avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Ce inseamna mai exact "Folosirea cu rea credinta a ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Ce inseamna mai exact "Folosirea cu rea credinta a creditului unei societati comerciale" ?

Am si eu o nelamurire. In cazul incare, o persoana fizica care indeplineste functia de Asociat Unic si Administrator al unei societati comerciale cu raspundere limitata, face o achizitie din banii societatii in numele societatii, cumparand un bun la un pret mult mai mare decat valoarea lui reala pe piata, constituie infractiune ?
De exemplu, in cazul in care societatea are profit de 1.000.000 Euro, primul lucru care trebuie platit este impozitul de 16% la stat. Dupa ce s-a platit acest impozit, daca firma nu mai are nimic de plata nici catre stat , nici catre alti furnizori si cu banii ramasi se achizitioneaza o masina de 1000 de Euro la pretul de 700.000 Euro, este infractiune ? Prin aceasta fapta nu impiedici plata nici la stat nici la alt furnizor, am specificat in cazul in care firma nu mai are nici un debit nicaieri.
Normal, nu se creeaza nici un prejudiciu nimanui, corect? Credeti ca este infractiune si se poate pedepsi ?
Cel mai recent răspuns: Mihail Cazacioc , Consilier juridic 19:40, 4 Ianuarie 2010
prin folosire cu rea credinta se poate intelege insusirea in mod fraudulos a bunurilor sau banilor in interes personal
Adica ceea ce am spus eu mai sus constituie infractiune ?
Iti prezint mai jos consideratii ale profesorului Ioan Turcu de la UBB si doctorandei Madalina Stan referitoare la problema care te intereseaza:

Intenţia caracterizează abuzul de bunuri sociale şi scopul obţinerii unor foloase personale. Intenţia este caracterizată prin rea-credinţă şi prin scopul egoist. Prin urmare, se pot distinge trei elemente constitutive ale faptei:
- utilizarea bunurilor sau a creditului contrar interesului social;
- scopul personal;
- reaua-credinţă.

Elementul moral îl constituie intenţia frauduloasă a cărei existenţă se apreciază în momentul comiterii actului. Dovada relei-credinţe aparţine celui care promovează acţiunea pentru răspundere. Uneori, reaua-credinţă se deduce din fapte materiale, cum ar fi perceperea de remuneraţii exorbitante în timp ce societatea are dificultăţi financiare grave.
Scopul personal sau scopul de a favoriza o altă societate sau întreprindere în care conducătorul este interesat direct sau indirect poate fi direct sau indirect. Cele mai frecvente cazuri se caracterizează prin urmărirea unui interes personal direct de natură pecuniară: remuneraţia excesivă, finanţarea cheltuielilor personale, deturnarea fondurilor societăţii. Scopul personal poate fi şi un avantaj de ordin moral, de exemplu salvarea reputaţiei familiei, sprijinirea unui prieten, etc. Interesul poate fi şi de natură profesională, cum ar fi păstrarea unui post. Interesul electoral poate justifica de asemenea fapta. Interesul poate fi şi indirect, atât material cât şi moral, atunci când deturnarea se face pentru sprijinirea financiară a unei societăţi sau întreprinderi în care conducătorul deţine interese pecuniare sau de natură nepatrimonială.
Dovada existenţei dolului special ca element psihologic trebuie să fie stabilită de judecătorul fondului . Dovada avantajului material constă, în cele mai frecvente situaţii în faptul aproprierii directe a unui bun al persoanei juridice, plata unei datorii personale de către persoana juridică, utilizarea creditului persoanei juridice pentru obţinerea unui împrumut personal, etc. Mai dificil este de stabilit interesul moral.
Se prezumă ca fiind suspectă operaţiunea mascată de artificii contabile.
Existenţa dolului special trebuie să fie dovedită în cazul abuzului de bunuri sociale. Fiind investit cu încrederea asociaţilor şi deţinând puteri întinse, conducătorul trebuie să le utilizeze în interesul societăţii. Conducătorii sunt rareori jurişti şi pentru a lua o hotărâre corectă se ghidează de repere simple şi eficiente. Busola lor este interesul social. În cazul conflictului de interese între persoana juridică şi conducător, reperul acestuia din urmă este absenţa oricărei îmbogăţiri personale sau familiale. De aceea, conducătorii obligaţi să suporte pierderile sunt nu numai proşti gestionari, incompetenţi ori imprudenţi, ci sunt şi dispuşi să folosească criteriile cu care au fost investiţi pentru a dobândi interese personale în detrimentul societăţii.
Textul l-am preluat din lucrarea: SUPORTAREA PASIVULUI DEBITORULUI DE CÃTRE CONDUCÃTORII ACESTUIA ÎN PROCEDURA INSOLVENŢEI autori Ion TURCU si Mădălina STAN**
Cam asa se vad aceste lucruri si in penal
Ultima modificare: Luni, 4 Ianuarie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
Este o infractiune prevazuta de Legea nr. 31/1991 rep.
Fapta administratorului unei societati comerciale, de a folosi creditul bancar acordat societatii pentru realizarea unui contract comercial, in scopul achitarii unor datorii proprii si al unor datorii ale societatii
Da, este vorba de art.272 al.1 pct.2 din legea 31/1990(care are si sanctiuni penale) si e vorba de bunuri sau creditul de care se bucura societatea ( este o notiune mai larga).
Oricum, eu consider ca formele descrise de autorii mai sus mentionati in postarea mea sunt valabile si pentru infractiunea de la art. 272 al.1 pct.2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuz de bunurile societatii rrocambole rrocambole Legea nr.31 / 1990: Art. 272. - (1) Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al ... (vezi toată discuția)
Denunt calomnios? antofel antofel Persoanei X i s-a facut plangere la politie de catre persona Y si a fost cercetat su aspectul savasirii infractiunilor de amenintare, insulta si calomnie, ... (vezi toată discuția)
Delapidare sau infractiune pe lg.soc.com.? dandanaua dandanaua Administrator cu drepturi depline al unei societati comerciale, incaseaza o suma din vanzarea unor marfuri ale societatii catre persoane fizice (obiect de ... (vezi toată discuția)