avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ajutor... accident din culpă!?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ajutor... accident din culpă!?

Buna ziua,
As avea nevoie de o părere profesionista pentru situația întâmpinată de tatăl meu, mai exact daca are sens sa apelez la serviciile unui avocat pentru a contesta în instanta un accident.

Tatăl meu a fost implicat într-un incident rutier unde i s-a imputat ca el ar fi vinovat. La ieșirea dintr-o parcare pe drumul național DN1 acesta a dorit sa facă stânga chiar dacă era linie continua. Vazand ca se apropie o masina în viteza a pus frână brusc, intrând foarte puțin (~60cm) pe carosabil cu mașina. Autoturismul care venea din stânga l-a ocolit după care tatăl meu a continuat manevra la stânga, înaintând pe drum. Ulterior observand ca autoturismul care l-a ocolit a întrat pe contrasens, lovind un alt autoturism.

Presupun ca soferul ori a pierdut controlul mașinii la aproximativ 20/30 de metri după ce acesta il ocolise pe tatăl meu ori nu a redresat masina pe sensul lui de mers suficient de repede.

Politia a sosit la fata locului și au dat vina doar pe tatăl meu din motiv ca ii găsiseră acestuia o alcoolemie de 0.12 (băuse o bere la prânz).

Din acest motiv organele de politie și persoanele incluse in accident au dat toată vina pe tatăl meu, iar polițiștii nu a mai considerat ca soferul care l-a ocolit pe tata conducea peste limita de viteza sau nu.

Comportamentul polițiștilor a fost complet lipsit de profesionalism, nu i-au dat tatălui meu dreptul sa spună nimic.

Nu poți pierde controlul unei mașini dacă nu ai viteza excesiva, iar în situația de față, putea fi și un biciclist pe carosabil care ar fi ocupat același spațiu la fel ca masina tatălui meu imediat cand a pus frână.

Masina tatălui nu a avut nici un contact fizic in accident și ca aceasta este înmatriculată in Italia și cu permis italian.

Permisul a fost reținut 90 de zile. Exista posibilitatea sa merg mai departe în instanta și sa aduc aceste fapte la cunoștință? Mai ales ca asigurarea tatălui e posibil sa nu aprobe nicio despăgubire având în vedere ca nu a fost implicat în accident. Bineînțeles tatal meu își asuma alcoolemia de 0.12 si ca a trecut pe linie continua.
Mulțumesc
Ultima modificare: Luni, 22 Februarie 2021
lucix151, utilizator
Cel mai recent răspuns: lucix151 , utilizator 09:54, 23 Februarie 2021
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De avocat este nevoie dar mai depinde si daca va permiteti avocat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara. Este indicat sa luati legatura cu un avocat, sa va preia cazul, si sa va faceti aparari. Avand in vedere situatia relatata, este necesara o expertiza de specialitate, pentru a se constata dinamica producerii accidentului la care faceti referire, cine a creat starea de pericol, ce norme au fost incalcate, si cine se face vinovat, avand in vedere ca tatalui i-a fost retinut permisul pentru "conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului..."
Tatalui i s-a retinut permisul pt ca era baut.
Vinovat nu a fost socotit ot ca era baut , ci pt ca a patruns pe sosea fara sa se asigure temeinic ( neacordare de prioritate). Avand in vedere acei 60 de cm de care ziceti dvs, nu mai conteaza ca voia sa faca stanga pe banda continua, putea sa faca si dreapta tot aiurea a iesit in sosea..
Daca nu obtine o culpa comuna in instanță, si va ramane singurul vinovat va plati din buzunar pagubele si nu pt ca nu a fost atins, ci pt ca era baut.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2021
gi-jane2, moderator
Problema cu alcoolemia a fost ghinionul acestuia ca a băut o bere. Când a ieșit din parcare și a întrat cu botul pe carosabil sa oprit văzând ca vine un autoturism cu viteza mare. Nu s a aruncat în fata acestuia. Autoturismul respectiv dacă ar fi circulat cu viteza normala, ar fi avut și timp sa se oprească. Nici măcar nu a pus frână când l a ocolit, a mers ca racheta și de abia după 30 metri de la ieșirea din parcare a întrat pe contrasens in altul. Tatăl meu s-a oprit pe dreapta la 200 metri. văzând acest lucru in oglinda și auzind zgomotul. Putea nici sa nu observe plecând. Voi cauta un avocat sa merg mai departe. Plus ca nu a avut dreptul sa își spună punctul de vedere în fata Politiei.

gi-jane2 a scris:

Tatalui i s-a retinut permisul pt ca era baut.
Vinovat nu a fost socotit ot ca era baut , ci pt ca a patruns pe sosea fara sa se asigure temeinic ( neacordare de prioritate). Avand in vedere acei 60 de cm de care ziceti dvs, nu mai conteaza ca voia sa faca stanga pe banda continua, putea sa faca si dreapta tot aiurea a iesit in sosea..
Daca nu obtine o culpa comuna in instanță, si va ramane singurul vinovat va plati din buzunar pagubele si nu pt ca nu a fost atins, ci pt ca era baut.

Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2021
lucix151, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident produs din cauza neacordarii de prioritate popamdl popamdl buna! va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. acum cateva zile am avut un accident: dintr-o benzinarie de pe partea dreapta a carosabilului a \"tasnit\" ... (vezi toată discuția)
Se mai poate face ceva după mai mult de 15 zile de la accident pentru a se face dreptate ? mihaild mihaild 1) La începutul lunii septembrie 2017, a avut loc un accident de circulație cu vătămare corporală. 2) Accidentul, care a avut loc într-o localiste, ... (vezi toată discuția)
Accident auto în oraș, celălalt șofer cu alcoolemie 0,55 mg/l alcool pur în aerul expirat. mă despăgubește firma de asigurări? rusu1979 rusu1979 Buna seara.In data de 2.07.2018 circulam pe drumul Craiova-Caracal.In oras pe strada Craiovei (2 benzi, vizibilitate 4 km.fata 4 km.spate) am incetinit, am ... (vezi toată discuția)