avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa demolez fara alte repercusini sa eventuale ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa demolez fara alte repercusini sa eventuale despagubiri catre parati si fara autorizatie de desfiintare ?

Mai jos este hotararea judecatoreasca ! Mentionez ca la momentul edificarii dundatiei de catre parati nu aveau autorizatie de constructie. Au construit fundatie , jumatate de teren ce include jumatate de fundatie mi-a fost vanduta mie, iar cealalta fiului lor . Dupa care la cca 2-3 saptamani au obtinut autorizatie, ulterior vanzarii .
Va multumesc anticipat pentru ajutor !


Pe rol solutionarea cauzei civile avand obligatia de a face , formulata de catre reclamantul " nume" domiciliat etc etc.
Dezbaterile au avut loc la sedinta publica de la termenul de 16 10 2009 si consemnate in incheierea de sedinta din acea data, pentru cand instanta a amanat pronuntarea hotararii la data de 23 10 2009 , pentru a da partilor posibilitatea sa depuna in cauza concluzii scrise.
Prin cererea inregistrara pe rolul acestei instante sub nr " nr" , reclamantul " nume" a chemat in judecata pe paratii " nume" solicitand instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa ii oblige pe acestia sa isi demoleze constructia ( fundatia) aflata pe terenul proprietatea reclamantului . In motivarea cerereii se arata ca reclamantul a cumparat de la parati conform contractului de vanzare cumparare nr " numar " o suprafata de 218mp situat in comuna " nume" , iar paratii au construit abuziv pe acest teren , in mod abuziv o fundatie. In drept au fost invocate dispozitiile articolului 494 cod civil.
In dovedirea cererii , s-au depus in copie cantractul de vanzare cumparare nr " nr " , plan de amplasament si delimitare a corpului de proprietate , notificari ( prin executor de incetare a constructiei) contractul de ipoteca bancara.
Legal citati , paratii nu au formulat intampinare, dar paratul " nume" sa prezentat in fata instantei si a aratat ca este de acord sa demoleze fundatia , dar pe cheltuiala reclamantului, , fundatia fiind construita inainte de incheierea contracttului de vanzare comparare. Mai arata ca la momentul construirii fundatiei era comvins ca nu edifica pe terenul ce urmeaza a fi vandut. In cursul judecatii au fost administrate probe cu inscrisuri si martori. Analizand actele si lucrarile dosarului , instanta retine ca prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr "nr" reclamentul " nume" a cumparat de la paratii " nume" suprafata de 218 mp teren intravilan situat in comuna "nume".
Potrivit sustinerilor paratului si coroborate cu declaratia martorului, instanta constata ca anterior incheierii contractului de vanzare-cumparare , pe terenul ce a facut obiectul contractului paratii au edificat o fundatie.
Conform dispozitiilor art949 cod civil , in cazul in care constructiile au fost edificate pe terenul altuia de o persoana de buna credinta " proprietarul nu va putea cere ridicarea lor"
In cazul de fata , avand in vedere ca paratii au fost de buna credinta la momentul constructiei fundatiei , edificand-o pe terenul lor , instanta apreciaza ca cererea formulata de reclamat este neintemeiata si urmeaza a o respinge .

PENTRU ACESTE MOTIVE IN NUMELE LEGII HOTARASTE

Respinge cererea formulata de catre reclamantul " nume , domicilui" , impotriva paratilor " nume" cu apel in 15 zile de la comunicare .

Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 14:50, 5 Ianuarie 2010
Consider ca aceasta hotarare este netemeinica si nelegala.
Netemeinica este fata de faptul ca instanta a interpretat gresit situatia de fapt neretinand in esenta faptul ca paratii, la data edificarii fundatiei ,nu detineau autorizatie de construire. De aici rezulta si nelegalitatea hotararii prin costatarea ca paratii sunt constructori de buna-credinta.
Cauza adoptarii acestei solutii poate fi si faptul prezentarii deficitare de cate Dvs. a situatiei de fapt. Cred ca trebuia insistat asupra datei edificarii fundatiei si datei obtinerii autorizatiei. De aici putea sa rezulte reaua-credinta a acestora.
Acest aspect putea fi dovedit doar cu martori.
Sper ca in termenul legal prev de C,proc. civila ati atacat sentinta.Aveti sanse de castig daca procesul va fi bine condus de aparatorul Dvs.
In caz contrar va recomand sa apelati la procedura de mediere (Lg.192/2006-mediatorii ii gasiti in Tabloul mediatorilor) si sa obtineti, printr-un acord comun, sa demolati acea fundatie , astfel exista posibilitatea reala de a fi obligat sa platiti contravalorii acesteia potrivit C.proc.civila.

Cred ca Dvs. ar fi trebuit sa demolati fundatia (instiintandu-i pe fostii proprietari) fara sa apelati la instanta, mai ales ca aceasta fundatie a fost edificata fara autorizatie.
Greseala a fost aceea ca atunci cand ati incheiat actul de vanzare-cumparare, trebuia sa specificati in acel act ca pe teren se afla o fundatie ,conform aut.de construire si ca vanzatorul nu are nici o pretentie materiala asupra acesteia. Ori in situatia in care notarul public nu dorea sa faca aceste mentiuni in contr de vanz cump puteati sa obtineti o declaratie de la vanzator ca nu are nici un fel de pretentie privind partea de fundatie ce a fost construita de acesta pe terenul pe care il cumparati.
Acum ca exista aceasta hotarare judecatoreasca nu puteti demola fundatia fara acordul proprietarilor si fara autorizatie de demolare.
Sper sa ajungeti la o intelegere pe cale amiabila cu acestia prin intermediul unui birou de mediatori. O intelegere directa intre Dvs.si parati nu cred ca este posibila avand in vedere ca ati ajuns in instanta de judecata.
Va doresc succes !

La momentul vanzarii terenului nu se stia ca acea fundatie se afla pe terenul meu . ulterior dupa ce am construit casa a venit vecina sa vanda si sa observat ca , vecinul imi vanduse ceea ce nu ii apartinea . Eu detineam autorizatie de constructie si toate aprobarile necesare . Am fost nevoit sa despagubesc vecina , iar acum doresc sa eliberez terenul de acea fundatie si sa pun gard intr-e proprietati . Termenul legal cele 15 zile au trecut ..pe data de 2 ( deoarece avocata mea a fost plecata din tara ) Ce mai pot face in aceasta situatie . Sunt dispus sa deschid alt proces deoarece ei nu sunt oameni de inteles si nu doresc sa negocieze. Daca doresc despagubiri va trebuii din cate stiu sa dovedeasca cu acte costurile de constructie , si autorizatia de constructie care nu este in regula dupa cum am precizat mai sus .
Multumesc mult !
Imi este cam greu sa inteleg situatia Dvs...este destul de incalcita. Ceea ce inteleg este faptul ca Dvs., actualmente nu aveti ingradita sau demarcata clar proprietatea.
Nu stiu cum ati cumparat terenul fara sa fie ingradit...sau demarcat prinsemne de hotar.., dar ma rog...asta e...
Ceea ce puteti face in continuare este sa promovati o actiune in granituire (delimitarea proprietatii ) in contradictoriu cu vecinul sau vecina pentru a se determina clar cele doua proprietatii. Prin Intampinare veti vedea pozitia vecinului cu privire la aceasta fundatie (sa inteleg ca fundatia este facuta intre cele doua proprietati) . Ce nu inteleg este:
1.Cum s-a putut obtine autorizatie de construire pentru aceasta fundatie pe terenul vecinei?
2. In ce a constat despagubirea oferita de Dvs. vecinei?

In ceea ce priveste calea de atac neexercitata;
- Care este data comunicarii (pe dovada de comunicare), data postei (la sosire)?,
poate inca sunteti in termen.....
Nu trebuia in mod special sa formuleze avocata apelul, asta era o chestiune simpla pe care puteati sa o faceti si Dvs., va putea invata orice persoana care se afla pe holul judecatoriei. Totusi cred ca Dvs. manifestati o lipsa de interes asupra propriei probleme.... Daca veti continua in stilul acesta veti avea de pierdut . Si ceea ce veti gresi si omite nu veti mai putea indrepta niciodata. Deci atentie mare la termene si proceduri.

Cu privire la deschiderea uneialte actiuni privind aceasta fundatie-respectiv de desfiintare si stabilirea relei-credinte a constructorilor o puteti face, recomand dupa actiunea in granituire) cand se va stabili si faptul ca cei ce au construit au facut-o pe un alt teren decat cel pentru care detineau actele (fapt prezentat in expunerea Dvs.) . Astfel ar exista un alt motiv, in plus, pentru a-i obliga pe vecini sa demoleze constructia pe banii lor siar in caz contrar sa fiti Dvs. indrituit sa o demolati pe banii Dvs. iar acestia sa fie obligati sa plateasca contravaloarea lucrarilor efectuate cu ocazia acestor lucrari de dezafectare..... (acesta ar putea reprezenta un capat de cerere in actiunea ce urmeaza sa o promovati)
p.s.
Vecinii pot cere despagubire privind fundatia. Cum?
Printr-o simpla expertiza realizata de un expert in domeniul constructiilor care va stabilii cat nisip,ciment,fier beton si valoarea fortei de munca s-a depus pentru efectuarea acestei fundatii. Ea exista in materialitatea ei si o poate evalua foarte usor. De altfel sa stiti ca se fac evaluari si se stabilesc valori si asupra constructiilor care nu mai exista prin astfel de expertize.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obligaþie vânzare cioarec carmen cioarec carmen Poate fi obligat de instanţă proprietarul unui teren să vândă terenul chiriaşului care a edificat pe acesta o construcţie cu valoare mai mare decât ... (vezi toată discuția)
Vecinul a construit o magazie din bca pe terenul meu. pot s-o dărâm fără proces? asdeass asdeass Buna ziua! Am cumparat in urma cu 3 ani un teren la tara imprejmuit cu gard.anul acesta am scos AC pentru anexa si gard (acesta a fost construit fara AC) si ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, acum doi ani am cumpărat o casă cu teren pe care ... gabriela1819 gabriela1819 Bună ziua, acum doi ani am cumpărat o casă cu teren pe care mai erau și două filigorii construite, betonate și acoperite. Pe contractul de ... (vezi toată discuția)