avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua !
Am si eu niste nelamuriri :
Tatal meu a murit in decembrie anul trecut. El si mama detin un apartament cu trei camere in Timisoara.
Eu sunt unic mostenitoare.
Este obligatoriu in acest caz sa fac succesiunea acum pe partea tatalui meu ? Precizez ca nu am de gand sa fac absolut nimic cu partea de 25 % care imi revine.
In cazul in care trebuie facuta, cam cat costa ?
In alta ordine de idei...daca nu fac succesiunea acum pe partea tatalui meu , dupa ce nu va mai fii mama , eu fiind unica mostenitoare, maui trebuie sa fac succesiunea ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !

Manea Aura.
Va trebui sa dezbateti succesiunea atat dupa tata cat si dupa mama, cand aceasta nu va mai fi. Daca dezbateti succesiunea dupa mai mult de 2 ani de la data decesului, pe langa celelalte costuri veti avea de achitat si un impozit de 1% din valoarea bunurilor imobile mostenite. Ca sa aflati costurile adresati-va unui notar public.
Va multumesc pentru raspuns !
Dar daca sunt unicul mostenitor, de ce mai trebuie facuta succesiunea ? Nu mi se pare normal !
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2021
gi-jane2, moderator
Pentru ca faptul ca sunteti unicul mostenitor se atesta prin dezbaterea succesiunii si emiterea certificatului de mostenitor care sa va mentioneze pe dvs ca unic mostenitor. Nu exista nici o alta posibilitate (datorita felului in care a fost gandit sistemul evidentelor de stare civila din Romania) de a demonstra ca tatal dvs nu a a avut decat un singur copil. Altfel nu ati avea decat un act de proprietate pe numele tatalui si un certificat de deces iar calitatea dvs de proprietar ar fi incerta.

Art. 1133
Efecte
(1) Certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia.
Am inteles ceea ce spuneti dar asta m-ar ajuta doar in cazul in care ar mai exista prin absurd un mostenitor,nu , ceea ce categoric nu este cazul, In rest...este justificat sa dau o gramada de bani (ma gandesc ca nu este prea ieftina succesiunea, avand in vedere faptul ca probabil apartamentul valoreaza cca 70-80.000 euro ) ?

Multumesc mult pentru raspunsuri.nu

Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2021
gi-jane2, moderator
Nu, asta (dezbaterea succesiunii) va ajuta oricand vreti sa faceti dovada dreptului de proprietate. In cazul in care nu am fost suficient de clar, reiterez, trebuie sa dezbateti succesiunea chiar daca sunteti singurul copil al parintilor. (nimeni nu este obligat sa accepte o succesiune deci, teoretic, aveti libertatea sa renuntati, iar la succesiunea tatalui sa vina mama impreuna cu celelate rude ale tatalui - prin urmare, calitatea de mostenitor/proprietar a dvs se va concretiza numai prin dezbaterea succesiunii si se va putea demonstra numai pe baza certificatului de mostenitor).
Orientativ, daca valoarea apartamentului este de 80.000 euro (si deci jumatatea tatalui ar valora 40.000 euro) , succesiunea ar trebui sa va costa in jur de 2500-3000 lei, daca o dezbateti in termen de 2 ani de la data decesului tatalui si aproximativ 4500-5000 lei daca o dezbateti la mai mult de 2 ani de la data decesului. Faceti o economie substantiala (de 1% din jumatate din valoarea apartamentului) daca dezbateti succesiunea pana se implinesc 2 ani de la data decesului. Toate taxele se stabilesc la valoarea imobilului determinata prin studiul de piata intocmit de Camera Notarilor Publici Timis in conformitate cu art 111 Cod Fiscal pentru anul 2021, pe care il puteti consulta aici: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. intre timp mama ... Perr Perr Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Intre timp mama mea a decedat. Eu, ca unicul copil ( baiat ), nu am fost trecut in actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)
Mama singura mostenitoare a unui apartament oltenashu oltenashu buna seara am sa intru direct in subiect: mama este mostenitoarea unui apartament in urma decesului tatalui meu si implicit sotul nu sa facut nimic de la ... (vezi toată discuția)
Succesiune eva_celebrity eva_celebrity Buna seara,in urma cu 5 luni tatal meu a decedat iar eu fiind singurul copil as dori sa stiu daca e obligatoriu sa mai fac succesiune in conditiile in care ... (vezi toată discuția)