avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Asigurări sociale pentru accidente de muncă ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Asigurări sociale pentru accidente de muncă (invaliditate) - personal contractual

Bună ziua, în cazului unui accident de munca al unei persoane ce a avut ca urmare invaliditatea, însă exceptata de la aplicarea Legii nr. 346/2002 prin art. 5 alin. (2), mai exact, personal contractual angajat în sistemul de apărare și securitate națională, ce dispoziții legale se aplica pentru a beneficia de drepturile aferente acestui domeniu? Situația este una urgentă, motiv pentru care v-aș fi recunoscător dacă îmi puteți da o soluție. Mulțumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 15:41, 24 Ianuarie 2021
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 4 (1) Fac excepţie de la prevederile art. 3 alin. (1) cazurile în care particularităţile inerente ale anumitor activităţi specifice din serviciile publice, cum ar fi forţele armate sau poliţia, precum şi cazurile de dezastre, inundaţii şi pentru realizarea măsurilor de protecţie civilă, vin în contradicţie cu prezenta lege.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1), trebuie să se asigure securitatea şi sănătatea lucrătorilor, ţinând seama de principiile stabilite prin prezenta lege.
Legea nr. 346/ 2002 republicata mentioneaza:
-art.5 (2) Prevederile prezentei legi nu se aplică personalului militar şi civil angajat pe bază de contract şi personalului asigurat în sistemul propriu al Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale,
precum şi în cel al Ministerului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti - Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie*).
Sunt aplicabile prevederile din contractul pe care l-ati incheiat cu institutia unde lucrati.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2021
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Mulțumesc pentru promptitudine, însă contractul colectiv de muncă prevede doar asigurarea recuperării în stațiuni. Refuz sa cred ca este singurul drept de care poate beneficia personalul contractual. Acesta este și motivul pentru care am solicitat sprijin, este inadmisibil sa nu existe dispoziții legale în vigoare pentru asigurări sociale ale personalului contractual din Sistemul de apărare și siguranță națională.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2021
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
M-am referit la contractul incheiat de dvs. personal (negociabil) cu institutia, nu la contractul colectiv de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Protectia muncii pentru pfa catalina.v catalina.v un pfa se supune legii 319/2006? daca da, ce trebuie sa faca? (vezi toată discuția)
Accident de munca Mariuca Piticas Mariuca Piticas Ce act normativ reglementează accidentele de munca in MAI ? (vezi toată discuția)