Buna ziua, va rog frumos sa ma sfatuiti in urmatoarea chestiune: Am achizitionat un apartament care avea la usa de la intrare un grilaj de fier de siguranta. In saptamana urmatoare am venit in mod repetat la acel apartament, cu scopul de a vopsi un perete si de a-l decora. Un alt proprietar al unui apartament din acel bloc m-a oprit pe hol si mi-a adus la cunostinta faptul ca, din cauza grilajului meu (nu sunt singura cu un astfel de grilaj, inclusiv vecinul meu are unul) ii deranjeaza cand aduc mobila si au invocat faptul ca nu au spatiu de manevra.
Va rog sa imi spuneti daca pot fi obligata sa indepartez grilajul, daca au vreo baza legala pentru asa ceva.
Blocul are 2 etaje, eu locuiesc deja la etajul 1, deci este un bloc foarte mic, deasupra mea fiind doar cateva apartamente, deci nu sunt de parere ca indepartarea grilajului ar ajuta foarte multa lume. Pe de alta parte, in apartament va sta o persoana de sex feminin, singura, iar grilajul are ca prim scop acela al sigurantei. Ei invocand manevrarea mobilei ca si motiv, sunt de parere ca mobila de dimensiuni mari, cum ar fi canapele sau dulapuri, se schimba foarte rar si nu e un motiv destul de puternic incat sa fiu nevoita sa renunt la un mijloc de protectie pentru care am platit. Grilajul are 5-7 cm grosime.
Multumesc anticipat!
In primul rand, fiind un bloc destul de mic din ce inteleg, va rog sa specificati daca sunteti sau nu constituiti in asociatie de proprietari.
Daca sunteti constituiti, atunci conform legii 196/2018 nu aveti dreptul sa ocupati proprietatea comuna decat cu acordul tuturor proprietarilor.
Art 35, alin 1, litera e "În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele: locurile de trecere, scările și casa scărilor și coridoarele; pereții perimetrali și despărțitori dintre proprietăți și/sau spațiile comune;......"
Art 36 "Schimbarea destinației proprietății comune este permisă cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
a) numai dacă prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalți coproprietari;
b) numai dacă prin aceasta nu se împiedică folosirea în condiții normale a condominiului de către toți proprietarii;
c) în baza acordului în scris al tuturor proprietarilor din condominiu;"
Daca aveti asociatie, d-voastra trebuie sa verificati daca exista acordul proprietarilor si daca aveti trecut in CF acel spatiu pe care este construit grilajul.
Daca nu, va trebui sa il desfiintati, in caz contrar, daca va reclama, veti primi amenda de la ISC.
Daca nu aveti asociatie, tot ce pot sa faca este sa va actioneze in instanta daca nu aveti forme legale pe acel spatiu.
Buna ziua, nu, din fericire nu exista o asociatie de proprietari constituita. Spuneti ca ma pot da in judecata deoarece am un grilaj la usa? Ar castiga daca ar face acest lucru?
Pai asta depinde in primul rand daca aveti trecut in CF acel spatiu pe care il ocupa grilajul.
Daca nu e trecut in CF, nu va apartine, este un spatiu comun si nu il puteti utiliza decat cu acordul celorlalti.
Daca nu e trecut in CF cred ca puteti avea probleme si daca va reclama la inspectia in constructii pentru ca e construit fara autorizatie.
Acuma ca asa l-ati cumparat si nu l-ati facut d-voastra, prin asta s-ar putea sa scapati de amenda din partea ISC si sa va puna doar sa il dati jos.
Depinde pana unde sunt dispusi vecinii sa mearga.
Eu zic ca este bine sa incercati sa va intelegeti omeneste si civilizat, asa este normal.
Pana la urma ati spus ca nu sunteti singura care are grilaj, asa ca, daca va reclama, reclamati si d-voastra pe altii si uite asa se deschide cutia pandorei.