avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotărâre nesemnată de ambii judecători- viciu ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotărâre nesemnată de ambii judecători- viciu procedural?

Există un termen de la comunicarea hotărârii, în care hotărârea comunicată (ce nu este semnată de ambii judecători pe motiv că unul s-a pensionat) poate fi atacată pe motiv de viciu de procedură? Judecătorului care s-a pensionat i s-a emis decretul de pensionare după pronunțarea hotărârii, însă completul a redactat și semnat hotărârea la 6 săptămâni de la pronunțare, timp în care judecătorul care a făcut parte din complet, s-a retras la pensionare fără să semneze decizia, iar în locul său a semnat președintele invocând art. 426 (4) C.pr.civ. Menționez că nu pot să invoc nelegalitatea hotărârii la recurs pentru că deși am expus completului că am dreptul să atac hotărârea sa cu recurs, completul mi-a dat-o definitivă. Am termen limită pentru a invoca nelegalitatea hotărârii?
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2021
Angajat roman tara gazda, utilizator
Cel mai recent răspuns: Angajat roman tara gazda , utilizator 23:19, 6 Februarie 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
De vreme ce NU mai era judecător (fusese eliberat din funcție prin pensionare) în ce calitate voiați să semneze!? (în calitate de pensionar simpatic sau antipatic, după caz?)
După cum vedeți lucrurile, mă tem că și dacă ar fi fost omul îngropat, tot ați fi avut pretenția să vină să semneze.

Art. 426 NCPC
(4) Dacă vreunul dintre judecători este împiedicat să semneze hotărârea, ea va fi semnată în locul său de președintele completului, iar dacă și acesta ori judecătorul unic se află într-o astfel de situație, hotărârea se va semna de către președintele instanței. (...) În toate cazurile se face mențiune pe hotărâre despre cauza care a determinat împiedicarea.
Nu asta era intrebarea, daca poate sau nu poate fi atacată decizia, ci daca exista termen de atacare. Stiu ca se poate ataca pentru ca decizia emisă de acelasi complet intr-un alt dosar a fost atacată pe acelasi motiv, iar instanta a dispus rejudecaraea de un alt complet. Internet avem cu toții. Putem citi o prevedere din cod daca ni se da un articol, dar noi ca simple părți nu avem cunoștințele unui specialist în drept care sa cunoască si alte prevederi legale, precedente, implicit un termen in care o pot ataca. Desigur ca judecătorul are dreptul sa se pensioneze, orice om are dreptul sa si moara (scuzați ironia), caz in care nu-i putem imputa indisponibilitatea unui judecător. Dar daca nu a semnat decizia se poate interpreta ca nu avem de unde sti daca a fost sau nu de acord cu decizia, mai ales in caz de deces, or prevederea pe care chiar dvs. ati citat-o nu face diferența intre pensionare sau deces. A fost un asemenea caz la Înalta Curte, cred, acum câțiva ani si a explicat ministrul justiției de atunci ce se intampla daca un judecător din complet se pensionează fara sa semneze decizia. A vorbit pe larg despre semnarea deciziei separate, caz de pensionare, de deces, dar nu mai rețin tot si doream sa stiu daca ma pot încadra in termenul de a nu depăși 1 an, ca la cale extraordinara de atac, caci am depășit deja 30 de zile. Eu nu am avut avocat, in dosarul in care s-a cerut si s-a dispus rejudecarea, reclamantul a avut reprezentant. Ei au depus imediat cererea de anulare, la mine au trecut 30 de zile.
Va mulțumesc pentru raspuns, dar dupa cum vedeți lucrurile, nu as avea încredere sa va încredințez o cauza ca sa imi apărați interesele.
O alta părere, va rog, nu mai cunoaste nimeni precedente ca sa știm si ce condiții trebuie sa îndeplinească reclamantul ca sa i se aprobe anularea deciziei?
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pare că dvs. știți deja mai bine. Succes.
Dar ar fi preferabil să nu vă informați de la tembelizor. (căci ce s-a explicat „acum câțiva ani”, s-ar putea să fi fost tranșat, oficial, alaltăieri seară).


Decizia nr. 26/2019 privind pronunțarea unei hotărâri prealabile
Monitorul Oficial. Partea I, nr. 755 din 17 septembrie 2019.

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

În numele legii

D E C I D E:

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Ploiești - Secția a II-a civilă, de contencios administrativ și fiscal, în Dosarul nr. 2.231/105/2018/a1, privind pronunțarea unei hotărâri prealabile și, în consecință, stabilește că:

Situația în care hotărârea redactată de unul dintre membrii completului de recurs este semnată doar de către judecătorul redactor, în timp ce, pentru ceilalți membri, este semnată de către președintele completului sau de președintele instanței, în condițiile art. 426 alin. (4) din Codul de procedură civilă, nu se încadrează în ipoteza prevăzută de dispozițiile art. 503 alin. (2) pct. 1 din Codul de procedură civilă.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunțată în ședință publică astăzi, 3 iunie 2019.


Vă ofer și un paragraf din motivare:

95. În final, se cuvine subliniat că, de vreme ce semnarea hotărârii de către persoanele indicate în art. 426 alin. (4) din Codul de procedură civilă, în condițiile prevăzute, este o ipoteză pe care legea o reglementează, intervenirea sa nu poate constitui un motiv de atacare pe calea contestației în anulare a hotărârii astfel semnate, deoarece norma de drept nu poate fi interpretată în sensul în care inițial ar reglementa o situație permisă, pentru ca mai apoi să o circumscrie unui motiv de nelegalitate; textele de lege trebuie nu doar interpretate, ci și înțelese în mod coroborat.

Și dacă chiar vă interesează termenul ... întru aflarea în treabă, acesta este reglementat de art. 506 NCPC
Art. 506. -
(1) Contestația în anulare poate fi introdusă în termen de 15 zile de la data comunicării hotărârii, dar nu mai târziu de un an de la data când hotărârea a rămas definitivă.
(2) Contestația se motivează în termenul de 15 zile prevăzut la alin. (1), sub sancțiunea nulității acesteia.
Ultima modificare: Sâmbătă, 6 Februarie 2021
romascanu, moderator
Mulțumesc, o să fac o încercare. Dacă s-a admis deja o cerere de anulare a deciziei emise într-un alt dosar de același complet modificat, poate am șanse. Cererea a avut termen de judecare luna trecută și a fost admisă, urmează să se rejudece cauza respectivă. Sper să fie cu succes și în speța mea. Mulțumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare primita prin posta, nesemnata de judecator, decat de grefier, este nula?? aidu aidu Tocmai am primit prin posta hotararea, care nu are insa nicio semnatura din completul de judecata, nici judecatoarea, nici asistentii, ci doar ... (vezi toată discuția)
Termen de motivare si redactare dumifilote dumifilote Care este termenul de motivare redactare si comunicare in cazul unei sentinte pe fond funciar? Raportat la NCPC, mai opereaza prevederile art. 5, alin. 2, ... (vezi toată discuția)
Judecare apel si contestatie de acelasi judecator mary6 mary6 Buna ziua. Apelul intr-un proces civil avand ca obiect revendicarea mobiliara a fost judecat de catre tribunal ,unde desi au fost date trei termene pt ca una ... (vezi toată discuția)