avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 893 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturile salariale neplatite de angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturile salariale neplatite de angajator

sa presupunem ca cistig procesul cu firma care nu mia platit salariile restante,ce se intimpla dupa aceea?cunosc cazuri cind sa cistigat si firma angajatoare nu a platit nici dupa 1an de zile drepturile salariale,ce se intimpla de fapt nici prin proces nu ne putem lua drepturile restante si va spun ca sint foarte multe cazuri
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 13:00, 5 Ianuarie 2010
Legea 459/2006 de modif. a cod. pr. civ.
16. Dupa articolul 374 se introduce un nou articol, articolul 374^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 374^1. - Inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie."
si art. 156 codul Muncii
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
ctynn, utilizator
Daca castigati procesul, anagajtorul va fi obligat la plata sumelor restante.

Dupa ce hotararea ramana definitiva si irevocabila (presupun ca asta trebuie sa inteleg prin a castiga procesul), iar cel obligat la plata tot nu plateste, hotararea poate fi investita cu formula executorie, deci hotararea devine executoriu.

Cu acea hotarare puteti sa mergeti la un executor judecatoresc, care poate dispune sechestrarea si scoaterea la vanzare prin licitatie a bunurilor debitorului (cel obligat la plata, angajatorul in acest caz).

Problema apare, daca debitorul nu are bunuri. In acest caz trebuie asteptat, pana cand el va dobandi cateve, deoarece debitorul raspunde cu bunurile sale prezente si viitoare pentru obligatiile lui.

O alta modalitate ar fi sa faceti cesiune de creanta catre o firma de recuperare a debitelor, adica Dvs. le cedati dreptul de a incasa suma de la debitorul Dvs. contra unui comision. In acest caz Dvs. primit bani mai putini, dar mai siguri.
Miklos MUHI a scris:

Dupa ce hotararea ramana definitiva si irevocabila (presupun ca asta trebuie sa inteleg prin a castiga procesul), iar cel obligat la plata tot nu plateste, hotararea poate fi investita cu formula executorie, deci hotararea devine executoriu.


Hotararile date in prima instanta din litigii de munca sunt executorii. Nu trebuie sa fie irevocabile.
In rest, intutotul de acord: se pot executa destul de usor daca (fostul) angajatorul mai ar bani si/sau bunuri de executat. Onorariile si taxele de executare, desi vor fi platite in avans de partea interesata in executare, se vor recupera si ele cu ocazia executarii silite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita ContSters111614 ContSters111614 Buna ziua.Am castigat procesul cu firma care imi datora 3132lei as dori sa stiu daca o execut acum cat dureaza ,care este costul executari,si dobanda ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma informati adrian68 adrian68 buna ziua,sunt divortat de 10 ani ,sentinta este definitiva si executorie si anul acesta vreau sa ma recasatoresc si mi sa spus de la starea civila ca sentinta ... (vezi toată discuția)