avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren - proprietar decedat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren - proprietar decedat

Anul trecut am incheiat un antecontract de vanzare cumparare pentru un teren intravilan. Proprietarul avea cadastru/intabulare pe o suprafata mai mare, iar ca sa mi-l vanda a fost nevoie de dezmembrare, pe care ne-am obligat contractual sa o finantam (urmand sa se scada din pretul final).
Termenul pentru incheierea contractului a fost depasit, pentru ca dezmembrarea a durat mai mult decat am prevazut.
Desi avem clauza ca putem sa reziliem contractul in aceste conditii, nu am facut-o, dar nici nu am prelungit in scris termenul de finalizare. Ar fi trebuit sa incheiem saptamana aceasta contractul, insa proprietarul a decedat.
Ce e de facut acum?
Antecontractul a fost intocmit de un avocat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cass , utilizator 18:43, 8 Ianuarie 2025
mare atentie la termenul de prescriptie !!
daca succesorii defunctului nu vor sa dezbata succesiunea , in termen de 3 ani dvs. trebuie sa-i actionati in instanta pt a-si exprima optiunea succesorala .
ulterior, urmeaza sa promovati o actiune in prestatie tabulara. ;)
buna ziua!
puteti promova o actiune prin care sa investiti instanata sa pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.
ii veti chema in judecata pe mostenitorii acelui defunct.
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Pot promova o astfel de actiune chiar daca nu am platit intreaga suma?
Va hotari instanta si cui sa achit diferenta de bani sau cum?
Inca ceva: pot sa initiez aceasta actiune cu toate ca termenul de inchiere a actului de vanzare cumparare expirase de 1 luna in momentul decesului, fara a fi prelungit in scris?
puteti investi instanta de judecata cu o astfel de actiune, dar trebuie sa-i "obligati "pe succesori sa-si exprime optiunea succesorala .
actiunea trebuie sa cuprinda si acest capat de cerere.
Imi puteti spune, va rog, dupa cat timp de la deces ar trebuis a intreprind o astfel de actiune? Ma gandesc ca este un termen in care trebuie sa-si dezbata succesiunea si abia apoi pot sa-i "oblig" eu, nu?
Aveti idee cam despre cat timp discutam? Ma refer pana cand o sa fie terenul nostru "cu acte in regula" sa putem sa incepem demersurile sa construim ceva....

Alte discuții în legătură

Problema vanzare teren de catre un co-indivizar cezarad cezarad Ma confrunt cu o problema. M-am inteles cu o persoana sa imi vanda un teren. Acea persoana era co-proprietar pe teren impreuna cu sotia sa, care a decedat. ... (vezi toată discuția)
Succesiunea - vanzarea unui teren aflat in indiviziune adriana_25 adriana_25 Un teren ce apartinea bunicului meu si actualei lui sotii, bun comun, a fost vandut de aceasta fara a fi deschisa vreo succesiune si fara stirea celor 4 ... (vezi toată discuția)
Titlu de proprietate kukuk kukuk Pe titlul de proprietate teren emis in 2002, suntem trecuti ca mostenitori eu fiind in viata si o persoana decedata intre timp. Nepotul persoanei decedate a ... (vezi toată discuția)