avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Drepturi într-un proces de divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Drepturi într-un proces de divort

Buna ziua , sunt in situatia unui divorț amiabil însă am nevoie de o îndrumare pentru a nu omite anumite drepturi și obligații. Mentionez ca avem un copil minor în vârstă de 10 ani.
Detin impreuna cu sotul un apartament luat acum 10 ani ( mai avem de platit rata 20 ani ) el titular , eu codebitor.
Doresc să-i cedez apartamentul si stiu ca am dreptul la o sulta dar trebuie sa solicit o sumă sau imi revine un anumit procent? Demersurile pentru cedarea apartamentului se fac înainte de înaintarea cererii de divort sau putem face aceste demersuri in timpul celor 30 de zile de mediere ori după pronunțarea divorțului ? Timpul de raspuns din partea băncii, verificarea eligibilitatii financiare a soțului si analiza dosarului la fondul de garantare este destul de lung iar eu doresc ca aceste demersuri sa nu amâne divorțul propriu - zis mai ales că este amiabil.
Împreună avem o firmă, eu sunt asociat ( dețin 50 % din acțiuni iar 50% sunt deținute de alta persoana ) , soțul fiind administratorul firmei .
Dacă doresc să cedez soțului partea mea din acțiuni trebuie sa fac acest lucru înainte de divort sau după cele 30 zile de mediere ? Sotului ii este teama ca nu voi respecta angajamentul verbal si odata cu schimbarea numelui vom întâmpina dificultăți.
Nu doresc sa solicit despagubire asupra firmei deoarece este elementul pentru care a investit timp, sanatate, efort financiar timp de 15 ani iar eu sunt implicată decât contractual.
Cel mai important aspect este daca sunt repercursiuni în părăsirea domiciliului impreuna cu minorul in vărsată de 10 ani.
Doresc sa închiriez un apartament in apropierea școlii, să-i creez toate condițiile care presupun interesul copilului. Soțul accepta verbal această parasire de domiciliu impreuna cu copilul dar nu stiu cat este de legal. Pentru a avea o siguranta trebuie sa fac o declarație la poliție în care stipulez noul domiciliu, implica demersuri speciale , imi poate afecta această decizie soluționarea divorțului sau este mai indicat sa părăsim domiciliu dupa pronunțarea divorțului?
Care sunt drepturile si obligatiile mele în condițiile menționate mai sus și ce susținere legală pot avea ?
Mentionez ca sotul accepta ca minorul sa locuiască cu mine , minorul dorește să rămână la mine, intenționăm o relație civilizată între minor si părinți, fără program de vizita ci oferind minorului posibilitatea de a alege momentul vizitei sau lăsând libertatea tatălui de a solicita vizita oricand. Nu dorim ca relatia sotilor sa pericliteze relația minor -părinte.
Putem amâna depunerea cererii de divort pana la soluționarea actelor referitoare la firma si apartament însă doresc sa stiu daca intre timp pot părăsi domiciliu impreuna cu copilul fără sa-mi afecteze soluționarea divorțului. Sunt dispusă sa-i ofer soțului informații referitoare la noul domiciliu , starea minorului , activitatea acestuia si sa interacționeze cu el ori de cate ori este nevoie , putând să stea după programul școlar la bunici . Sunt repercursiuni daca ma mut cu copilul cu chirie pana divortez ?
Multumesc frumos pentru răbdare și va rog sa ma ajutati sa elucidez aspectele legale care trebuie sa primeze interesele copilului meu.

Alte discuții în legătură

Cum trebuie procedat pana la divort? irisa79 irisa79 Va rog am nevoie de un sfat avizat! Cu toate ca am incercat sa-mi salvez casnicia, diferentele dintre mine si sotul meu, precum si problemele aparute, au ... (vezi toată discuția)
Divort CRISTA28 CRISTA28 Familie cu 1 copil de 3 ani (fetita). In cazul unui divort prin ordin judecatoresc,care sunt implicatiile in ceea ce priveste copilul? Este nevoie ca ... (vezi toată discuția)
Parasire de domiciliu sau doar adulter? Christin3 Christin3 Buna ziua, am si eu cateva intrebari in legatura cu situatia in care ma aflu. Sunt casatorita de 11 ani si avem un copil de 3 ani. Locuim cu parintii mei , iar ... (vezi toată discuția)