avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gravida in somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gravida in somaj

Buna ziua,vreau sa aflu ce e de facut in cazul meu:sunt insarcinata in 2 luni si sunt in somaj , ma incadrez la concediul de crestere al copilului de 2 ani?? Pe perioada 01.10.2008 - 01.10.2009 (12 luni) am fost angajata la o firma , pe intreaga perioada a angajarii avand salarul minim pe economie . Incepand cu 01.10.2009 am intrat in somaj. Doctorul mi-a spus ca o sa nasc in 11 august . Eu am 9 luni somaj, pana in iunie (inclusiv luna iunie),deci as ramane cu o luna si ceva descoperita,dar daca legea mi-ar permite sa ma angajez o luna sau chiar 2 la o firma , ar fi in regula.
Unii spun ca trebuie sa ai 10 luni lucrate la o singura firma , ca nu poti sa ramai in prenatal din somaj si nici sa figurezi ca angajata la o firma doar 1 luna sau 2 inainte de nastere. Ce sa fac? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: lilky , utilizator 13:07, 7 Ianuarie 2010
Din luna a 7 intrati in concediu de sarcina si lauzie 126 de zile direct din somaj......
ART. 1*)
(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 lei.
(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
Va incadrati in prevederile legale pt a beneficia si de concediu de ingrijire copil pana la 2 ani a copilului.
Sanatate multa si un bebe sanatos!
1. Puteti sa va prelungiti perioada de somaj cu un concediu medical. In timpul acestuia se suspenda perioada de somaj si se reia, de unde a ramas, dupa incetarea concediului medical.
2. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si CCC.
Buna ziua ! Sunt gravida in 2 luni,de 11 luni sunt in somaj la 1 martie mi se termina somajul as dori sa stiu cum se procedeaza pot intra in concediu de maternitate de la 1 martie ?Voi beneficia de indemnizatia de maternitate?Va multumesc astept un raspuns.
tudorvaleriu a scris:

1. Puteti sa va prelungiti perioada de somaj cu un concediu medical. In timpul acestuia se suspenda perioada de somaj si se reia, de unde a ramas, dupa incetarea concediului medical.
2. Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si CCC.

Buna ziua,
Cititi ce s-a scris mai sus, va sfatuiesc sa va luati concediu medical pt. a prelungi somajul pana ajungeti la 7 luni si puteti intrati in concediu de sarcina si lauzie 126 de zile direct din concediu medical/somaj.
Numai bine va doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil plus indemnizatie Emicka Emicka Buna ziua, am si eu o nelamurire si sper din suflet sa primesc raspuns la intrebare...pentru inceput sa prezint situatia: eu lucrez ca profesor pe perioada ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate din somaj sanda1956 sanda1956 sunt somera si gravida in luna a 7-a. pot intra in concediul prenatal/ Somajul se termina pe 12 octombrie, iar eu ar trebui sa nasc la sarsitul lunii. Pot ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil!!! cam_anca cam_anca buna ziua lucrez in campul muncii din decembrie 2007 momentan sunt angajata in invatamant ca si suplinitor calificat pe perioada determinata in data de 31 ... (vezi toată discuția)