avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, daune morale, partaj Buna ziua! La inceputul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, daune morale, partaj Buna ziua! La inceputul lui februarie 2021, am incheiat o casnicie ...

Buna ziua!
La inceputul lui februarie 2021, am incheiat o casnicie de 22 de ani, din care a rezultat un fiu care are varsta de 21 ani actualmente student in afara tarii, acceptand varianta desfacerii casatoriei prin acordul partilor fara motivare, eu fiind in calitate de parat. Actiunea de divort a fost introdusa de sotul meu in oct. 2019. Mentionez ca m-am gandit initial la varianta cu daune compensatorii avand peste 20 de ani de casatorie dar am renuntat intrucat valorile crestine m-au facut sa sper ca ne vom intelege omeneste.
Am suferit mult intrucat la moartea tatalui meu in oct. 2018 am aflat ca sotul meu are o viata dubla de 4 ani de zile cu o colega de munca casatorita care a considerat ca atunci e momentul sa-mi trimita mesaje si sa-mi descrie explicit “activitatea” sotului meu, sef de altfel intr-o firma mare. De fapt s-au certat pt ca sotul meu o "insela", el incepand in paralel o alta relatie, cu o alta colega de munca care a si divortat ulterior, facand-o geloasa pe prima, Actualmente au facut si un copil care are 5 luni. ” Detaliul” cu copilul l-am aflat acum, dupa divort. Mentionez ca am dovezi scrise ( mesaje) si audio prin care se confirma cele relatate.
Initial, tinand cont ca avem un fiu, m-am gandit sa nu intinez ce a fost frumos intre noi insa socurile emotionale suferite si faptul ca sotul meu nici dupa divortul amiabil nu manifesta respect fata de mine, nu raspunde la telefon, nu stiu unde locuieste iar discutia despre impartirea bunurilor e mai mereu amanata in mod grosolan, m-a facut sa-mi reanalizez decizia si sa cantaresc mai bine lucrurile.
De asemenea, ma santajeaza emotional spunandu-mi ca daca se va afla la locul lui de munca despre faptele lui atunci e posibil sa-si piarda locul de munca si nu va mai contribui deloc la plata studiilor fiului nostru in afara si voi fi responsabila de intreruperea studiilor lui intrucat nu ma voi putea descurca sa-l intretin singura.
Acum am realizat ca am gresit si ca e de datoria mea ca mama sa nu imprumute fiul nostru un astfel de model comportamental.
Intrebarile mele sunt:
1. Avand in vedere faptele sotului meu si traumele emotionale pe care le-am suferit in ultimii 7 ani datorita minciunilor si atitudinii lui iresponsabile, as putea deschide o actiune prin care sa-i solicit daune morale, chiar daca desfacerea casatoriei a fost cu acordul partilor si s-a incheiat la inceputul lui februarie 2021? Si cat de repede ar tb inregistrata actiunea?
2. In cazul partajului judiciar (in cazul in care nu voi ajunge la o intelegere amiabila privind impartirea bunurilor), daca nu deschid inainte actiune pt daune morale, se va tine cont de adulterul repetat si viata dubla a sotului meu de ani de zile chiar daca desfacerea casatoriei a fost cu acordul partilor fara motivare? Pot fi cumulate actiunile de daune morale cu cea de partaj judiciar?
Ce ma sfatuiti?
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 10:13, 15 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Pentru ceea ce doriti dvs. sfatul cel mai bun este sa nu porniti singura, fara asistenta de specialitate, la un astfel de "razboi".
Acum: 1. puteti deschide o astfel de actiune, dar este o lupta foarte mare si de lunga durata in instanta. Ar trebui deschisa actiunea cat mai repede. Legea nu prevede un termen expres, dar indicat este ca o astfel de actiune sa o deschideti deja.
2. Partajul reprezinta impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei. Termenul de "adulter" nu mai exista din punct de vedere juridic. Si, de altfel, acesta nu are nicio legatura cu partajul bunurilor. In opinia mea nu pot fi cumulate cele doua actiuni , fiind vorba de obiecte diferite.

In ceea ce priveste "ajutorul pentru continuarea studiilor in strainatate" ale fiului dvs. trebuie sa stiti ca acesta are posibilitatea sa il cheme in instanta pe tatal lui pentru ca acesta sa fie obligat la plata unei pensii de intretinere pana la terminarea studiilor dar nu mai tarziu de 26 de ani.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti partajul amiabil sau in instanta si inchideti acest capitol .
Eu nu va dau sanse pt un proces pe daune morale cat ati divortat prin acord.
Eventuale despagubiri sau daune compensatorii se cer odata cu divortul daca dovediti vina lui la divort.
Daca nu v- a respectat xat erati casatoriti, acum nici atat ,asta ii e caracterul,nu trebuie sa va suparati.
Concentrati-va pe partaj.
Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2021
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nici o sansa pt daune morale ,la partaj culpa soților nu are nici o relevanță ci doar modul.in care au contribuit la dobândirea bunurilor.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea reglementeaza 3 tipuri de daune:

- art. 390 C/civ - (1) În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicită.
(2) Prestația compensatorie se poate acorda numai în cazul în care căsătoria a durat cel puțin 20 de ani.
(3) Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389.

- 388 C civ - Distinct de dreptul la prestația compensatorie prevăzut la art. 390, soțul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soțului vinovat să îl despăgubească. Instanța de tutelă soluționează cererea prin hotărârea de divorț.

- art 389 C civ - (1) Prin desfacerea căsătoriei, obligația de întreținere între soți încetează.
(2) Soțul divorțat are dreptul la întreținere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacități de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei. El are drept la întreținere și atunci când incapacitatea se ivește în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
(3) Întreținerea datorată potrivit dispozițiilor alin. (2) se stabilește până la o pătrime din venitul net al celui obligat la plata ei, în raport cu mijloacele sale și cu starea de nevoie a creditorului. Această întreținere, împreună cu întreținerea datorată copiilor, nu va putea depăși jumătate din venitul net al celui obligat la plată.
(4) Când divorțul este pronunțat din culpa exclusivă a unuia dintre soți, acesta nu beneficiază de prevederile alin. (2) și (3) decât timp de un an de la desfacerea căsătoriei.
(5) În afara altor cazuri prevăzute de lege, obligația de întreținere încetează prin recăsătorirea celui îndreptățit.

Dupa cum observati este necesar ca actiunile sa fie promovate odata cu actiunea de divort si sa exista un sot vinovat de desfacerea casatoriei. Cum dvs ati ales calea unui divort prin acprd fara motivare nu se mai poate vorbi despre vinovatii. Prin urmare, indiferent de durata casatoriei si de traumele suferite, la acest moment de catre dvs nu veti putea obtine niciun fel de daune de la fostul dvs sot, nefiind indeplinite toate conditiile prevazute de lege.

In ceea ce priveste partajul, singurul aspect care va conta va fi contributia efectiva a sotilor la dobandirea bunurilor comune (este singurul criteriu legal).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire morala gabimateo gabimateo Este posibila intentarea unui proces vizand despagubire morala impotriva fostului sot pe motive de adulter (vezi toată discuția)
Adulterul in actiunea de divort-despagubiri Astera_S Astera_S Pot sa solicit despagubiri intr-o actiune de divort ce are ca motivatie adulterul/infidelitatea :(( ? Cat este cuantumul minim sau maxim pe care as putea sa ... (vezi toată discuția)
Se pot cere daune morale și materiale la un divorț? Mikkym Mikkym Buna seara! Am si eu o intrebare? Se pot cere daune morale și materiale la un divorț și, dacă da, în ce condiții? Va mulțumesc! (vezi toată discuția)