Bună ziua! Ma aflu în următoarea situație. Copilul a împlinit 2 ani în 3.01.2021, am reînceput serviciul din 04.01.2021 cu o săptămână de medical după care din 11.01.2021 în concediu prenatal fiind din nou însărcinată. Problema este ca, soțul nu și-a luat acea luna de ccc. Noi nu am știut ca este obligatorie și nu am fost anunțați de nimeni. Acum eu apar neasigurata și nu mi s.a mai putut elibera nici măcar concediul medical. Îmi va fi afectata indemnizatia pentru cel de al doilea copil? Pot plăti cumva taxele pentru acea luna, astfel încât sa nu mai apar neasigurata? Cum ar trebui sa procedez în continuare?
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......
Certificatul medical se poate elibera, intrucat aveti stagiu din perioada de CCC.
ART. 7
Stagiul minim de asigurare pentru acordarea drepturilor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.
ART. 8
(1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, prevăzut la art. 7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia asiguratorie pentru muncă; ...
(2) Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care:
a) asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate;
c) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu examen de licenţă sau de diplomă organizat în prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale învăţământului universitar se face cu diplomele eliberate de instituţiile autorizate, în condiţiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricolă sau cu adeverinţă eliberată de instituţia de învăţământ superior;
d) a beneficiat de indemnizaţie lunară pe perioada concediului de acomodare, potrivit Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, republicată, de indemnizaţie pentru creşterea copilului potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
Deci, din cele 12 luni anterioare lunii ianuarie 2021, aveti 11 luni de CCC asimilate ca stagiu de cotizare.
Aveti dreptul la concediu medical.
Concediu medical
llavys
Buna ziua. Am fost in concediul de crestere a copilului si nu am revenit la vechiul loc de munca deoarece mi-am schimbat domiciliul ,intr-un alt oras. Din ... (vezi toată discuția)