avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Drum satesc de 34M cat o autostrada
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Drum satesc de 34M cat o autostrada

Buna seara, va rog un sfat legat de o problema cu drum satesc.

Detin teren 11.000 mp in intravilan, comuna jud Timis avand pe 3 parti drum (recent drumurile au fost intabulate) si o parte vecini cu garduri si lucrari intabulate trecute pe stereo 70.

In urma masuratorilor din teren pentru lucrarea de stereo 70 tompmetristul meu a identificat un minus de ~ 750mp foarte probabil de la drumul satesc care are o latime impresionanta (nici in Moscova nu avem asemenea latimi la autostrazi -> am fost pe acolo) de 33M.

Topometristul meu mi-a sugerat sa acept minusul cu declarartie notariala dar eu am cerut audienta la primar sa inteleg daca pot sa recuperez minusul din "autostrada" trasata de topometristul primariei...ce argumente as putea aduce primariei sa imi recuperez minusul?

mentionez ca terenul avand 600m liniari ca si delimitari nu l-am ingradit, mare prostie, uite asa primaria a facut autostrada pe langa terenul meu pe care trec doar vacile (drum de pamant).

Va rog sa-mi dati ceva idei in discutia pe care o voi avea cu primarul saptamana viitoare...ca si prima idee ma gandeam sa ii propun ca voi suporta eu masuratorile topometristului angatat de primarie...sa arat ca sunt de buna credinta.

va multumesc anticipat
adrian
Cel mai recent răspuns: micky290597 , utilizator 01:55, 6 Martie 2023
Topograful dumneavoastra a scos schita de la punere in posesie a terenului? Se poate scoate de la primarie sau de la cartea funciara (daca exista). De obicei primariile au niste caiete amarate, dar pe care sunt schite simple facute de mana cu lungime si latime. Verificati si anexa sa vedeti daca nu este o greseala si vi s-a trecut o suprafata gresita in titlu.
Topograful sa verifice si vecinii dumneavoastra. Poate le lipseste teren la toti si porniti la razboi toti, poate s-a bagat un vecin, si nu primarul cu drumul. 750 mp, 33 metri sunt foarte multi, ce latime aveti la strada la teren am inteles ca lungimea e 600 metri.

Daca terenul are latimea de 18 metri (cum cred eu) atunci ca sa recuperati 750 mp este necesar sa va bagati in drum 42 de metri ceea ce este enorm iar drumul are doar 33 metri.

Nu porniti la discutii pana nu aveti toate faptele verificate.
Buna ziua, va multumesc de raspuns,

1. Topometristul meu mi-a zis ca a fost la "studiu" la cadastru sa verifice din spate, istoria acestui teren, din 1880 a gasit numere topo si datele sunt corecte...suprafata este de 11000mp in actele vechi. La primarie stiu ca nu a fost, o sa intreb daca poate sa mearga la "studiu" si la primarie.

2. Vecinii mei sunt intabulati pe stereo 70 deci cred ca ei au suprafetele + ca au si garduri. Foarte probabil ei au suprafetele (cand iti faci gard te asiguri ca ai terenul din acte)...poate ca ei au ceva in plus dar ma indoiesc ca au intrat ei 750MP in terenul meu (e prea mult)

3. Terenul meu e in forma de trapez (este un teren mare de 11000mp)
-> 1 latura la drumul satesc de 110mp front stradal (daca recuperez din cei 33M latime de drum numai 6M latime din drum imi recuperez aproape integral minusul -> 6.5M latime x 110M lungime ~ 700M).
-> 1 latura mai mica la alt drum satesc de aprox 30M
-> 1 latura limita sat de aprox 150M (asta e limita cu extravilanul satului unde este un canal de irigatii)
-> 1 latura vecini (am 5 vecini) de aprox 150M

Nu as intelege atitudinea primariei care iti impune un drum de 33M latime si noi, cei care platim impozite (1HA curti constructi in sat -> impozit = 1300RON / an) ramanem fara teren.

Exista o latime minima, maxima la drumurile satesti?
In Timisoara drumurile de 2 benzi din localitate au 12M latime si sunt si altele de 10M latime.

Daca mergem pe ideea -> hai sa luam de la altii ca au de unde nu rezolvam nimic -> ce rezolva primaria daca face un drum de 33M si eu raman cu minus 750M pe care nu platesc impozit?

Daca aveti titlu de proprietate eliberat eu zic sa mergeti la primarie sa vedeti ce schite au ei (daca au) cu ce dimensiuni, etc.

Daca topograful a facut o cercetare la cartea funciara, atunci cu hartile de acolo + hartile cadastrale 1:5000 (intocmite in jurul anilor '70) poate sa determine ce latime a avut drumul respectiv initial.

Si dupa aceea sa purtati o discutie cu primaria.

Ca si latime la strazi nu stiu ce raspuns sa va dau. Puteti consulta normele tehnice pentru a afla un indicativ aproximativ. V-il atasez aici. Aveti un tabel in ordin.

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 3 Februarie 2021
Vladislav20, utilizator
multumesc, saptamana viitoare o sa am mai multe raspunsuri, merg si la primarie etc. Va tin la curent cum a evoluat discutia, la modul general, poate ajuta si pe alti loviti de probleme asemanatoare.

Multumesc pentru Link cu specificatia de drumuri, se pare ca un drum comunal are o latime minima de 7M...
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2021
adiSEME, utilizator
Buna ziua,

am fost azi in audienta la dl primar sa discut problema mea cu drumul: foarte amabil primarul, dar m-am lovit de aceasi atitudine specifica multor institutii din Romania, idea era: poate aveti dreptate dar nu avem ce face,

discutand din nou cu mai multi topometristi -> am primit ceva planuri foarte vechi dupa care nici un topometrist nu ar putea argumenta de ce acel drum are latimea de 25M, 28M, 33M etc. Este o mare abureala ce fac acesti domni topometristi dar unii dintre ei recunosc ca nu au referinte si limite clare si atunci incearca sa nu incurce prea mult...in cazul meu am dat peste un topometrist cu exces de zel...a luat tot, sa fie sigur ca lasa in urma lui numai rahat, scuzati expresia.

Din ce am inteles, cand se traseaza un drum, indiferent ce fel este acel drum se ia in calcul:
1. planurile cadastrale si cele topografice: atentie mare, sunt diferente intre ele.
2. drumurile nu au nr top/cadastral deci nu ai cum sa te duci in spate, sa verifici situatia lor ca si suprafata clara, latime etc (se iau acele schite de "2 lei" si te rogi sa iasa bine, topometristul sa nu "buseasca" vreun proprietar privat)
3. in principiu drumul e facut sa te ajute nu sa iti ia din terenul privat, daca nu ai gard esti terminat....dai peste un topometrist suparat si ramai fara 1000m cat ai zice peste
4. primul venit, primul servit -> cine isi face primul stereo 70 este castigatorul, indiferent ca acele planuri sunt ok sau nu...asa ca fratilor bagati stereo 70 cat mai repede altfel numai pb.

In rest numai de bine, saptamana viitoare ma duc iar la primarie pentru o noua runda de "negocieri", atitudinea asta trebuie schimbata in Romania...

daca cineva mai are vreo idee cum sa conving sistemul si caracatita ca si oamenii de rand au dreptate va rog sa imi spuneti.

Multumesc


Alte discuții în legătură

Cadastru modificat tcn1996 tcn1996 Buna ziua, In anul 2005 am cumparat un teren intravilan in com Pantelimon iar in cadastru (fisa corpului de prorietate) imi apare ca terenul meu este marginit ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre planul de aplasament si schita de cadastru. buna ... Alexili Alexili Diferenta intre planul de aplasament si schita de cadastru. Buna seara.. In anul 2004 am facut cadastru. Trebuie sa pun in ... (vezi toată discuția)
Întãruºare teren hot77cmc hot77cmc Bine v-am regăsit. Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)