Mama a decedat, apartamentul este numele ambilor parinti. Eu mai am o sora. Cum se imparte procentual apartamentul acum dupa decesul mamei?
Mai demult, parintii mei i-au transferat pe numele surorii mele o garsoneira, fiind stabilit in familie ca acesta ar fi partea succesiunii catre ea.
Convenind ca la momentul cand eu voi avea nevoie, voi primi apartamentul in care locuieste tatal meu acum.
Avand in vedere si decesul mamei, avand acordul tatalui de a intra eu in posesia apartamentului, cum se poate proceda?
Poate tatal meu sa-mi vanda mie apartamenul in situatia actuala?
Exista posibilitatea legala ca sora mea sa renunte la succesiune?
Tata are 5/8 din apartament, iar dvs si sora 3/8, adică 3/16 fiecare.
Deocamdată nimeni nu poate să încheie niciun act, fără dezbaterea succesiunii.
Dacă sora dorește, poate renunta la succesiunea mamei, urmând să rămâneți doar dvs si tata.
Însă numai dacă sora vrea. Legal, nu este obligată, dar moral, pentru că a primit deja o garsoniera, civilizat ar fi sa renunțe.
Daca sora renunta, o sa ramaneti mostenitori dvs (3/8) si tata (5/8).
Cea mai buna varianta este ca ulterior tata sa va doneze cota sa de 5/8, printr-un contract de donatie (cu sau fara clauza de uzufruct viager, in functie de cum va dori dansul)
Imi imaginez ca nu ii achitati vreun pret si nici tata nu pretinde bani de la dvs, astfel incat sa incheiati o vanzare.