avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Reinnoire permis in strainatate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Reinnoire permis in strainatate

ma numesc maftei mihai,in momentul de fata sunt in italia,lucrez aici de aproape 2 ani,cu contract de munca,am rezidenta aici ,adica acea carte de identitate italiana.anul trecut in noiembrie mi-a axpirat termenul de valabilitate al permisului auto romanesc.pentru al preschimba cum trebuie sa procedez?
se poate face acest lucru la ambasada Romaniei din roma,sau este necesar sa merg in tara direct la autoritatile care au eliberat acest act?
Cel mai recent răspuns: gunnar , utilizator 15:39, 12 Ianuarie 2010
trebuie sa va adresati Consulatului roman cel mai apropiat in vederea indeplinirii urmatoarelor formalitati si sa mandatati pe cineva din Romania sa se ocupe de obtinerea permisului de conducere nou.

Conform prevederilor H.G. nr. 1391/04.10.2006, art. 44, alin. 1, eliberarea unui nou permis de conducere se efectueaza, în conditiile legii, în baza urmatoarelor documente:

1. fisa detinatorului permisului de conducere;
2. originalul si copia actului de identitate;
3. dovada platii contravalorii permisului de conducere si a taxei de eliberare a acestui document;
4. permisul de conducere a carui preschimbare se solicita, în original, daca acesta exista;
5. fisa medicala tip din care sa rezulte ca este apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, daca solicitarea preschimbarii s-a facut dupa expirarea valabilitatii administrative a permisului de conducere.

Pe lânga documentele prevazute la alin. 1, solicitantul trebuie sa prezinte, în cazul schimbarii numelui, documentul care atesta acest lucru, în original si copie.

Potrivit alin.3, al art. 44 din actul normativ mentionat, „ în situatia cetatenilor români care au domiciliul în România si se afla temporar în strainatate, eliberarea unui nou permis de conducere se poate face prin intermediul altei persoane, pe baza de procura speciala (se pune la dispozitie de catre Consulat sau Ambasada) , autentificata de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României … ”

Mandatarul va prezenta documentele prevazute la alin. 1, în urmatoarele conditii:

1. fisa detinatorului permisului de conducere trebuie sa fie semnata de titularul permisului de conducere în fata unui functionar consular (anexa nr. 7);
2. b) actul care atesta starea de sanatate, precum si doua fotografii de data recenta ale titularului, din care una aplicata pe procura speciala eliberata mandatarului, iar a doua pe fisa detinatorului permisului de conducere, trebuie sa fie vizate de misiunea diplomatica sau oficiul consular;
3. c) declaratia pe proprie raspundere a titularului, data în fata functionarului diplomatic, din care sa rezulte ca nu mai detine un alt permis de conducere national cu exceptia celui depus pentru preschimbare (anexa nr. 8).
Cheltuiati mult mai putini bani si timp daca inainte sa expire permisul romanesc cereati recunoasterea lui in Italia. Si aveati alti 10 ani de valabilitate.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis auto - cetatean roman aflat in strainatate praty praty sunt in strainatate si imi expira permisul auto ,nu stiu daca pot sa-l schimb aici si ce acte imi trebuie.:( as dori un raspuns cat mai repede va ... (vezi toată discuția)
Preschimbare permis conducere miichelle31 miichelle31 Am permisul de conducere expirat si locuiesc pe teritoriul Greciei, m-am informat pe internet si am aflat ca se poate face imputernicire legala unei persoane ... (vezi toată discuția)
Schimbarea permisului auto azzurro12 azzurro12 Buna ziua, as vrea sa stiu daca o alta persoana imi poate schimba permisul auto inainte ca acesta sa expire si cum trebuie procedat. Va multumesc (vezi toată discuția)