cand se prescrie un credit? daca termenul de achitare al ultimei rate nu a fost inca atins, dar de 4 ani nu s-a mai facut nicio plata si banca nu a notificat in niciun fel creditorul, creditul s-a prescris?
Buna ziua, in termen de 3 ani de la ultima plata ca regula. Trebuie sa vedeti clauzele contractuale, daca aveti un termen de 30/60/90 zile de la ultima plata pentru executare, atunci 3 ani de la acel termen. De asemenea, este important de vazut daca si cand s-a declarat anticipat scadent creditul.
Prescriptia poate interveni in 3 ani de la: efectuarea ultimei plati, declararea scadentei anticipate a creditului, etc.. Daca creditul nu a fost declarat scadent anticipat si au fost puse in executare sumele restante, prescriptia curge de la data scadentei fiecarei rate.
Prescriptia trebuie invocata pe calea contestatiei la executare sau prin actiune in constatare. Nu se invoca de catre instanta din oficiu.
Termen prescriptie
liana16
pentur un impumut anii 2007 - 2008 am achitat aproape integral ramanandu-mi o suma mica de plata. ultima plata am facut-o in ianuarie 2009. oficial nu am ... (vezi toată discuția)