Buna ziua.
Am o discutie pe un alt forum cu un user. Sustine ca parintii isi pot dezmosteni fii prin testament. Eu stiam ca fiii nu pot fi dezmosteniti in Romania. Ma puteti lamuri va rog? Pentru stiinta mea, nu ma mai contrazic cu acel user.
Multumesc.
Copiii sunt moștenitori rezervatari. Asta înseamnă că legea stabilește în favoarea lor o cota (numita "rezerva succesorala "), ce nu poate fi încălcată de părintele lor prin donații sau testamente.
Dacă testamentul/donația este excesiv/a și încalcă rezerva succesorala a copiilor, aceștia pot solicita reductiunea. Sau in termeni populari "să o atace".
Reductiunea se face in natura (copilul respectiv va primi o parte din bun) sau prin echivalent (copilul va primi o sulta de la beneficiarul testamentului/donatiei).
Deci, printr-un testament, părintele nu poate lăsa absolut tot ce are, unei alte persoane, in detrimentul copilului.
Dar, îl poate "dezmosteni" indirect, prin înstrăinarea bunurilor din timpul vieții, astfel încât la data decesului, părintele să nu mai aibă nimic in proprietate, iar copilul sa nu mai aibă ce moșteni.