avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... criterii de acordare sporuri toxicitate
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

criterii de acordare sporuri toxicitate

De aproximativ 4 ani lucrez intr-un spital de stat in laboratorul de anatomie patologica ca operator date, deci sunt angajatul Dep. Statistica repartizat in laborator. As dori sa aflu, va rog, daca eu beneficiez de sporurile de care beneficiaza angajatii laboratorului, mai ales ca nu am un spatiu al meu in care sa ma feresc cat de cat de a intra in contact cu toate acele substante toxice, chiar cancerigene. Toti cei pe care i-am intrebat ( seful RUNOS, seful Dep. Statistica, seful Laboratorului de Anatomie Patologica ) mi-au spus ca pt mine nu sunt prevazute sporuri ( in afara de sporul de calculator ), dar eu cred ca nepasarea si lenea sunt la ele acasa, deoarece trebuie calculat salariul pt nr de ore petrecute in laboraror si separat pt restul orelor petrecute in birou de Statistica, de asemenea trebuiesc facute cereri de catre seful de laborator ca sa ceara asa ceva pt mine...#-o o intreaga nebunie pt un simplu operator... Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsul dvs pt ca sunt dispusa sa-mi apar drepturile!
Cel mai recent răspuns: axxelrobv , utilizator 19:05, 25 Noiembrie 2011
art.68 din Legea nr.57/1974 - Personalul care lucrează la locuri de muncă la care cu toate măsurile luate continuă să existe condiţii nocive determinate de acţiunea unor agenţi fizici, chimici, biologici ori de suprasolicitare fizică sau condiţii periculoase ce prezintă un risc deosebit de accidentare sau contagiune, are dreptul la un spor de retribuţie. Sporul fiind de maxim 15%.

In prezent, potrivit CCMN pe anii 2007 - 2010, sporurile minime ce se acordă în condiţiile prezentului contract sunt:
a) pentru condiţii deosebite de muncă, grele, periculoase sau penibile, 10% din salariul de bază;
b) pentru condiţii nocive de muncă, 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate;
Trebuie sa vedeti daca va incadrati in prevederile legale sus-mentionate.
se va putea avea in vedere legea 19/2000 inclusiv pct. 18 din Norme
deoarece trebuie calculat salariul pt nr de ore petrecute in laboraror si separat pt restul orelor petrecute in birou de Statistica

Criteriile si metodologia de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite sunt reglementate prin Hotararea Guvernului nr. 261/2001, intrata in vigoare incepand cu data de 1 aprilie 2001.
Incadrarea tuturor categoriilor de salariati in locurile de munca in conditii deosebite se face numai in cazul in care activitatea lor se desfasoara efectiv in aceste locuri de munca potrivit programului normal de lucru.
Hotararea nr.261/2001 se refera la incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite de munca ( grupe de munca) .
Acordarea sporului pentru conditii deosebit de periculoase in sectorul sanitar s-a facut in baza OUG nr.115/2004 , respectiv Ordinul Ministerului Sanatatii nr.721/2005.
Personalul de la serviciul de anatomie patologica , pe langa salariul diferentiat de restul personalului din unitatea sanitara beneficia de sporuri diferite : cel din morgi, din presectura de 100% iar cel din laboratoarele de histopatologie de spor de 50% . Dvs. nu aveti cum beneficia de aceste sporuri intrucat nu sunteti in schema acestui serviciu . Dvs.practic nu aveti ce cauta in acel loc de munca . Daca sunteti obligat , ar trebui sa va acorde soporul proportional cu timpul efectiv lucrat in acel loc de munca . Totusi nu inteleg de ce au nevoie de operator calculator acolo , asistentii medicali nu stiu sa-l utilizeze ?
Acum insa , OUG. nr.115/2004 articole cu sporuri , au fost abrogate de legea unica de salarizare , se asteapta noi ordine ale MS .


Pentru LUTEX :
Legea 57/1974 nu mai este in vigoare de demult .

sunt doctoranda si lucrez intr-un laborator de chimie.

as dori sa stiu in baza carei legislatii se acorda proverbialul lapte pentru conditii de toxicitate (sau antidotul).

Alte discuții în legătură

Urmatorul pas: ministerul sanatatii sau ministerul muncii? cat woman cat woman La cererea meu care suna in felul urmator : \" De aproximativ 4 ani lucrez intr-un spital de stat in laboratorul de anatomie patologica ca operator date, deci ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a sporurilor pt munca in mediu toxic ContSters118821 ContSters118821 De aproximativ 4 ani lucrez intr-un spital de stat in laboratorul de anatomie patologica ca operator date, si in ciuda faptului ca nu mi s-au creat conditii ... (vezi toată discuția)
Statisticienii medicali din anatomie patologica badocSDH10 badocSDH10 Lucrez in Anatomie Patologica ca statisticiam medical, iar in cartea de munca apare modificare \"conform legii 330/2009\" (Lege nr. 330 din 5 noiembrie 2009 - ... (vezi toată discuția)