avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Cumnata mea a lucrat la Aliment Murfatlar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Cumnata mea a lucrat la Aliment Murfatlar in Constanta. ...

Buna ziua,
Cumnata mea a lucrat la Aliment Murfatlar in Constanta. In anul 2002, pentru 7 luni a stat acasa cu copilul care era bolnav. A primit lunar salariu. De la Casa de Pensii Constanta i s-a spus ca pe perioada de 7 luni cat a stat acasa, compania nu a virat banii la CAS. Din aceasta cauza, nu poate depune dosarul de pensie. Va rog frumos sa ne spuneti ce ar putea sa faca in aceasta situatie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:25, 6 Martie 2021
Potrivit Legea nr.263/2010:
Art. 3. - (1) In intelesul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
...
p) stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-au datorat contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum şi cea pentru care asiguraţii cu declaraţie individuală de asigurare sau contract de asigurare socială au datorat şi plătit contribuţii de asigurări sociale la sistemul public de pensii;
...

Asadar, stagiul de cotizare pentru pensie nu este afectat de neplata contributiilor ...

Probabil ca nu au fost depuse declaratiile privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat.

Pe stagiul de cotizare cele 7 luni apar?
Buna ziua, multumesc! Cumnata a fost platita cu o indemnizatie pentru copil, pt. ca copilul era bolnav. Ea a lucrat la companie peste 30 de ani. Doar atunci a stat cu copilul si a primit indemnizatie. Nu a stiut ca nu s-a platit CAS. Cele 7 luni sunt in cartea de munca. Cumnata vrea sa iasa la pensie anticipat partial, si i s-a spus nu poate acum. Multumesc
Indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani se suporta integral din bugetul asigurărilor sociale de stat, potrivit legislatiei in vigoare la acea data.

Contribuţia de asigurări sociale nu se datorează asupra sumelor reprezentând prestaţii de asigurări sociale care se suportă din fondurile asigurărilor sociale
Va multumesc! Raspunsul dumneavoastra este perfect logic. Cumnatei i s-a spus la casa de pensii, ca pentru cele 7 luni, compania nu a platit statului contributia pentru pensie. In concluzie, cele 7 luni se regasesc pe cartea de munca, ca vechime, dar nu se regasesc ca si contributie. Deci ce este de facut? Va multumesc!
O solutie ar fi actiunea in instanta sau apelarea la un mediator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical crestere copil pana la 7ani ggrumezescu ggrumezescu Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie am 2 copii, un baietel de 3 ani si o fetita de 2 ani; in martie ar trebui sa-mi reiau activitatea; ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in prima luna dupa concediu de crestere a copilului Ady_nag Ady_nag Am revenit mai devreme din concediu de crestere dar la nici o luna copilul a fost internat la spital unde am foat neoita sa stau cu el. Cand am cerut ... (vezi toată discuția)
Plata contributiilor Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua, sunt angajata la o firma care aproape este in faliment,are datorii mari la finante etc.Acum am aflat ca sunt gravida.Intrebarea mea este daca nu ... (vezi toată discuția)