avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozit premiu in obiecte
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozit premiu in obiecte

Am castigat un premiu (un automobil ) la un concurs desfasurat la un post de televiziune, pe care-l denumesc XTV.
Postul XTV a incheiat un contract de publicitate cu o firma care comercializeaza masini, s-o denumim YCAR prin care aceasta din urma se obliga sa livreze masina pentru serviciile de publicitate de care beneficia.
La concursul la care am participat nu se specifica in regulament cine va suporta impozitul pe venit(16%) . La intrebarea expresa adresata televiziunii , mi s-a raspuns ca plateste firma YCAR, care in mod logic nu are aceasta obligatie si nu a platit.
Conform codului fiscal, obligatia de a calcula, retine si vira impozitul pe veniturile din premii revine organizatorului concursului, care nu si-a indeplinit aceasta obligatie.
Factura pe care televiziunea mi-a emis-o la primirea masinii este cu valoare zero.
Intrebare: eu ca persoana fizica am obligatia de a declara la fisc valoarea premiului si daca este posibil ca fiscul sau XTV sa-mi solicite plata acestui impozit la care sa se adauge si penalitati pe care nu consider ca este normal sa le platesc, televiziunea neindeplinindu-si obligatia fiscala la momentul acordarii premiului.
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 14:54, 2 Ianuarie 2010
Asa cum ati precizat, potrivit Codului fiscal, obligatia de a calcula, retine si vira impozitul pe veniturile din premii revine organizatorului concursului ... prin urmare, dvs nu aveti aceasta obligatie de a plati acel impozit.

Dvs trebuie sa va inregistrati cu masina la Adm Fin. in vederea impunerii pentru plata impozitului pe masina.
Teama dvs. este normala; nu stiu ce se va intampla cand un eventual control va constata ca nu s-a retinut impozitul. Il va plati XTV sau vi-l vor cere dvs.?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare premii remus_agigea remus_agigea Buna ziua, Recent am aflat ca am castigat ca premiu o masina. In regulamentul concursului este stipulat : Organizatorul se obliga sa retina si sa vireze ... (vezi toată discuția)
Automobil castigat prin tregere la sorti marilenam marilenam Buna ziua, As vrea sa stiu daca trebuie sa platesc impozitul si in ce cota pentru un automobil castigat prin tragere la sorti intr-un concurs organizat de un ... (vezi toată discuția)
Impozit urias premiu masina FunnyGhost FunnyGhost Buna seara, Am aflat ca am castigat o masina la un concurs organizat de o banca si mi s-a comunicat ca trebuie sa platesc suma de 9000 RON, contravaloarea ... (vezi toată discuția)