avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua !
Am si eu niste nelamuriri :
Tatal meu a murit in decembrie anul trecut. El si mama detin un apartament cu trei camere in Timisoara.
Eu sunt unic mostenitoare.
Este obligatoriu in acest caz sa fac succesiunea acum pe partea tatalui meu ? Precizez ca nu am de gand sa fac absolut nimic cu partea de 25 % care imi revine.
In cazul in care trebuie facuta, cam cat costa ?
In alta ordine de idei...daca nu fac succesiunea acum pe partea tatalui meu , dupa ce nu va mai fii mama , eu fiind unica mostenitoare, maui trebuie sa fac succesiunea ?

Multumesc anticipat pentru raspuns !

Manea Aura.
Fara suparare, dar eu nu inteleg cum doriti dvs sa fiti proprietar pe un anumit bun, in cazul de fata apartamentul parintilor fara acte. Si atat timp cat mama dvs traieste, este si ea proprietara pe parteamostenita de la sot dar numai dupa dezbaterea succesiunii. Daca nu doriti acum sa dezbateti succesiunea dupa tata, o puteti face dupa decesul mamei cand va trebui sa dezbateti 2 succesiuni din care una se va impozita daca vor trece cei 2 ani. In concluzie, cel mai intelept ar fi sa va faceti succesiunea dupa tatal acum si veti fi 2 mostenitori, atat dvs cat si mama. Mostenitorul e doar acela care detine un certificat de mostenitor. Nu puteti fi proprietar fara acte...........
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2021
BarbuMonica, utilizator
Dupa cum vi s-a spus, nu puteti face mai nimic cu apartamantul cata vreme nu dezbateti succesiunea si nu obtineti certificat de mostenitor. dvs. si mama. Pe de alta parte trebuie sa luati in considerare si faptul ca si dvs. va veti casatori, veti avea copii (daca lucrurile acestea nu s-au intamplat deja) si la decesul dvs. va fi in seama copiilor/sotului dezbaterea a 3 succesiuni, nu una. Cand va veti schimba buletinul, daca aveti adresa la apartament si doriti sa o mentineti acolo, nu va veti putea duce cu actul parintilor decedati. Daca veti dori sa inchiriati, nu o veti putea face deoarece nu sunteti proprietar. Domiciliul unui copil, al unui sot nu le veti putea stabili acolo cata vreme nu sunteti proprietarul de drept. Ca sa nu mai spun ca, in cazul in care nu faceti acte de acceptare tacita a succesiunii, veti putea fi considerata renuntatoare si, cum s-a mai spus, partea dvs. se va imparti de catre mama, cu alte rude ale tatalui. Si ca un ultim fapt, fara suparare, dar nu aveti de unde sa stiti ca nu mai exista vreun copil al tatalui in lumea asta mare. Asa ca va ajuta sa aveti actele in ordine.
Multumesc mult.Am inteles.

BarbuMonica a scris:

Fara suparare, dar eu nu inteleg cum doriti dvs sa fiti proprietar pe un anumit bun, in cazul de fata apartamentul parintilor fara acte. Si atat timp cat mama dvs traieste, este si ea proprietara pe parteamostenita de la sot dar numai dupa dezbaterea succesiunii. Daca nu doriti acum sa dezbateti succesiunea dupa tata, o puteti face dupa decesul mamei cand va trebui sa dezbateti 2 succesiuni din care una se va impozita daca vor trece cei 2 ani. In concluzie, cel mai intelept ar fi sa va faceti succesiunea dupa tatal acum si veti fi 2 mostenitori, atat dvs cat si mama. Mostenitorul e doar acela care detine un certificat de mostenitor. Nu puteti fi proprietar fara acte...........

Multumesc mult.Voi face succediunea daca asa trebuie! Sigur tata nu mai are alti copii ! Si nici rude! Nici mama !
Dar am inteles, asa este procedura !

Irina Pricop a scris:

Dupa cum vi s-a spus, nu puteti face mai nimic cu apartamantul cata vreme nu dezbateti succesiunea si nu obtineti certificat de mostenitor. dvs. si mama. Pe de alta parte trebuie sa luati in considerare si faptul ca si dvs. va veti casatori, veti avea copii (daca lucrurile acestea nu s-au intamplat deja) si la decesul dvs. va fi in seama copiilor/sotului dezbaterea a 3 succesiuni, nu una. Cand va veti schimba buletinul, daca aveti adresa la apartament si doriti sa o mentineti acolo, nu va veti putea duce cu actul parintilor decedati. Daca veti dori sa inchiriati, nu o veti putea face deoarece nu sunteti proprietar. Domiciliul unui copil, al unui sot nu le veti putea stabili acolo cata vreme nu sunteti proprietarul de drept. Ca sa nu mai spun ca, in cazul in care nu faceti acte de acceptare tacita a succesiunii, veti putea fi considerata renuntatoare si, cum s-a mai spus, partea dvs. se va imparti de catre mama, cu alte rude ale tatalui. Si ca un ultim fapt, fara suparare, dar nu aveti de unde sa stiti ca nu mai exista vreun copil al tatalui in lumea asta mare. Asa ca va ajuta sa aveti actele in ordine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. intre timp mama ... Perr Perr Parintii mei sunt proprietarii unui apartament. Intre timp mama mea a decedat. Eu, ca unicul copil ( baiat ), nu am fost trecut in actul de proprietate al ... (vezi toată discuția)
Mama singura mostenitoare a unui apartament oltenashu oltenashu buna seara am sa intru direct in subiect: mama este mostenitoarea unui apartament in urma decesului tatalui meu si implicit sotul nu sa facut nimic de la ... (vezi toată discuția)
Succesiune eva_celebrity eva_celebrity Buna seara,in urma cu 5 luni tatal meu a decedat iar eu fiind singurul copil as dori sa stiu daca e obligatoriu sa mai fac succesiune in conditiile in care ... (vezi toată discuția)