avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Patrimoniul initial la infiintarea unei asociatii.
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Patrimoniul initial la infiintarea unei asociatii.

Dupa noile reglementari patrimoniul initial la infiintarea unei asociati , trebuie sa fie in cuantum minim de 200 lei si trebuie depus la o banca printr-un depozit bancar.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Martie 2021
george-neagu, moderator
Multumesc!
Să înțeleg că art. 6 (2) f), modificat prin L46/2016, care prevedea „patrimoniul iniţial al asociaţiei; activul patrimonial, în valoare de cel puţin dublul salariului minim brut pe economie, la data constituirii asociaţiei, este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor” a fost modificat cu L276/2020? Pe site-ul lege5.ro, OG26/2000 încă prevede formularea redată mai sus.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunt multe site-uri cu legislatie neactualizata.... OG 26/2000 prevede in forma actuala: Art. 6
(2) Statutul cuprinde, sub sancţiunea nulităţii absolute:
f) patrimoniul iniţial al asociaţiei; activul patrimonial este alcătuit din aportul în natură şi/sau în bani al asociaţilor, în cazul aportului în natură, constând în bunuri imobile, forma autentică a statutului este obligatorie;
Domnule Radu Mititean, din pacate la data de 05.10.2023 decembrie mi-a fost respins dosarul in vederea infiintarii asociatiei iar argumentul a fost ca nu am indeplinit suma de 200 de lei. La momentul intocmirii dosarului, luna martie 2023, am depus 120 de lei ca si patrimoniu initial, citind si eu ceea ce ati mentionat mai sus. Din pacate nu am prmit nici o citatie prin care acest lucru sa mi se ceara...mai mult de atat la fiecare corectie depusa la cerere se mai gasea cate o chestiune noua, lucruri care ar fi putut fi mentionate toate odata la depunerea dosarului, Am hotarat impreuna cu colegii mei sa refacem toata procedura, insa mi-a dori mult sa aflu in baza carei legi sustineti ca nu exista o suma minima, as dori totusi sa fac o adresa in acest dosar.
Daca in oct 2023 vi s-a respins cererea de acordare personalitate juridice pantru o asociatie functionand pe OG 26/2000 pe motiv ca patrimoniul initial era sub 200 lei este vorba de o grava eroare sau abuz al judecatorului, si daca nu v-a pus in vedere acest lucru conform legii citandu-va in acest sens ci ati primit direct respingerea, ar fi si mai grav, insa inteleg ca de fapt ati primit feedback de la instanta " la fiecare corectie depusa la cerere se mai gasea cate o chestiune noua, lucruri care ar fi putut fi mentionate toate odata la depunerea dosarului" adica chiar de mai multe ori, desi legea prevede o singura "etapa" - la primul termen daca constata lipsuri sau deficiente trebuie sa citeze ONG=ul petent cu precizarile ref. ce acte trebuie depuse sau modificate, si daca pana la termenul acordat nu o face acel ONG, poate respinge cererea, nu trebuie sa revina si sa dea noi termene, dar nici sa ceara noi documente.... se pare ca instanta nu a respectat procedura. Daca e adevarat ca nu v-a pus in vedere in scris chestiunea cu patirmoniul, incat sa ii puteti raspunde ca legea nu mai prevede asa ceva, deci ca cerinta pusa in vedere nu se justifica, dar in incheierea pronuntata prin care a respins cererea de acordare a personalitatii juridice a motivat (si) cu faptul ca nu ar fi fost indeplinita cerinta de patrimoniu minim ( care nu mai exista demult), recomand sa atacati respingerea cu apel ( daca mai sunteti in termen) si, dupa ce se rezolva cu personalitatea juridica, sa ii si faceti o sesizare disciplinara la CSM sa il "scuture" pe acel judecator, sa puna mana pe carte. Am patit recent cu o judecatorie din BUcuresti ca a pretins tot felul de acte suplimentare sau modificari, care nu se (mai) justificau, am raspuns in detaliu aratatind pentru fiecare cerinta a lor de ce nu se justifica, si au acceptat cau au gresit si au acordat personalitate juridica acelei asociatii desi nu am dat curs la ce au pus ei in vedere. Din modificarea OG 26 / 2000 prin Legea 276/2020 se vede clar ca s-a eliminat nivelul minim de 200 lei la patrimoniul initial si nu mai exista un anumit nivel minim stabilit prin lege, ci doar a ramas cerinta de a avea totusi ceva patrimoniu initial din cauza cerintei generale din Codul CIvil in care existenta unui patimoniu propriu este o conditie de baza obligatorie pentru existenta unei persoane juridice.

Alte discuții în legătură

Inregistrare asociatie - patrimoniu initial portik portik Care este patrimoniul initial al unei asociatii ? a) un salar brut pe economie ? (conf. OG nr.26/2000 art.6) sau b). doua salarii brut pe economie ( ... (vezi toată discuția)
Urgent!!! - constituirea patrimoniului unei asociatii Alina Alina Alina Alina Buna ziua Am doua mari nelamuriri in care poate ma puteti lunmina: Am tot cautat pe net si patrimoniul minim de constituire a unei asociatii este de 600 de ... (vezi toată discuția)
Infiintare asociatie - patrimoniul minim acceptat? tudosaloredana tudosaloredana As dori sa infiintez o asociatie non profit. si nu stiu care este patrimoniul minim pe care trebuie sa il depun la banca. Va multumesc! (vezi toată discuția)