Codul Muncii prevede :
- ART. 108 Timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile sale, conform prevederilor contractului individual de munca, contractului colectiv de munca aplicabil si/sau ale legislatiei in vigoare .
- ART . 109 alineatul (1) Pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
- ART 111 - (1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
- ART. 112 - (1) Pentru anumite sectoare de activitate, unitati sau profesii se poate stabili prin negocieri colective sau individuale ori prin acte normative specifice o durata zilnica a timpului de munca mai mica sau mai mare de 8 ore.
- ART . 114 - Programul de munca si modul de repartizare a acestuia pe zile sunt aduse la cunostinta salariatilor si sunt afisate la sediul angajatorului.
CCMUNN prevede :
ART. 8 , alineatul (8) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin execeptie, durata timpului de munca va putea fi prelungita peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, care include si orele suplimentare, cu conditia ca media orelor de munca , calculata pe o perioada de referinta de trei luni, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
ART.13. - (1) Orele de incepere si terminare a programului vor fi stabilite prin regulamentul intern.
ART. 18. In durata normala a timpului de munca nu intra timpii consumati cu echiparea-dezechiparea la inceputul si sfarsitul programului.
Din cate am inteles eu , dumneavoastra sunteti angajat la o firma , si trebuie sa stiti ca timpul de lucru este calculat din momentul in care ati ajuns la sediul angajatorului , iar daca va deplasati 230 de kilomteri pe distanta Bucuresti - Craiova , timpul de lucru este calculat din momentul in care plecati de la sediul angajatorului , nu de cand ajungeti in Craiova .
Deoarece efectuati si ore suplimentare , cred ca ar trebui sa beneficiati de ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acestora , asa cum prevede Codul Muncii la alineatul (1) al art 119 , iar daca nu este posibil , beneficiati de prevederile articolului 120 din Cdul Muncii , care prevede ca :
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.