avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract donatie-pot refuza donatorul de a locui cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract donatie-pot refuza donatorul de a locui cu mine?

Buna seara. In urma cu cateva luni intrebam despre contractul de donatie...ideea este ca tatal meu mi-a facut un contract de donatie pe o casa batraneasca si terenul aferent (in acte scrie ca a dat 7500€, el zice ca 10000€) Eu cu sotia am facut imprumut in banca, 40.000 lei,am luat materiale pt renovat si ne-am pus pe treaba cu renovatul unei parti din casa, baie,hol (tencuit,zugravit,gresie,faianta,mobilier baie,dormitor) ,urmand in vara asta sa demolam aprox 40% din casa,sa o facem de la zero.
Toate bune si frumoase pana azi,cand,in urma unei discutii mai intense,(pe seama supararii sale absurde la refuzul de a ne vizita,deoarece aveam treaba si urma sa plec de acasa), mi s-a reprosat ca eu stric ce a muncit el acolo (o vara cat a locuit aici,a dat cu var,a pus parchet in 2 camere si a pus pe cineva de i-a pus plasa de fibra,pe peretii unui hol si i-a dat un strat subtire de ciment peste ea), si ca sa nu ma ating de o camera,sa i-o las a lui pt cand va avea nevoie sa vina vreodata (el fiind divortat si locuind cu o femeie,aproape de oras).
Intrebarea este, daca va dori vreodata sa vina sa locuiasca aici,il putem refuza? El mai detine cu mama mea,o casa in oras,cu 3 camere,una din ele fiind a lui,inchisa cu cheia. Contractul nu are clauze,decat cea de inalienabilitate,sa nu pot vinde timp de 49 de ani,sau pana la moartea sa.
Cel mai recent răspuns: Cost3l , utilizator 13:26, 8 Martie 2021
Donatia este un contract cu titlu gratuit, translativ de proprietate.. Daca tatal Dvs. nu si-a rezervat un drept de uzufruct sau de habitatie, nu va poate obliga sa ii rezervati o camera pentru ipoteza ca, vreodata, va dori sa locuiasca cu Dvs. Din punct de vedere legal, aveti dreptul, in calitate de proprietar al casei pe care ati primit-o prin donatie de la tatal Dvs., sa faceti orice lucrari constructive doriti, cu conditia sa respectati prevederile legale (autorizatie de construire, etc).
Am inteles. Multumesc mult pt lamurire,sper sa nu avem parte de surprize neplacute si totul sa decurga asa cum trebuie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune tichil tichil Am un contract de intretinere incheiat in 1993 care cuprinde ; casa compusa din 2 camere, hol si camara, bucatarie de vara, sura cu 2 grajdiuri, curte si ... (vezi toată discuția)
Schimbare cadastru alexstacescu alexstacescu Buna ziua, Am cumparat in urma cu 7 ani un imobil (garsoniera) intr-un bloc de locuinte care la origine a fost camin de nefamilisti. Acest bloc a fost ... (vezi toată discuția)
Hol comun cu alt proprietar Endy2906 Endy2906 Buna ziua. As dori sa aflu cum e posibil sa vinzi o camera si o camera de 2/2 m, dintrun apartament de 3 camere, bucatarie si camera de 2/2 care acuma este si ... (vezi toată discuția)