Am si eu o problema mai "delicata". Deci, in data de 13.02.2020 am inchiriat de la o persoana un apartament, cand am semnat contractul am platit omului chiria pe o luna plus garantia.
A trecut un an in care am platit chiria si utilitatile fara intarzieri, nu am stricat nimic si am pastrat apartamentul in starea in care l-am primit.
Saptamana trecuta, am fost anuntat ca am 30 de zile ca sa ma mut, i-am spus domnului ca o sa caut alt loc si ca o sa ma mut cat mai repede. (Contractul era deja expirat, perioada contractuala a fost 13.02.2020 - 13.02.2021)
Am cautat alt loc si m-am mutat dupa 4 zile, l-am intrebat pe om, cum facem cu garantia? La care raspunsul lui a fost ca nu are bani si ca trebuia sa stau inca 30 de zile la el (nu am auzit nicaieri asa ceva, nu ma poti obliga ca sa mai stau inca 30 zile in apartament).
Acuma, omul imi spune ca am pierdut garantia pt ca nu l-am notificat ca plec...poftim?
I-am spus ca sa pastreze o parte din garantie ca sa plateasca intretinerea pe ultima luna, nici asa nu doreste ca sa ne intelegem.
Oare ce se poate face in acest caz, sa depun o plangere la politie sau cum sa procedez?
Aceste situații nu sunt de competenta poliției si nu se rezolvakprin plangeri penale,nefiind vorba despr infractiuni.Singura solutie este proces civil,mergeți la un av pt a studia contractul si pt a va spune ce variante aveti.Dvs apreciati apoi daca se merita sau nu,ce costuri ar tb sa suportati dacă sunt sanse etc.
Singura solutie este ca, pe viitor, sa faceti contract de inchiriere cu oameni intregi la minte si, daca este posibil, cu o pregatire intelectuala superioara. Evitati romanasii de doi bani, intalniti mai la tot pasul, care nu stiu decat ca vor/trebuie sa aiba bani pe lumea asta. Ca sfat, desigur. Personal, am evitat toata viata romanasul traditional, am avut grija sa am de a face cu persoane educate si de buna credinta. Mi-a iesit pasenta in mai toate conjuncturile.
Din pacate, omul parea foarte ok pana in acest punct. Am renuntat ca sa imi mai bat capul cu el, am vorbit cu un avocat si ii voi trimite o scrisoare (atentionare) care sper ca il va face sa gandeasca mai clar pentru ca sincer....nu am timpul necesar ca sa umblu prin tribunale si procese pentru o situatie care putea fi rezolvata in 10 minute pe o cale amiabila. Multumesc tuturor pentru raspunsuri!