Buna seara! Am in intretinere un copil minor cu fostul sot.Divortul a fost facut de comun acord la notar. El este plecat in strainatate de 5 ani. Din motive personale am luat decizia pentru o perioada de pana la 1 an sa plec in strainatate avand in vedere ca in Romania nu ma descurc. Minorul va ramane in ingrijirea sub procura notariala din partea mea la cumatra mea. Tatal nu este de acord cu decizia mea. Intrebarea mea este : Exista vreo posibilitate ca tatal in lipsa mea sa obtina custodie unica asupra minorului avand ca si motiv faptul ca parasesc tara fara copil, sub mentiunea ca imi abandonez copilul? La ce riscuri ma expun in cazul in care plec ? Multumesc
copilul nu se lasa prin procura, va trebui sa anuntati ca plecati la dgaspc, iar persoana pe care o desemnati sa aiba grija de copil, va trebui confirmata de instanta de tutela.
cum tatal nu e de acord, poate cere ca locuinta copilului sa fie la el, dar in continuare veti exercita impreuna autoritatea parinteasca. Deci va acuza degeaba de abandon,
Daca nu vrea sa plecati , sa plateasca pensie corect raportat la venitul lui din strainatate si sa se intereseze, poate obtine alocatie in strainattae pt copil si v-o trimite si pe aia.
Trebuie să delegați autoritatea părintească asupra copilului persoanei în care aveți încredere și care este de acord să îngrijească copilul. Instanța de tutelă va soluționa cauza. Cei de la DGASPC vă vor îndruma în demersul dvs.
Copilul are nevoie de ambii parinti! In cazul unui divort (la notar sau in instanta) copilului i se stabileste domicliul la unul dintre parinti. In cazul dumnevoastra s-a stabilit la mama. Celalat parinte insa nu si-a pierdut drepturile si are dreptul si obligatia de a veghea la faptul cum dumnevoastra va indepliniti obligatiile generate de faptul ca minorul are domiciliul la dumnevoastra. Or, in cazul in care dumnevoastra va schimbati domiciliul nu doar in Romania ci in strainatate este obligatoriu sa discutati acest lucru cu tatal si sa i cereti acordul. In mod natural si firesc relatiile dintre unul dintre parinti si copil sunt mai puternice decat cele dintre un afin (cumataru) si copil. Toate aceste aspecte sunt avute in vedere de instanta intr-un proces care are ca obiect schimbarea domicililui copilului, cum este cazul dumnevoastra.
Bineinteles ca nu este vorba de un abandon, dar intr-un proces de schimbare a domicliului copilului, va asumati riscul ca instanta sa stabileasca domiciliul la tata, daca acesta are conditii mai bune pentru copil.