Buna ziua.Am o situatie mai complica.
Am 53 de ani,sunt casatorita de 32 de ani...doi copii majori.In urma cu trei ani,am suferit un AVC....in urma caruia am ramas cu handicap locomotor,ma deplasez doar cu bastonul si foarte incet.Nu am nevoie de insotitor,decat pentru cumparaturi...deplasare la medic.....
Sotul meu de la inceput a fost violent fizic,verbal ,psihic....In felul acesta mi-a provocat atacul de panica,in urma caruia s-a petrecut AVC-ul.Violenta fizica a incetat dar continua violenta psihica....manipularea si umilintele.....Are si o relatie care dureza de mai bine de 7 ani....(nu stiu cat de departe au ajuns....dar este realitate).In momentul in care s-a produs AVC-ul nu aveam loc de munca de aproape doi ani.
Eu nu pot dovedi violentele lui pentru ca nu am facut reclamatie niciodata.Este cuvantul lui impotriva cuvantului meu.
In cazul in care intentez divort prin notar...el va fi obligat sa imi plateasca pensie de intretinere si cat timp....avand in vedere ca eu nu voi mai reusi sa am un loc de munca niciodata?
Multumesc.
Dapix
Utilizator 5din 5 utilizatori consideră acest răspuns util
De la stat nu aveți pensie de boală`?? Aveți dreptul la pensie de invaliditate de la Casa de pensii, și de INDEMNIZȚIE de handicap de la DGASPC.
Pensia de boală se poate cumula cu indemnizația de handicap.
Dacă aveți aceste venituri, nu știu dacă instanța îl va obliga pe soț după divorț să vă mai dea și el ceva pensie.
Depinde de nevoile pe care le aveți, și daca veniturile dvs nu vă acoperă cheltuielile personale.
Codul civil (Legea nr. 287/2009) a introdus, pentru prima oară în legislaţia noastră, prestaţia compensatorie, ca instrument juridic pus la îndemâna soţului nevinovat, alături de despăgubirile reglementate de art. 388 Cod civil, în vederea compensării dezechilibrului semnificativ pe care desfacerea căsătoriei din culpa exclusivă a unuia dintre soţi îl determină în condiţiile de viaţă ale celuilalt soţ.
Prin martori, puteti demonstra violentele si relele tratamente la care ati fost supusa.
Art. 390 prevede că prestaţia compensatorie este menită a compensa, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorţul l-ar determina în condiţiile de viaţă ale celui care o solicită.
In cazul prestaţiei compensatorii, solicitantul nu trebuie să facă dovada vreunui prejudiciu, aşa cum este ţinut pentru a obţine despăgubiri în temeiul art. 388 Cod civil, ci doar să dovedească dezechilibrul semnificativ în condiţiile de viaţă, survenit ca urmare a divorţului
Art. 388 din Codul civil prevede: „Distinct de dreptul la prestaţie compensatorie prevăzut la art. 390, soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să-l despăgubească. Instanţa de tutelă soluţionează cererea prin hotărârea de divorţ”
Un caz special de întreținere este prevăzut de Codul civil la art. 389 alin. (2). Conform acestui articol, soţul divorţat are dreptul la întreţinere, dacă se află în nevoie din pricina unei incapacităţi de muncă survenite înainte de căsătorie ori în timpul căsătoriei.
El are drept la întreţinere şi atunci când incapacitatea se iveşte în decurs de un an de la desfacerea căsătoriei, însă numai dacă incapacitatea este cauzată de o împrejurare în legătură cu căsătoria.
Soțul care solicită prestația compensatorie nu poate cere de la fostul său soț și pensie de întreținere, în condițiile art. 389 din Codul civil.
In primul rand este absurd sa mai stati in violenta. Chemati politia sau, daca nu mai este violenta fizica sau psihica vizibila, ce se poate constata cu ochiul liber, vorbiti cu un avocat si introduceti un ordin de protectie provizoriu. In functie de nevoile locative, poate negociati cu el mutarea sa temporara. Altfel, puteti cere si evacuarea in acel ordin de protectie.
Cand mediul in care stati e calm, va puteti orienta spre divort. Intai insa eliminati abuzul. Vorbiti cu un avocat sau mai multi, stabiliti o strategie, dar intai scoateti umilintele din viata dv.!