Emilika40 a scris:
În opinia mea, data la care l-ați cumpărat și lipsa altor tranzacții imobiliare sunt suficiente. Nu aveți nevoie de alte probe.
Ce teren este considerat construibil?
Terenul care figurează pe planul urbanistic general (PUG) ca fiind în zona intravilană și pe care se poate construi.
Aveți îndoieli cu privire la al dvs. (intra/extravilan) sau de ce întrebați? Dacă de-asta, cum spuneți că prietenul dvs. a construit alături e puțin probabil ca al dvs. să fie extravilan.
Intr-adevar, si in opinia mea, data la care a fost cumparat si lipsa altor tranzactii (mai putin schimbarea o data a apartamentului familial) de-a lungul anilor, ar trebui sa fie suficiente, insa imi fac griji pentru o intrepretare voit extrema si contrara spiritului legii, care cred ca a fost gandita pentru a ii face pe cei ce desfasoara activitati de revanzare imobiliare in mod constant a eluda taxele, ci nu pentru cei care vor sa isi valorifice la un pret rezonabil bunurile din patrimoniu personal.
In ceea ce priveste notiunea de teren construibil, cred ca am clarificat si, intr-adevar, legea se refera la ceea ce si in mod uzual se intelege prin acest termen, adica este construibil urmand procedurile legale in vigoare, nu direct construibil la momentul vanzarii, dupa cum am vazut unele interpretari din formularea anumitor contestatii, ce presupuneau ca se refera la faptul ca din certificatul de urbanism trebuie sa reiasa faptul ca pe acel teren se poate construi direct, adica este in categoria "curti constructii" sau chiar exista o autorizatie de constructie emisa. Da, terenul meu este in intravilan, si, desi este in categoria arabil, este zona de locuinte si nu am un motiv concret de a crede ca nu se poate construi urmand seria de proceduri necesare in acest sens.
Deoarece, reiterand, vreau sa ma feresc de o interpretare la limita a legii, in care, eventual la ani dupa tranzactie, sa fiu pus in situatia de a trebui sa achit taxe, penalitati si dobanzi nedrepte si pe care nici nu mi le-as permite, astept si un raspuns scris din partea ANAF, care sper sa fie favorabil si folosibil in cazul unui control fiscal ulterior.
In momentul de fata, asteptand acest raspuns, iau in considerare atat optiunea cea mai normala, de a vinde pur si simplu loturile, mizand pe incadrarea terenului ca bun personal neachizitionat cu intentia revanzarii, dar si varianta de a lua in calcul posibilitatea contrara si sa vand cu acest lucru in minte, adica in cursul unui an calendaristic sa nu depasesc plafonul TVA de 300.000RON, adica 2 loturi, sau sa vand toate cele 4 loturi in cursul aceleiasi luni si sa ma inregistrez ulterior pentru taxarea TVA, deoarece nedesfasurand alte tranzactii ulterioare inteleg ca acest fapt nu ar trebui sa ma afecteze.
In acest sens, imi puteti spune, in momentul inscrierii in vederea platii de TVA, ce anume se schimba pentru mine ca persoana fizica si pentru cat timp? Inteleg ca tranzactiile imobiliare din acel an, si, daca nu ma insel, cel putin un an, vor fi purtatoare de TVA, atat la achizitie cat si la vanzare, in cazul tranzactiilor taxabile TVA, abia dupa un an fara tranzactii taxabile peste plafon putand aplica pentru scoaterea din incadrare ca platitor de TVA, nu? Ma insel? Mai sunt alte detalii pertinente?
Va multumesc pentru raspunsuri si, in cazul in care cineva are vreo sugestie sau lamurire in plus, va asigur ca participarea dvs. este apreciata!