avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj

Salutare,

Doresc sa ma lamuresc in privinta somajului si acordarea acestuia.

Contractul meu de munca a incetat cu data de 31.12.2009. As vrea sa stiu daca firma nu ma bagat in somaj, pot solicita eu somaj la agentia de somaj?

Am 5 ani in campul munci. Ce conditii trebuie sa indeplinesc? Care ar fi suma care mi-ar reveni? Pentru ce perioada?

Multumesc de ajutor
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:53, 3 Ianuarie 2010
Depunerea dosarlui de somaj cadein sarcina dvs, nu a firmei.
dreptul la somaj se naste in functie de articolul cu care v-a incetat contractul de munca (de ex: art 65, art 56 lit j, s.a.) si de existenta stagiului de cotizare la smaj de minim 12 luni in ultimii 2 ani de la data depunerii dosaului de somaj.
daca dosarul se depune in 30 de zile de la data incetarii somajului, indemnizatia se primeste retroactiv de la aceasta data a inectarii cntractului de munca.
mergeti la agentia de smaj si verificati daca va incadrati in conditiile de acordare a somajului.
Multumesc,

Nu am fost concediat. Am fost obligat sa inchei o demisie cu acordul partilor....
Timp de 5 ani am avut contract cu carte de munca. Darile au fost platite catre stat.

chyp a scris:

Multumesc,

Nu am fost concediat. Am fost obligat sa inchei o demisie cu acordul partilor....
Timp de 5 ani am avut contract cu carte de munca. Darile au fost platite catre stat.

Nu cred ca exista demisie cu acordul partilor ... ori este demisie ori este incetare cu acordul partilor.

Incetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj,
Daca contractul de munca a incetat cu art 55(b) din Codul Muncii nu beneficiati de indemnizatie somaj.
Codul Muncii-Art. 55. - Contractul individual de muncă poate înceta astfel: b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie de desfacere a contractului individual de munca camelllya camelllya Am primit de la fostul angajator decizia de desfacere a contractului de munca care a fost depusa la ITM in luna noiembrie 2010 : \"Avand in vedere cererea ... (vezi toată discuția)
Somaj busubianca busubianca Buna ziua.Intrebarea mea este daca am avut contract de munca pe perioada determinata, 1 an de zile , mi s-a incheiat cartea de munca cu articolul Art.55,,b,,, ... (vezi toată discuția)
Daca imi dau demisia pot beneficia de somaj? strelitia strelitia Buna ziua. Mama mea are 54 de ani, in campul muncii are lucrati 30 de ani, si vrea sa isi depun demisia de la serviciu ca e destul de bolnava si pana la pesie ... (vezi toată discuția)