avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi

Miercuri, 29 ianuarie, are loc evenimentul: Noutăți fiscale 2025 din perspectivă contabilă: Sesiune cu Cristian Rapcencu. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Am clienti neincasati cu solduri de peste 7 ani.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Am clienti neincasati cu solduri de peste 7 ani.

Buna ziua!
Am clienti neincasati cu solduri de peste 7 ani. Ce pot face? Cum se contabilizeaza? Se intregistreaza ca si compesare pe cheltuiala nedeductibila (6588)?
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 3 Martie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 17:07, 17 Martie 2021
Anual ar fi trebuit efectuata inventarierea acestor creante. "1. In scopul prezentării în situațiile financiare anuale, creanțele se evaluează la valoarea probabilă de încasat.

(2) Atunci când se estimează că o creanță nu se va încasa integral, în contabilitate se înregistrează ajustări pentru pierdere de valoare, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera."

Daca unii clienti au confirmat soldul, atunci prescriptia curge de la data confirmarii.

Daca credeti ca nu ii mai incasati se inreg pe 654 sau 658:

În creditul contului 411 "Clienți" se înregistrează:
- sumele trecute pe pierderi cu prilejul scăderii din evidență a clienților incerți sau în litigiu (654);
- creanțe prescrise, scutite sau anulate, potrivit legii (658);

Totusi, potrivit Ordin 1802/2014:

328. - La scăderea din evidență a creanțelor și datoriilor ale căror termene de încasare sau de plată sunt prescrise, entitățile trebuie să demonstreze că au fost întreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.

Trecerea pe piederi se opereaza la inventariere. Ordin 2861/2009:

(1) Creanțele și obligațiile față de terți sunt supuse verificării și confirmării pe baza extraselor soldurilor debitoare și creditoare ale conturilor de creanțe și datorii care dețin ponderea valorică în totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum și refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme și se sancționează potrivit legii.

39. Pentru toate plusurile, lipsurile și deprecierile constatate la bunuri, precum și pentru pagubele determinate de expirarea termenelor de prescripție a creanțelor sau din alte cauze, comisia de inventariere solicită explicații scrise de la persoanele care au răspunderea gestionării bunurilor, respectiv a urmăririi decontării creanțelor.

Pe baza explicațiilor primite și a documentelor analizate, comisia de inventariere stabilește natura lipsurilor, pierderilor, pagubelor și deprecierilor constatate, precum și natura plusurilor, propunând, în conformitate cu dispozițiile legale, modul de regularizare a diferențelor dintre datele din contabilitate și cele faptice, rezultate în urma inventarierii.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2021
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

În ce condiții se poate scoate din evidența fiscală o creanță mai veche de 3 ani a unui client radiat din orc? vyo33 vyo33 Buna ziua, In ce conditii se poate scoate o creanta din evidenta contabila, avand in vedere faptul ca clientul care trebuia sa incaseze suma de bani este ... (vezi toată discuția)
Inventariere domeniu public astoria astoria Buna ziua Cine stabileste valorea prejudiciului si vinovatii in cazul constatarii unei lipse cu ocazia inventarierii unor elemente din domeniul public al ... (vezi toată discuția)
Confirmare sold furnizori si clienti sfarsit de an sebilicka sebilicka Buna ziua, in cazul in care soldul unor clienti sau furnizori la finele anului este zero, firma are obligatia de a intocmi adresa cu specificarea rulajului ... (vezi toată discuția)