avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca pe perioada determinata

In cazul unui contract de munca pe perioada determinata de un an de zile, in functie de conducere, durata preavizului este de 45 de zile lucratoare. Intrebarea mea este daca aceasta perioada de preaviz poate fi redusa si de cine depinde? Ce se intampla daca dupa demisie nu efectueaza toate cele 45 de zile? Fiind perioada determinata, persoana in cauza si-a gasit un job care ii ofera stabilitate, in comparatie cu firma care a spus ca dupa perioada determinata, nu sunt obligati sa ii prelungeasca contractul. Ce solutii legale sunt pentru micsorarea acestei perioade de preaviz? Va rog, daca puteti sa imi dati si legea, articolul. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:43, 8 Martie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz, conform art.81 alin.7 C.mun.

2. Absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

3. Incetarea disciplinara a c.i.m. nu ar trebui sa va afecteze la o noua angajare. Primordial, ar trebui sa fie aptitudinea dvs de a va a indeplini atributiile corespunzator fisei postului ocupat.

4. Angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza. (art.29 alin.4 C.mun.)

Astfel, art. 29 alin. (4) din Codul muncii limiteaza posibilitatea angajatorului de a obtine informatii despre candidat de la fostul angajator al acestuia, instituind necesitatea acordului salariatului si stabilind strict ce informatii poate solicita.
Multumesc pt raspunsul detaliat. Mi se pare putin absurd ca fiind perioada determinata, sa nu existe o " scurtatura" pt aceste persoane. Faptul ca nu ii asigura continuitate dupa 1 an de zile, il determina sa caute solutii legale pt a pleca mai devreme de cele 45 zile lucratoare. Cu litera i, nici nu se gandeste sa plece. Angajatorul nu il va lasa sa plece mai devreme.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate solicita incetarea c.i.m. cu acordul partilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca desfacut cu indisciplinat Marius3120 Marius3120 Buna ziua,am 20 de ani si m am angajat pentru prima data intr un call center.Dupa 2 luni mi s a desfacut contractul de munca cu indisciplinat pentru o abatere ... (vezi toată discuția)
Demisia dupa 3 luni determinate si anexa indeterminat Cinetic Cinetic Buna ziua. Am fost aganajat la o firma cu contract determinat de 3 luni dupa care mi sa dat o anexa in care contractul continua cu unul nedeterminat . ... (vezi toată discuția)
Concediere gabi2002 gabi2002 buna ziua ,ma mai pot angaja in alta parte daca de la vechiul loc de munca am desfacut contractul cu sanctiune disciplnara art.248 alin.1 lit .e din codul ... (vezi toată discuția)