 2 abonamente la telefon + cheltuieli cu un autoturism.

1) Cum s-ar calcula impozitul pe venit in cazul unei micro. platitoare de impozit pe venit

2) Cum s-ar calcula impozitul pe profit in cazul unei micro. platitoare de impozit pe profit

3) Impozitul de la sfarsitul anului cum s-ar calcula pentru cele 2 cazuri de mai sus.

Intentionez sa deschid un SRL si vroiam sa stiu care forma ar fi mai avantajoasa pentru mine. Exemplul de mai sus este fictiv.

Sarbatori Fericite si un An Mai Bun!
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2010
distribution, utilizator
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 05:27, 2 Ianuarie 2010
In ton cu Costinel Burca (@romania inedit) sustin ca in primul an este mai avantajos sa fii platitor de impozit pe profit pentru ca la inceput cheltuielile sunt mari.

Poti opta ulterior (o singura data in timpul "vietii" firmei) sa devii microintreprindere, ceea ce ma indoiesc ca vei alege; in domeniul comertului e mai avantajos sa fii platitor de impozit pe profit.

3% din vanzari e mai mult decat 16% din profit, avand in vedere adaosurile mici care se practica acum.
distribution a scris:
Informativ va intreb: Impozitul forfetar nu se plateste in primul an fiscal doar pentru micro. platitoare de imp. pe venit sau si pentru cele platitoare de imp. pe profit?


Impozitul forfetar este platit doar din al doilea an , indiferent daca firma a ales sa plateasca impozit pe profit , sau impozit pe venit micro. Daca impozitul pe venit micro este mai mic decat impozitul forfetar se plateste forfetarul , iar daca este mai mare , firma plateste impozit pe venit microinteprindere , adica 3 % din veniturile trimestriale .

Stiu ca pentru a-si pastra statutul de microintreprindere platitoare de imp. pe venit o conditie importanta este sa aiba in urmatoarele 60 de zile de la inregistrare minim un angajat.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1) Daca la sfarsitul anului firma a inregistrat vanzari , ea avand un salariat si un contabil, ce impozit va plati ? Doar 3% din cifra de afaceri?


Daca firma a inregistrat vanzari , ea avand un salariat si un contabil, va plati impozit pe venit micro. daca este infiintata in anul asta si a optat pentru plata acestui tip de impozit , art . 110 reglementand cand se face plata impozitului şi depunerea declaraţiilor fiscale :

(1) Calculul şi plata impozitului pe venitul microîntreprinderilor se efectuează trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se calculează impozitul.

(2) Microîntreprinderile au obligaţia de a depune, până la termenul de plată a impozitului, declaraţia de impozit pe venit..

Potrivit art. 108 , alineatul 1 din Codul fiscal , baza impozabila a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile din variaţia stocurilor;
b) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;
c) veniturile din exploatare, reprezentând cota-parte a subvenţiilor guvernamentale şi a altor resurse pentru finanţarea investiţiilor;
d) veniturile din provizioane;
e) veniturile rezultate din anularea datoriilor şi a majorărilor datorate bugetului statului, care nu au fost cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil, conform reglementărilor legale;
f) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii.

Potrivit alineatului (2) , in cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii


2) Daca la sfarsitul anului firma nu are deloc vanzari, dar are acel angajat minim atunci ea ce impozit va plati? Am auzit ceva de impozitele pe salarii...este vorba de un alt impozit sau de cel pe care il plateste orice firma la angajatii cu carte de munca?
In aceste conditii se mai pastreaza statutul de micro. platitoare de imp. pe venit?

Impozitul pe veniturile din salarii , asa cum este definit de art 55 din Codul fiscal , este un impozit cu retinere la sursa , fiind platit de firma in locul salariatilor .

Daca firma nu are deloc venituri , nu plateste impozit pe venit micro , si isi pastreaza statutul de firma platitoare de impozit pe venit microinteprindere .


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum este mai bine pentru un srl neplatitor de tva maritica2 maritica2 am infiintat un srl neplatitor de tva cum este mai bine sa platesc impozitul pe venit sau pe profit? Lunar urmeaza sa platesc chirie pentru spatiu, un ... (vezi toată discuția)
Impozit forfetear micro mona_genes mona_genes am o micro infiintata in aprilie 2009. Imi puteti spune ce impozit forfetar platesc la trim II ? Cifra de afaceri pe 2008 e 0. Multumesc mult ! (vezi toată discuția)
Impozit venit & profit - modificarile ContSters60781 ContSters60781 2 intrebari as avea in legatura cu ultimele schimbari; nu sunt sigura ca am inteles bine. E vorba de 2 legi diferite, nu ? Eu am doua situatii: 1. In cazul ... (vezi toată discuția)