Stiu ca tatii care platesc pensie de intretinere au in general problemele astea, insa din pacate nu am auzit de vreun caz in care sa li se fi dat castig de cauza in acest sens, pentru ca in legislatia in vigoare nu exista prevederi care sa apere pe cel care plateste pensia de intretinere in astfel de situatii.
Dar sa raspund fiecarei intrebari in parte:
1. nu este posibil. Cat timp instanta a incredintat copilul spre crestere si ingrijire mamei, aceasta va administra banii minorului cum considera ea de cuviinta.
2. nu o poate obliga, pentru simplul fapt ca nu exista vreo dispozitie legala care sa prevada o asemenea obligatie a mamei de a da vreo dare se seama celui care plateste pensia de intretinere a copilului.
Asadar tatal nu poate controla in nici un fel modul in care cheltuieste mama pensia de intretinere a copilulu,.singura solutie ca mama sa nu mai administreze acesti bani fiind una aproape imposibila: sa se faca proba ca mama actioneaza in dauna copilului, deci ar trebui sa nu acopere nevoi de baza ale acestuia, iar gravitatea sa fie intr-o asemenea masura incat instanta sa considere ca este spre binele copilului sa fie incredintat tatalui.
3. poate cere reducerea pensiei de intretinere si chiar exista cazuri cand a fost acordata, dar numai daca probeaza ca nevoile copilului au scazut fata de momentul cand a fost stabilita ultima data pensia de intretinere pe care o plateste (de exemplu copilul care este in continuarea studiilor s-a angajat, chiar si part-time, si are un venit). Asadar, daca nu a intervenit nimic care sa duca la reducerea nevoilor minorului fata de nevoile de la momentul cand a fost stabilit ultima oara cuantumul pensiei de catre instanta, atunci acest nu exista temei sa fie redus cuantumul. Este si firesc, din moment ce de fapt se sustine ca initial a fost stabilit un cuantum prea mare, insa nu exista nici o scuza pentru care nu au fost sustinute aceste aparari in cadrul acelui dosar. De fapt, nici in acele dosare initiale tatii nu prea au ce probe sa aduca pentru a rasturna prezumtia legala de care se bucura fosta sotie - in sensul ca tatal trebuie sa contribuie pentru acoperirea nevoilor copilului cu 1/4 din veniturile sale. Daca, in cazul de care spui, tatal ar avea o declaratie a mamei (semnata de aceasta) in care sa enumere cheltuielile pe care le face lunar din pensia de intretinere si din enumeratie sa rezulte ca, dupa ce sunt acoperite nevoile copilului, banii sunt cheltuiti pe neviole ei personale - atunci ar mai fi niste sanse in sensul reducerii cuantumului pensiei. Dar o asemenea proba se obtine destul de greu si, la randul ei, ar putea fi combatuta de mama prin inventarea unor noi nevoi ale copilului (ca doreste sa il dea la un sport sau la o scoala/gradinita particulara, ca are nevoie de meditatii etc) sau prin sustinerea afirmatiei cel mai des intalnita in astfel de cazuri: ca nevoile copilului oricum au crescut odata cu varsta.