avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit Regim vanzare teren lotizat
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

Regim vanzare teren lotizat

Buna ziua! Detin un teren intravilan de 2500mp achizitionat in anul 2001, in ideea construirii unei case personale cand mi-as fi permis. In 2018, m-am hotarat sa vand acest teren, fiindu-mi clar ca nu il voi mai folosi in viitorul apropiat si fiindu-mi necesari banii in vederea achizitionarii unei case in scop personal. Facandu-i publicitate, am vazut ca o majoritate covarsitoare din cei interesati doreau doar terenuri mai mici, astfel ca l-am lotizat in 4 loturi a 620mp.
In momentul de fata ii fac publicitate in vederea vanzarii atat pe loturi, cat si integral, aceasta presupunand achizitia tuturor loturilor.
Astfel, imi ridic urmatoarele intrebari, in ceea ce priveste regimul si taxele datorate eventualelor vanzari:
1.Stiu ca vanzarile de imobile din patrimoniul personal sunt impozitate doar la valoare ce trece de plafonul de 450.000RON, insa daca prin cumulul mai multor vanzari se depaseste aceasta valoare, cum se procedeaza?
2.Desi reprezinta in fapt un singur bun initial, exista un risc considerabil de a fi considerata actiune economica, in cazul in care voi vinde fiecare lot in parte, deci facand 4 tranzactii? Daca da, ce implica aceasta si la ce proceduri, plafoane sau alte detalii ar trebui sa fiu atent?
Mentionez ca nu am desfasurat in trecut si nu desfasor nici in prezent niciun fel de activitate economica in domeniul imobiliar sau tangential.
Va multumesc pentru orice raspunsuri si lamuriri.
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2021
TheodorM, utilizator
Cel mai recent răspuns: TheodorM , utilizator 11:41, 21 Februarie 2021
Bună ziua,

Având în vedere că ați dobândit terenul de atâta vreme, pare sigur că vânzarea nu poate fi tratată ca acțiune economică. Aveți, însă, nevoie de un răspuns oficial de la ANAF. Nu de alta, dar sfaturile de pe forum, oricât de argumentate ar fi, nu vă ajută concret dacă vă veți trezi cu decizii de impunere.

Scrieți-le. Eu cred că veți primi răspuns.
Multumesc pentru raspuns! Am contactat ANAF prin formularul unic si astept un raspuns in scris din partea dumnealor. Intre timp, am avut o discutie telefonica cu cei de la ANAF, si am inteles urmatoarele:
- vanzarile nu ar trebui sa fie considerate activitate economica, atata vreme cat este vorba de acest teren si nu mai am alte achizitii sau vanzari imobiliare, iar tranzactiile vor fi reglementate la nivel notarial, asta insemnand ca atata vreme cat fiecare tranzactie in parte nu depaseste plafonul neimpozabil de 450.000RON, nu ar trebui sa fie platit impozit
- in ceea ce priveste TVA, chiar si in calitate de persoana fizica, daca se depasteste plafonul de TVA, care am inteles ca este estimat la 300.000RON, atunci este necesara inscrierea in vederea platii de TVA la tranzactiile urmatoare. Dupa inscrierea in acest sens, tranzactiile de terenuri construibile sunt platitoare de TVA.
Astfel, am ridicat intrebarea:
Ce teren este considerat construibil? La aceasta intrebare nici doamna cu care am discutat nu a stiut sa imi raspunda si m-a rugat sa insist sa aflu acest detaliu din alte parti, sugerandu-mi primaria locala. O foarte rapida cautare pe Internet ma face sa cred ca acest aspect a fost si inca este ceva dezbatut la nivel de interpretare a legii, unele parti sustinand ca doar cele din categoria de folosinta "curti constructii" se incadreaza, sau doar cele cu o autorizatie de constructie eliberata, insa alte parti spunand ca inclusiv cele arabile sunt construibile, urmand procedurile legale in acest sens.
Orice parere sau referinta relevanta este de apreciat!

In masura in care mai aflu noi detalii, le voi mentiona aici.
Raspunsurile dvs. sunt profund apreciate!
Ultima modificare: Vineri, 19 Februarie 2021
TheodorM, utilizator
Revin cu inca o intrebare suplimentara: recitind legea, am observat ca este, de fapt, mentionat ca sunt scutite de TVA tranzactiile considerate ocazionale, ceea ce, prin citirea normelor si altor referinte, am ajuns la concluzia ca inseamna o singura tranzactie pe an, dar, mai important, si imobilele, deci si terenurile, care nu au fost achizitionate in vederea vanzarii ulterioare.
Avand in vedere data la care am achizitionat terenul, acum 20 de ani, cu scopul meu de a imi construi casa pentru uz personal, ar trebui sa ma incadrez la acest capitol, nu? Nu vad insa ce probe as putea aduce in acest sens, poate doar lipsa altor tranzactiie imobitliare si declaratia unui prieten, alaturi de care am achizitionat acest teren, el cumparand o suprafata alipita si identica, iar el si-a construit casa intre timp.
În opinia mea, data la care l-ați cumpărat și lipsa altor tranzacții imobiliare sunt suficiente. Nu aveți nevoie de alte probe.

Ce teren este considerat construibil?

Terenul care figurează pe planul urbanistic general (PUG) ca fiind în zona intravilană și pe care se poate construi.

Aveți îndoieli cu privire la al dvs. (intra/extravilan) sau de ce întrebați? Dacă de-asta, cum spuneți că prietenul dvs. a construit alături e puțin probabil ca al dvs. să fie extravilan.

Emilika40 a scris:

În opinia mea, data la care l-ați cumpărat și lipsa altor tranzacții imobiliare sunt suficiente. Nu aveți nevoie de alte probe.

Ce teren este considerat construibil?

Terenul care figurează pe planul urbanistic general (PUG) ca fiind în zona intravilană și pe care se poate construi.

Aveți îndoieli cu privire la al dvs. (intra/extravilan) sau de ce întrebați? Dacă de-asta, cum spuneți că prietenul dvs. a construit alături e puțin probabil ca al dvs. să fie extravilan.



Intr-adevar, si in opinia mea, data la care a fost cumparat si lipsa altor tranzactii (mai putin schimbarea o data a apartamentului familial) de-a lungul anilor, ar trebui sa fie suficiente, insa imi fac griji pentru o intrepretare voit extrema si contrara spiritului legii, care cred ca a fost gandita pentru a ii face pe cei ce desfasoara activitati de revanzare imobiliare in mod constant a eluda taxele, ci nu pentru cei care vor sa isi valorifice la un pret rezonabil bunurile din patrimoniu personal.

In ceea ce priveste notiunea de teren construibil, cred ca am clarificat si, intr-adevar, legea se refera la ceea ce si in mod uzual se intelege prin acest termen, adica este construibil urmand procedurile legale in vigoare, nu direct construibil la momentul vanzarii, dupa cum am vazut unele interpretari din formularea anumitor contestatii, ce presupuneau ca se refera la faptul ca din certificatul de urbanism trebuie sa reiasa faptul ca pe acel teren se poate construi direct, adica este in categoria "curti constructii" sau chiar exista o autorizatie de constructie emisa. Da, terenul meu este in intravilan, si, desi este in categoria arabil, este zona de locuinte si nu am un motiv concret de a crede ca nu se poate construi urmand seria de proceduri necesare in acest sens.

Deoarece, reiterand, vreau sa ma feresc de o interpretare la limita a legii, in care, eventual la ani dupa tranzactie, sa fiu pus in situatia de a trebui sa achit taxe, penalitati si dobanzi nedrepte si pe care nici nu mi le-as permite, astept si un raspuns scris din partea ANAF, care sper sa fie favorabil si folosibil in cazul unui control fiscal ulterior.
In momentul de fata, asteptand acest raspuns, iau in considerare atat optiunea cea mai normala, de a vinde pur si simplu loturile, mizand pe incadrarea terenului ca bun personal neachizitionat cu intentia revanzarii, dar si varianta de a lua in calcul posibilitatea contrara si sa vand cu acest lucru in minte, adica in cursul unui an calendaristic sa nu depasesc plafonul TVA de 300.000RON, adica 2 loturi, sau sa vand toate cele 4 loturi in cursul aceleiasi luni si sa ma inregistrez ulterior pentru taxarea TVA, deoarece nedesfasurand alte tranzactii ulterioare inteleg ca acest fapt nu ar trebui sa ma afecteze.

In acest sens, imi puteti spune, in momentul inscrierii in vederea platii de TVA, ce anume se schimba pentru mine ca persoana fizica si pentru cat timp? Inteleg ca tranzactiile imobiliare din acel an, si, daca nu ma insel, cel putin un an, vor fi purtatoare de TVA, atat la achizitie cat si la vanzare, in cazul tranzactiilor taxabile TVA, abia dupa un an fara tranzactii taxabile peste plafon putand aplica pentru scoaterea din incadrare ca platitor de TVA, nu? Ma insel? Mai sunt alte detalii pertinente?

Va multumesc pentru raspunsuri si, in cazul in care cineva are vreo sugestie sau lamurire in plus, va asigur ca participarea dvs. este apreciata!
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2021
TheodorM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva pe terenuri DB DB Ca persoana fizica am 2 terenuri intravilane agricole (cu PUZ obtinut dar nescoase din circuitul agricol ) care au fost dezmembrate dintr-un lot de teren mai ... (vezi toată discuția)
Teren construibil sau neconstruibil deci platitor sau nu de tva ? sorin1977 sorin1977 am vandut mai multe terenuri si depasesc suma de 35000 de euro dar in momentul vanzarii terenurilor in contractul de vanzare cumparare scria teren arabil ... (vezi toată discuția)
Terenurile intravilan agricol sunt purtatoare de tva pentru persoana fizica? tedydumitru tedydumitru Buna seara!! Am vandut in 2014,terenuri intravilan agricol,de peste 110.000 eur...Va trebui sa platesc la ANAF,TVA DE 24% si C.A.S,daca am contract de munca ... (vezi toată discuția)