avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor telemunca 400 lei Buna ziua, As dori sa stiu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor telemunca 400 lei Buna ziua, As dori sa stiu daca legea ...

Ajutor telemunca 400 lei

Buna ziua,

As dori sa stiu daca legea obliga angajatorul sa acorde acest ajutor de pana la 400 lei tuturor angajatilor aflati in telemunca sau poate da doar unor angajati. Sau daca poate da diferentiat unora 100 altora 400.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:48, 30 Ianuarie 2021
Angajatorii pot acorda salariaţilor care muncesc în regim de telemuncă până la 400 de lei lunar.

Suma este stabilita la valoare maxima .... aceasta se acorda în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern.
Pot acorda și mai mult dacă vor, însă ce e peste 400 de lei nu mai beneficiază de scutirea de impozit și contribuții.

pentru banii respectivi angajatul nu datorează impozit, nici CAS, nici CASS: așa cum îi primește, așa rămân. Nu e nevoie nici prezentarea de documente justificative de către salariat pentru aplicarea facilității.

Pentru firmă, facilitatea constă în faptul că acele sume sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Angajatorii trebuie să se încadreze într-un plafon lunar de 400 de lei, corespunzător numărului de zile din luna în care salariatul muncește efectiv în regim de telemuncă. Plafonul nu reprezintă însă un maxim decât pentru ideea de neimpozitare și pentru deductibilitate, iar sumele pot fi date de firmă fără a fi necesară prezentarea de documente justificative din partea salariaților. Angajatorii, dacă vor, pot să acorde mai mult de atât.

www.avocatnet.ro/articol_567...

Referitor la întrebarea dacă se pot da diferențiat, tot în articol scrie că nu. Diferențe de sume pot fi doar între salariații care n-au lucrat timpi egali:
Toți angajații încadrați cu telemuncă trebuie să-i primească?
Da, iar asta în mod egal și, în același timp, proporțional cu timpul efectiv lucrat în regim de telemuncă.

„Chiar dacă legiuitorul a enumerat categoriile de cheltuieli pentru care se acordă cel mult 400 de lei/lună, respectiv: susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea - electricitate, încălzire, apă, abonamentul de date - , achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în lipsa unor documente justificative, stabilirea unui cuantum diferit este imposibilă, fiind obligatorie acordarea unei sume egale pentru toți salariații aflați în telemuncă, proporțional cu timpul astfel lucrat”, a precizat consilierul juridic Dan Năstase pe marginea subiectului.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2021
Emilika40, utilizator
Se pot da diferentiat ....
Pe ce criterii, din moment ce nu trebuie documente justificative?
Mă refer la cazul în care e vorba de timp de lucru egal.
Se pot stabili criterii .... nu scrie in lege ca se acorda in mod egal... legea mentioneaza ca suma se acorda în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 296/2020 in ceea ce priveste aceasta lege, unde spune ,,posibilitatea ... luminita29 luminita29 Legea 296/2020 In ceea ce priveste aceasta lege, unde spune ,,posibilitatea ca angajtorii sa acorde angajatilor o suma lunara de pana la 400 lei, pentru ... (vezi toată discuția)
Asigurare de viata pt salariatii societatii loredana.bugu2 loredana.bugu2 Buna ziua, Societatea a incheiat o polita de asigurare reprezentand asigurare de viata pentru salariati. Cheltuiala este deductibila pentru societate? ... (vezi toată discuția)
Diurna vs telemunca luminita29 luminita29 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca pentru un angajat aflat in telemunca se poate acorda diurna si costuri cazare ?Si daca nu se poate, atunci care e ... (vezi toată discuția)