avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Incercam sa facem o succesiune dar am ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Incercam sa facem o succesiune dar am intampinat cateva ...

Buna ziua!

Incercam sa facem o succesiune dar am intampinat cateva probleme. O sa numesc aceste persoane la intamplare doar pentru a nu crea confuzii daca ii numesc X sau Y sau altceva.

Pe titlul de proprietate: Popescu Ioana
Aceasta are doi copii: Cristi si Cornel (Mostenitorii)

Cristi este decedat, dar are 3 copii la randul lui care sunt considerati mostenitori, Cornel inca traieste.
Copii sunt: Razvan,Ionel si Adina.

Ionel si Adina sunt dati spre adoptie inca de la nastere.

Ionel este decedat insa are o fiica mostenitoare,o numim Eliza. Aceasta semneaza o declaratie ca nu vrea nimic.

Razvan semneaza ca vrea 10 lei si renunta la tot.

Adina este plecata din tara de aproximativ 20 de ani, nu mai tine legatura cu nimeni nici macar cu copii proprii de aprox 2 ani, refuza sa se implice in orice actiune privind procesul.

Pe anexa de la primarie au fost trecuti ca mostenitori, la insistenta secretarei pe motiv ca "e mai bine sa fie trecuti decat sa nu fie si ca pot sa fie scosi foarte usor de la mostenire mai tarziu daca nu au drept" urmatorii: Cornel ca fiu mostenitor, dar si toti cei mentionati mai sus, respectiv: Eliza ( Fiica lui ionel), Adina si Razvan. (Probabil de aici incepe circul).

Adina este citata prin ziar din moment ce nimeni nu are alta cale de legatura si ii este oferit un avocat curator platit de Cornel pentru a misca mai repede procesul.

PROBLEMA:
Nu avem cu sa facem dovada ca Adina a fost adoptata cu drepturi depline, de la nastere, fiind plecata si ne dorind sa aiba vreo legatura cu aceast proces.
Mama naturala nu are nici un document, nici macar o copie dupa certificat.
Copii acesteia nici ei nu au nimic, nu ma pot ajuta nici macar cu un numar de telefon.
Primaria sau Serviciul local de evidenta nu imi pot oferii aceste informatii pe motiv ca doar persoana (Adina) poate cere o copie dupa certificatul de nastere.

Solutia sau sugestia mea catre avocata actuala:
O declaratie de la mama naturala in care aceasta spune ca a fost data spre adoptie de la nastere. Aceasta spune ca ar avea un impact aproape inexistent asupra dosarului.

Ce doresc:
Eliminarea Adinei ca mostenitor, ea fiind data spre adoptie de la nastere nu mai are acest drept.

Sugestii?

Multumesc frumos!

Ultima modificare: Marți, 9 Martie 2021
Aladeen, utilizator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 05:29, 11 Martie 2021
Prin neprezentarea la succesiune se considera renuntare la orice drept succesoral.Dovezile ca ati cautat-o ar trebui sa fie suficiente(chemarea la succesiune in ziar). Nu amanati succesiunea mai mult de 1 an doar pt ca nu o gasiti.Mai periculos este baiatul care cere 10 lei ca sa renunte,ar putea sa zica oricand peste 5-10 ani ca a fost obligat sa renunte pt 10 lei.Cel mai bine e sa faca amandoi Eliza si Ionel Declaratie Notariala de renuntare la mostenire in fata notarului.
Botosineanu Aurica, utilizator
Au dat aceste declaratii in fata avocatei in biroul acesteia. Ambii au fost rugati daca vor sa fie prezent si un notar, bineinteles suma a fost mult mai mare, am dat doar un exemplu pentru a avea context.

Procesul are putin peste doi ani de cand este deschis in instanta, pandemia a ingreunat mult lucrurile.

Momentan problema este "Adina" si cum o eliminam, din moment ce avocata curenta spune ca indiferent daca nu este prezenta poate primii automat o parte din succesiune. O sa ma intalnesc peste doua zile cu un alt avocat care a lucrat un caz asemanator sa aflu si parerea acestuia, dar nu strica sa am cat mai multe informatii de asta am deschis si acest topic aici.

Multumesc pentru raspuns!
Aladeen, utilizator
Declaratia de renuntare se da doar la Notariat.Iar fata disparuta daca vrea parte din mostenire trebuie sa dea declaratie la Notariat cum ca accepta mostenirea, daca nu scrie express ca accepta si nici nu se prezinta ( mai ales ca nu raspunde nici cautarilor membrilor fam)se considera din oficiu ca a renuntat. Daca spuneti ca se ocupa avocata, inseamna ca succesiunea o faceti in instanta.Sunteti sigur ca fata disparuta este singurul motiv pentru care faceti succesiunea in instanta? si nu la notar.Cereti sfaturi si de la un notar, si alti avocati dar si un Centru de Mediere.De obicei instanta este ultima solutie dupa ce nu se poate rezolva la notar si Mediere.
Adina, fata disoaruta, nu aveti cum sa-i negati originea,ea este mostenitor prin nastere,e corect ca a fost trecuta in succesiune Factul ca a rupt orice legatura cu fam biologica o face sa poata fi ignorata la impartirea mostenirii Si chiar daca peste cativa ani se razgandeste si isi revendica dreptul legea nu ii da cat are dreptul, ii va da 1/4 din cat i se cuvine sau nimic.

Aladeen a scris:

Au dat aceste declaratii in fata avocatei in biroul acesteia. Ambii au fost rugati daca vor sa fie prezent si un notar, bineinteles suma a fost mult mai mare, am dat doar un exemplu pentru a avea context.

Procesul are putin peste doi ani de cand este deschis in instanta, pandemia a ingreunat mult lucrurile.

Momentan problema este "Adina" si cum o eliminam, din moment ce avocata curenta spune ca indiferent daca nu este prezenta poate primii automat o parte din succesiune. O sa ma intalnesc peste doua zile cu un alt avocat care a lucrat un caz asemanator sa aflu si parerea acestuia, dar nu strica sa am cat mai multe informatii de asta am deschis si acest topic aici.

Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2021
Botosineanu Aurica, utilizator
Ce inseamna " dati spre adoptie inca de la nastere"?
Au fost adoptati in mod legal de cineva?
Daca da, in ce an? Daca au fost adoptati inainte de 1990, au fost adoptati cu efecte depline sau cu efecte restranse?
Teoretic, daca au fost adoptati dupa 1990 sau inainte de 1990 dar cu efecte depline, au pierdut legatura de rudenie cu parintii biologici iar in certificatul de nastere nu mai figureaza acestia. Ca sa o "eliminati" din proces va este suficient certificatul de nastere sau un extras din registrul de stare civila pentru uz oficial. Fie se descurca avocatul dvs sa obtina asa ceva fie solicitati instantei sa faca demersurile pentru obtinerea acestuia act.
Botosineanu Aurica a scris:

Declaratia de renuntare se da doar la Notariat.Iar fata disparuta daca vrea parte din mostenire trebuie sa dea declaratie la Notariat cum ca accepta mostenirea, daca nu scrie express ca accepta si nici nu se prezinta ( mai ales ca nu raspunde nici cautarilor membrilor fam)se considera din oficiu ca a renuntat. Daca spuneti ca se ocupa avocata, inseamna ca succesiunea o faceti in instanta.Sunteti sigur ca fata disparuta este singurul motiv pentru care faceti succesiunea in instanta? si nu la notar.Cereti sfaturi si de la un notar, si alti avocati dar si un Centru de Mediere.De obicei instanta este ultima solutie dupa ce nu se poate rezolva la notar si Mediere.
Adina, fata disoaruta, nu aveti cum sa-i negati originea,ea este mostenitor prin nastere,e corect ca a fost trecuta in succesiune Factul ca a rupt orice legatura cu fam biologica o face sa poata fi ignorata la impartirea mostenirii Si chiar daca peste cativa ani se razgandeste si isi revendica dreptul legea nu ii da cat are dreptul, ii va da 1/4 din cat i se cuvine sau nimic.

Aladeen a scris:

Am mers pe calea instantei pentru ca original nici una dintre parti nu a vrut sa coopereze in nici un fel, dar dupa ce au fost citati au inceput miraculos sa coopereze.

MihailZC a scris:

Ce inseamna " dati spre adoptie inca de la nastere"?
Au fost adoptati in mod legal de cineva?
Daca da, in ce an? Daca au fost adoptati inainte de 1990, au fost adoptati cu efecte depline sau cu efecte restranse?
Teoretic, daca au fost adoptati dupa 1990 sau inainte de 1990 dar cu efecte depline, au pierdut legatura de rudenie cu parintii biologici iar in certificatul de nastere nu mai figureaza acestia. Ca sa o "eliminati" din proces va este suficient certificatul de nastere sau un extras din registrul de stare civila pentru uz oficial. Fie se descurca avocatul dvs sa obtina asa ceva fie solicitati instantei sa faca demersurile pentru obtinerea acestuia act.

Da, adoptati in mod legal cu drepturi depline inainte de 1990, deci nu mai au nici un drept. O sa vorbesc cu avocata despre extras.

Multumesc frumos pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Deschidere succesiune cu testament autentic vladion2005 vladion2005 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema. Decedatul a avut 2 fete, X si Y. La varsta de 3 ani, X a fost adoptata de o alta familie, si-a ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea mostenirii burdusel liviu burdusel liviu cum trebuie sa procedez pentru a reusi sa-mi fac acte pe casa in cazul in care:casa a fost cumparata de tatal meu in1954 impreuna cu prima sotie, au construit ... (vezi toată discuția)
Cine e de vina? notarul sau mostenitorul??? olteanu.adriana olteanu.adriana Subiectul este mai delicat; hai sa incep cu inceputul ...eu sunt infiata cu drepturi depline in Bucuresti; tatal meu natural a trait undeva la tara si a avut ... (vezi toată discuția)