avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... obligaþie vânzare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

obligaþie vânzare

Poate fi obligat de instanţă proprietarul unui teren să vândă terenul chiriaşului care a edificat pe acesta o construcţie cu valoare mai mare decât valoarea terenului?
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 04:46, 22 Aprilie 2011
cele expuse de dv s nu au o rezolvare in cateva rabduri;trebuie in primul rand sa se constate buna sau reaua credinta a chiriasului;eventuala pasivitate a paroprietarului in timpul edificarii constructieie;daca a avut aprobare si avizele aferente edificarii constructiei,etc.
instanta nu poate dispune in nici un caz obligatia de a se vinde terenul!! eventual poate obliga pe proprietar sa il despagubeasca pe chirias cu valoarea materialelor etc.de asemenea, instanta poate dispune si DEMOLAREA respectivei constructii.
Constructia a fost facuta cu acceptul scris, neechivoc, dat chiriasului de catre proprietar?In acest caz , este constructor de buna credinta si are drept la despagubire pt.materialele folosite la construire.
Daca a construit fara acceptul proprietarului, acesta are dreptul sa ceara si demolarea si plata daune pt. folosirea terenului.Chiar daca are utilitati trase, acestea au fost introduse fara acceptul proprietarului.Mai ramane o intrebare , insa-cum a fost data autorizatia de construire pentruca pt.aceasta este nevoie de dovada actului de proprietate.[/u]Indiferent cat este terenul, acesta este un drept de proprietate a cuiva, drept care este absolut si exclusiv.Acest lucru insa, nu suntem inca invatati sa-l respectam.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constructor pe terenul altcuiva. cine e proprietar si cine plateste impozitul? eliza78 eliza78 o societate incheie contract de inchiriere pentru un teren liber de constructii cu o cooperativa. intre timp chiriasul construieste 2 cladiri pe acest ... (vezi toată discuția)
Constructie casa pe terenul altui proprietar alinaiorgu alinaiorgu Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:am construit casa pe terenul tatalui meu, deoarece am considerat ca fiind tata si fiica ulterior imi ... (vezi toată discuția)
Actiune legala - constructie ilegala pe un teren enjoythesilence enjoythesilence sunt mostenitorul tatalui meu decedat anul trecut. am deschis succesiunea pe proprietatile sale si sunt in curs de a o finaliza. printre proprietatile ... (vezi toată discuția)