avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 722 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Cum se calculeaza anul de detentie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Cum se calculeaza anul de detentie?

Buna ziua,
am si eu o intrebare la care sper sa ma ajutati sa gasesc raspunsurile.

1. Tatal meu a primti o condamnare de 6 ani de inchisoare vreau sa intreb daca anul e de 8 luni adica daca dupa 4 ani poate iesi sau trebuie sa faca efectiv 6 ani zi de zi. Asta in cazul in care nu cere eliberare conditionata.

2. Eliberarea conditionata cand se poate cere in acest caz ? dupa ispasirea a 2/3 din pedeapsa adica dupa 4 ani (dar am in vedere ca anul are 8 luni) adica dupa 2 ani si 8 luni?, iar daca munceste se scad zile de munca???

3. Cand se poate depune cererea de gratiere? exista un termen dupa o anumita perioada de detentie sau poate sa o ceara dupa prima zi de inchisoare?

Va multumesc si sper sa ma ajutati sa ma clarific cu aceste probleme.

Cel mai recent răspuns: koghai , utilizator 20:26, 4 Ianuarie 2010
In temeiul art.450 c.pr.pen.judecatoria la care este arondat penitenciarul,in baza propunerii comisiei de liberare conditionata din institutia penitenciara(are la baza buna comportare a detinutului,perseverenta si evidentierile in munca,capacitatea acestuia de a fi reeducat,cuantumul executat din pedeapsa),ia in discutie propunere de liberarea conditionata a condamnatului in conformitate cu disp.art.60 c.pen . Completul de judecata se pronunta asupra punerii in libertate sau a a unei eventuale amanari a acesteia,acordand un termen de de reiterare a cererii de liberare conditionata..
Conform art.60 al.2 c.pen.tatal dvs.,in cazul in care munceste ,dupa executarea a 1/2 din pedeapsa ,la propunerea comisiei din penitenciar sau la cererea sa,adresata direct instantei poate fi pus in libertate in conditiile aratate mai sus
Cred ca aparatorul avut nu a fost cea mai bun alegere si de aici i se trage.

R.GABI ai spus dupa ce a ispasit 1/2 din pedeapta ...adica 3 ani?
Anul este intreg?
am inteles ca daca ai peste 60 de ani anul se calculeaza la 4 luni ...de unde imi spun altii aceasta treba?

scrie undeva unde sa citesc!
multumesc
Prin art. 59 alin. 1 din Codul penal se prevede că "după ce a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care depăşeşte 10 ani sau cel puţin trei pătrimi în cazul închisorii mai mare de 10 ani, condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat condiţionat înainte de executarea în întregime a pedepsei".

Daca a fost condamnat pentru savarsirea unei infractiuni din culpa, atunci cel condamnat pentru săvârşirea uneia sau mai multor infractiuni din culpă poate fi liberat conditionat înainte de executarea în întregime a pedepsei, după ce a executat cel putin jumătate din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani ....

Cei condamnati în timpul minoritătii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnatii trecuti de vârsta de 60 de ani pentru bărbati şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberati conditionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăti în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte conditii prevăzute în art. 59 alin. 1 C.pen.

Vedeti art.59 si urm C.pen.
ok!

incep sa ma lamuresc dar tot nu am intes cate luni are un an de detentie!
Salutare!
codul penal:
art 154: la calcularea timpului ziua se socoteste de 24h si saptamana de 7 zile. luna si anul se socotesc implinite cu o zi inainte de ziua corespunzatoare datei de la care a inceput sa curga.

art 87: durata executarii pedepsei inchisorii se socoteste din ziua in care condamnatul incepe sa execute hotararea definitiva de condamnare.
ziua in care incepe executarea pedepsei si ziua in care inceteaza se socotesc in durata executarii.
...

concluzie: daca incepi executarea pedepsei cu inchisoarea de 5 ani la data de 4 ianuarie 2010, vei fi liberat la data de 3 ian 2015. asta fara aplicarea liberarii conditionate.

Intrebati'l pe tatal dvs daca după pronuntarea sentintei sau la primirea în penitenciar, a primit un asa-zis calcul al pedepsei. Acest calcul contine cele mai importante date privind ispasirea pedepsei, de exemplu data la care va ispasiti pedeapsa si la care trebuie sa fiti pus cel tarziu in libertate. Veti gasi acolo si data la care se poate pune problema liberarii conditionate.

Din cele aduse la cunostinta de dvs, pe baza muncii prestate, tatal dvs poate fi liberat dupa executarea efectiva a 3 ani inchisoare. (aplic art 59 al 2 CP)

Break a leg! :D
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
koghai, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Libertate conditionala ! AlexLovin09 AlexLovin09 O prietana are de facut 3 ani si 3 luni de pedeapsa, si de cand a intrat pe 5 martie 2009 munceste in continu si are buna purtare ! As vrea si eu sa stiu cam ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata-ralu lung.raluca lung.raluca Buna ziua am si eu o intrebare: sotul este detinut in penitenticiarul Gherla (regim semideschis) de aderare la grup infractional si pedeapsa este de la 5 la ... (vezi toată discuția)