avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Catre este perioada minima de acordare a salariului de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Catre este perioada minima de acordare a salariului de merit si care sunt conditiile retragerii acestuia?

Salutare.
Ma numesc Pricop Cornel si sunt din Baia Mare. Lucrez ca inginer pedolog la Oficiul de Studii Pedologice si Agrochimice Maramures (OSPA MM).
Iti scriu aceste randuri deoarece am mare nevoie de AJUTOR in unele probleme (grave zic eu) ce se petrec la Institutia noastra. In continuare am sa iti descriu situatia mea.
Am fost angajat in iulie 2004 pe acest post. Fisa postului "zice" ca sunt inginer pedolog, ceea ce si sunt, dar nu specifica nimica de utilizarea calculatoarelor (mentionez ca sunt singurul care cunoaste utilizarea acestuia mai detaliat). In urma multor lucrari efectuate pe calculator si altor sarcini (extra-profesionale) am primit din luna IANUARIE 2006 un salariu de merit (15%din salariul de baza) si 10% spor utilizare calculator. Cu acest lucru a fost deacord atat doamna directoare cat si seful de birou de la ingineri. Pana aici totul este OK.
Ei, zilele trecute am aflat (zvonuri) ca mi s-ar retrage salariul de merit, MENTIONEZ FARA O ATENTIONARE sau o hartie OFICIALA, ci doar o decizie a doamnei directoare. Azi, vineri 4 august, am vazut (adevarat ca in mod neoficial) statul de functiuni si ASA ESTE. S-a hotarat DIMINUAREA salariului meu, mai exact retragerea salariului de merit, dar INCA DIN IULIE 2006. Acest lucru, ca si multe altele, le consider un ABUZ, am studiat anumite "treburi" de pe net si am aflat ca salariul de merit se acorda pt 1 an de zile.
ACUM va (iti) cer ajutorul, daca e posibil.
Ma intereseaza care sunt conditiile de retragere a salariului de merit, si CE TREBUIE SA FAC cand aflu in mod oficial (adica vinerea ce vine cand e zi de salariu)? Exista o anumita "metodologie"?.
Va raman recunoscator,
CORNEL PRICOP
Cel mai recent răspuns: ContSters21019 , utilizator 13:29, 7 August 2006
Inteleg din mesaj ca nu aveti nici un aport negativ cu privire la acordarea acestui salariu de merit, ceea ce arata ilegalitatea! tot ilegalitate se numeste si faptul ca nu s-a trimis ceva scris referitor la aceasta retragere a SM. Nu se justifica actiunea nici in ceea ce priveste acordarea noilor angajati si anume: pentru personalul nou angajat SM se poate acorda numai dupa o perioada de 6 luni de la angajare. In orice caz orice actiune se transmite in scris!
"Salariul de merit face parte din salariul de baza, este nominal si anual si nu poate face obiectul unor tranzactii, divizari sau renuntari.
SM poate fi retras în cursul anului prin decizia scrisa a celui ce l-a aprobat pe considerentele:
- nu mai sunt îndeplinite elementele de apreciere avute în vedere la data acordarii;
- a savârsit un eveniment grav sau o alta abatere sanctionata de lege, regulamente sau norme de aplicare.
Locul ramas vacant poate fi redistribuit unei alte persoane care îndeplineste conditiile, dar începând cu data de întâi a lunii urmatoare.
Plata SM se sisteaza:
- pe perioada absentelor nemotivate de la program;
- pe perioada unor deplasari de serviciu în strainatate mai mari de 30 de zile;
- pe perioada cresterii copilului de pâna la 2 ani;
- pe perioada detasarii la cursuri de zi ale unor institutii de învatamânt începând cu data plecarii la curs;
- în cazul transferului la cerere începând cu data prevazuta în decizia de transfer.
SM se mentine atunci când unitatea este trecuta în subordinea altei institutii ca urmare a reorganizarii precum si în cazul mutarii unor persoane în interes de seviciu sau de schimbare din functie ca urmare a promovarii."

Succes!

Multumesc pentru tot.
Am nevoie de o CERERE pentru ziua de vineri prin care sa ii cer SOCOTEALA conducerii. Daca exista asa ceva. Mai am nevoie de IDEI, ce trebuie sa fac mai tarziu, dupa ce aflu acest lucru OFICIAL.
Cu respec,
Cornel
1.retragerea salariului de merit este o modificare a contr. de munca si trebuie comunicata angajatului inainte. Cand primiti DECIZIA directorului prin care se dispune retragerea SM, faceti contestatie.
2. Amanunt: Salariatii care beneficiaza de SM se stabilesc odata pe an, dupa aprobarea bugetului. Este posibil ca la DV-stra acest lucru sa se fi facut an de an in iunie (asa este si la noi) Daca a-ti primit din ianuarie, este posibil sa fi fost un "loc" liber (pt. ca SM se acorda pt. maxim 15%din posturile din schema, din care 2/3 sa fie pers. de executie) Dac v-a fost retras probabil au considerat ca"nu mai obtineti rezultate deosebite" - oricum MODIFICAREA CIM se comunica inainte de a se produce. V-am dat si acest amanunt ca sa fiti atent cand puneti problema cu perioada de acordare. Succes!
Mentionez ca "sunt in posesia" statelor de functiuni, care arata CLAR ca inainte de 1 ianuarie 2006 erau doar 2 persoane ce beneficiau de SM (doamna directoare si secretara) iar cu statul de functiuni din 1 febr. "apare" un slar de merit (al 3-lea pe unitate) la mine, ramanand cate unul la doamna directoare si secretara. DECI salariul de merit a fost acordat DIRECT mie, nu "l-am preluat".
Pot face vineri o hartie (dupa ce iau salariul) catre Conducerea Institutiei prin care sa cer INFORMATII si CLARIFICARI sau pot merge DIRECT la ITM?
In oricare din situatii va rog sa imi trimiteti (daca puteti) o CERERE tip la cornelpricop@yahoo.com .
VA MULTUMESC anticipat
O cerere tip nu exista. Parerea mea este ca inainte sa mergeti la ITM, sa depuneti la director o hartie: subsemnatul ....: daca a-ti primit decizia, vedeti ce data are si spuneti ca potrivit Codului muncii, trebuia sa fiti informat inainte, ...etc, puteti sa cereti sa va spuna care este motivul retragerii SM, etc. Aceasta o inregistrati la Secretariat, retineti numarul si data, si normal si legal tebuie sa primiti un raspuns. Dupa aceea mergeti mai sus, sau daca raspunsul este evaziv sau nu va multumeste puteti merge mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu de merit si abuz in serviciu cornelpricop cornelpricop Buna ziua. Ma numesc Cornel Pricop si va scriu din nou. Am mai scris in momentul in care am avut probleme cu salariul de merit, care mi s-a luat pe nedrept si ... (vezi toată discuția)
Salariu de merit si abuz in serviciu cornelpricop cornelpricop Buna ziua. Ma numesc Cornel Pricop si va scriu din nou. Am mai scris in momentul in care am avut probleme cu salariul de merit, care mi s-a luat pe nedrept si ... (vezi toată discuția)
Sesizare incadrare gresita in transa de vechime Savu C. Savu C. Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea problema: am 22 de ani in invatamant. In luna ianuarie a acestui an am primit o decizie a ... (vezi toată discuția)